jajko - 22300 przepisów (strona:649/1487)

Tort marchewkowo - piernikowy z kremem 222

minut Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki  przyprawy do piernika 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki   kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem 400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej(...)łyżki masła  w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Do dekoracji kandyzowane plasterki pomarańczy czekoladowa posypka Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy około 40 minut

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 159

puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana 381

może przypadnie Wam również do gustu taka  mocno czosnkowa  ? Sałatka ziemniaczana  Składniki: 700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 250 g kiszonych ogórków 4 jajka ugotowane na twardo 4 czubate łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( u mnie mrożona) sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, jajka obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 231

postanowiłam przygotować na szybko, z wykorzystaniem innych przedstawionych tu produktów ensalda mixta, czyli najbardziej tradycyjną hiszpańską sałatkę. Mieszana sałatka hiszpańska (ensalada mixta) Składniki:1/2 małej sałaty lodowej2 pomidory1/2 cebuli2 jajka ugotowane na twardofilet z tuńczyka w olejugarść kaparówoliwa z oliwek EVsos balsamicznysólpieprz Wykonanie:Sałatę kroimy w paski, układamy w salaterce i na nią kładziemy pomidory i jajka pokrojone w ósemki

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 187

dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo 1 łyżka posiekanych kaparów  sól pieprz parę kropel soku z cytryny Wykonanie: Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 178

prostu ubijamy mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru 50 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 8 g proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody pomarańczowe 143

mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc pora na lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru   Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe babeczki z wiśniami 208

dodałam suszone wiśnie i odrobinę serka mascarpone. Czekoladowe babeczki z wiśniami Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie Babeczek na 1001 sposobów o smaku czekoladowym Delecty   2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru suszone wiśnie (po 2 sztuki na babeczkę) polewa z białej czekolady Delecta kolorowe koraliki(...)ozdoby papierowe papilotki Wykonanie: Zawartość torebki mieszamy z jajkami, mlekiem i olejem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do muffinkowej formy na 12 sztuk babeczek wkładamy papierowe papilotki, następnie do każdej wkładamy łyżeczkę czekoladowego ciasta, łyżeczkę mascarpone, 2 suszone wiśnie i uzupełniamy czekoladowym ciastem.  Muffiny

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 272

podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw, grzybów, ziela, listów i pieprzu z ziarnkach, aż będzie miękkie(...)warzywa odcedzamy i studzimy. Bułki moczymy w  wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał

Kulinarne przygody Gatity
Tęczowy tort (rainbow cake) 187

wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Inspiracja Domowe wypieki. Tęczowy tort (rainbow cake) SkładnikiCiasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem(...)Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. dalej obijając dodajemy po jednym jajku. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy stopniowo do ciasta. Miksujemy na wolnych obrotach niezbyt długo. Ciasto dzielimy na 6 równych

Kulinarne przygody Gatity
Brownie z Kinder Bueno 340

mąki 1/2 łyżeczki soli 400 g gorzkiej czekolady 4 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła 5 dużych jajek 5 opakowań Kinder Bueno (10 batoników) Wykonanie: Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki. Do metalowej lub szklanej miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło pokrojone w kostkę, sól i kawę(...)doprowadzamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy czekoladowej dodajemy ekstrakt i jajka, mieszając niezbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i kakao, mieszamy. Teraz do masy dodajemy połamane batoniki i delikatnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 194

przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek świeżego oregano Wykonanie: Porcja na formę o wymiarach(...)stopni.  Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 15 minut. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy ciastem. W misce mieszamy jajka z ricottą, serkiem i przyprawami. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, część listków oregano siekamy. Na ciasto wylewamy porcję masy jajecznej,  układamy szparagi i pomidorki. Pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 208

Tarta  z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo

Kulinarne przygody Gatity
Buraczane gnocchi 169

gnocchi  lub  klasyczne . Buraczane gnocchi  Czas przygotowania: 30 minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2  łyżki   pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.  W dużym garnku gotujemy wodę(...)dodatkiem łyżeczki soli.  Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, pure z buraków (pure powinno być gęste, w innym wypadku trzeba dodać więcej mąki), jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.  Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z figami 237

dosłownie parę chwil. Szybka trata z figami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas wykonania: 35 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut(...)misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi  do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy

Kulinarne przygody Gatity