jajko - 22300 przepisów (strona:642/1487)

Świąteczny piernik 2 180

szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki cukru,1/2 szklanki mleka,2 jajka,polewa czekoladowa,orzechy włoskie.Przygotowanie:   Margarynę podgrzewamy w małym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy

Aga w kuchni
Łosoś i pstrąg w galarecie 195

Składniki:1 kg filety z łososia,1 kg filety z pstrąga,1 kostka warzywna,4 łyżki żelatyny,4 jajka,2 marchewki,1 pietruszka,1 seler,1/2 groszku zielonego,1 pomidor,1/2  papryki,natka pietruszki.Przygotowanie:  Kawałki fileta z łososia i pstrąga gotujemy w wodzie z obranymi warzywami : marchewka, pietruszka i seler. Dodajemy do wywaru kostkę rosołową. Gotujemy około(...)minut. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo. Ugotowane kawałki rybki układamy na talerzyku. W małej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z 2-3 szklankami wywaru. Następnie, studzimy nasz wywar. Talerz z rybką dekorujemy warzywami. Gdy leciutko zacznie nam tężeć wywar zalewamy nim rybkę. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Krokiety 139

farsz:1 kg łopatki wieprzowej,400 g surowego boczku,500 g kapusty kiszonej,1 kostka rosołowa,1 cebula,1 garść grzybów suszonych,sól,pieprz.pozostałe: 30 naleśników,3 jajka,300 g bułki tartej,olej.Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy(...)którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników.Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni
Szarlotka z brzoskwiniami 190

Składniki:  1 szklanka cukru,  3 szklanki mąki,  3 jajka,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 margaryna,  4 jabłka słodkie,  6 brzoskwiń,  2 łyżki śmietany kwaśnejPrzygotowanie:  Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny  zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie

Aga w kuchni
Muffinki serduszka 159

wyszły bardzo smaczne.  Dodam, że formy nie ma potrzeby natłuszczać, muffiny bardzo łatwo się wyciąga po upieczeniu.Składniki: 1/2 margaryny,1/2 szklanki cukru,1,5 szklanki mąki,2 jajka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,3/4 szklanki mleka,do posypania: cukier puder,dekoracja: czekoladowe serduszka.Przygotowanie:   Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem(...)pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Puszysty sernik 170

strony mojeciasto.pl z przepisu Kasia bo to twoje ciasto. Sernik jest bardzo puszysty i pyszny.Składniki:ciasto kruche: 100 g margaryny,100 g cukru pudru,225 g mąki,1 jajko,masa serowa:1 kg sera twarogowego,150 g margaryny,200 g cukru,7 jajek,1 budyń waniliowy,1 łyżka mąki ziemniaczanej,szczypta soli,dekoracja:polewa czekoladowa,płatki migdałowe. Przygotowanie

Aga w kuchni
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 173

wygląda on zbyt apetycznie, ale jak ktoś lubi sosy grzybowe to to połączenie sosu grzybowego z placki ziemniaczanymi jest idealne.Składnikiplacki: 1 kg ziemniaków,1 cebula,1 jajko, 1 łyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów,1 kostka grzybowa,1 sos borowikowy,pieprz,1 cebula.Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki(...)obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i smażymy placki, nakładając łyżką na rozgrzany olej na patelni.sos: Mięso myjemy pod zimną wodą i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną

Aga w kuchni
Szybkie babeczki - serniczki 124

końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :)Składniki:18 małych kruchych babeczek,250 g serka śmietankowego,1 jajko,1 żółtko,3 łyżki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki budyniu śmietankowego,3 łyżki oleju,posypka czekoladowa.Przygotowanie:    Do miski robota kuchennego włożyłam wszystkie składniki na masę serową(...)zmiksowałam. Po kolei włożyłam: serek śmietankowy (u mnie kaliski), jajko, żółtko, cukier biały, cukier waniliowy, budyń śmietankowy oraz olej. Włączyłam robot i miksowałam przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty

Aga w kuchni
Pomarańczowe muffinki 147

Składniki: 3/4 szklanki oleju,1 szklanka soku pomarańczowego,1 łyżeczka sody,2,5 szklanki mąki,1 szklanka cukru,3 jajka,1/2 szklanki mleka.dekoracja:1/2 szklanki cukru pudru,2 łyżki soku pomarańczowego,kandyzowane skórki pomarańczowe.Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier i sodę. W drugiej rozbijamy jajka, dodajemy olej, sok pomarańczowy i mleko. Mieszamy trzepaczką. Do składników sypkich

Aga w kuchni
Łosoś ze szpinakiem w cieście 154

mnie był to strzał w dziesiątkę!Składniki:500 g mrożonego szpinaku,2 łyżki masła,1 ser feta,1 ząbek czosnku,600 g fileta z łososia,1 ciasto francuskie,1 jajko,100 g płatków migdałowych,szczypta soli.Przygotowanie:  Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec(...)lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach

Aga w kuchni
Ciasteczka z m&m's 75

tego szklanka mleka i już jestem szczęśliwa :)Składniki: 150 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 szklanka mąki, 1 jajko, 3 opakowania po 48 g m&m's, szczypta soli. Przygotowanie:     Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy roztrzepane jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptę soli, mieszamy. Dorzucamy kolorowe

Aga w kuchni
Kotlety w płatkach kukurydzianych 220

planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)Składniki: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do drobiu 1 jajko 150 g płatków kukurydzianych corn flakesPrzygotowanie:     Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i  rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet(...)roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią  i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron

Aga w kuchni
Drożdżówki z rabarbarem 141

nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki 25 g drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 100 g mąki ponadto: 1 długa łodyga rabarbaru 1/2 szklanki cukru Przygotowanie:     Mleko podgrzać w małym rondelku, rozpuścić(...)masło. drożdże utrzeć z cukrem i wlać do letniego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić, by drożdże mogły wyrosnąć. Następnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem

Aga w kuchni
Mini drożdżówki z budyniem 132

drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :)Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 ml śmietany 18%, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 500 ml mleka, szczypta soli, cukrowe motylki Dr. Oetkera, do posmarowania: białko.  Przygotowanie(...)Cukier rozcieramy z drożdżami, dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem

Aga w kuchni
Kurki w cieście naleśnikowym 164

mojej kuchni znowu kurki... ale wiecie co... jakoś nie mam ich dość :) A może podrzucicie mi jakieś nowe pomysły co można zrobić z kurkami? :)Składniki: 200 g kurek, 1 jajko, 100 ml mleka, 70-80 g mąki, szczypta soli morskiej Specialite Kamis, szczypta sody, 2 łyżki masła. Przygotowanie:     Kurki dokładnie myjemy. Solimy i podsmażamy ok. 3 minutek(...)masełku. Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, szczyptę soli oraz sody. Jeśli ciasto jest za rzadkie- dodajemy więcej mąki, a jeśli za gęste- to więcej mleka. Maczamy kurki w cieście i smażymy na patelni. Podajemy na ciepło

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania