wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć również kurczaczków.Ja proponuję zrobić takie oto kurczaczki. Składniki: jajka 4 szt ser żółty 10 dag majonez 2 łyżki sól,biały pieprz do smaku ziele angielskie małe kuleczki na oczy papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby sałata zielona i listki bazylii do dekoracji żółty barwnik spożywczy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,obrać
Ala piecze i gotujeMałe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą.Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka. Składniki: margaryna 60 g jajko 1 szt mąka pszenna 1 szk proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 2 łyżeczki margaryna 150 g masa krówkowo orzechowa 400 g orzechy włoskie drobno krojone 50 g Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę(...)posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Uformować z ciasta jajko, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Krem;margarynę utrzeć do białości,dodawać porcjami masę krówkową i ucierać.Na zimnym cieście rozsmarować część kremu ,posypać orzechami,posmarować kremem.Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić
Ala piecze i gotujegórze pyszna i chrupiąca kruszonka z mielonych orzechów BackMit. Zapraszam. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml mleka 2 łyżki maślanki 4 łyżki cukru 40 g drożdży 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 50 ml oleju rzepakowego Rapso sól szczypta Kruszonka 100 g orzechy włoskie tarte BackMit 50 g mąki pszennej 50 g cukru 70 g zimnego masła Nadzienie(...)borówki amerykańskie 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 mniejsze jajko do posmarowania Przygotowanie: Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką
Ala piecze i gotujeMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem. Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem. Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 100 g masy marcepanowej 500 g rabarbaru
Ala piecze i gotujezimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale warto zrobić. Składniki: Ciasto na naleśniki 3 szk mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 4 jajka szczypta soli Nadzienie 0,5 kg twarogu półtłustego 2 jajka 180 g śmietany kwaśnej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki rodzynek Kresto(...)łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack Do zalania 150 ml kremówki 1 jajko 80 g cukru pudru olej rzepakowy Rapso do smażenia masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka
Ala piecze i gotujebułki z pewnością zagoszczą w mojej kuchni. Planuje zrobić równie mieszane pszenno żytnie. Składniki: 1 szk mleka 0,5 szk wody 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 jajko 4,5 szk mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 paczuszka drożdży instant 7g 1 jajko do posmarowania 1 łyżka mleka do posypania mak do posypania sezam Kresto Przygotowanie: Wodę, mleko(...)miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić
Ala piecze i gotujeupiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek ciepłej wody 30 g drożdży świeżych 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1 jajko do posmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić(...)wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów
Ala piecze i gotujepolubią. Źródło z małymi modyfikacjami z Anyżkowo . Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 10g suszonych drożdży 1/3 szklanki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki kukurydzy z puszki 100g żółtego sera 100g kiełbasy suchej z linii Nove - Natura ketchup przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis jajko do posmarowania Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę dodać(...)suche drożdże sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę, olej, wbić jajko i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Kukurydzę odsączyć z zalewy, ser i kiełbasę pokroić w kosteczkę. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować placki. Posmarować ketchupem i na środku każdej bułeczki rozłożyć kukurydzę, kiełbasę i żółty ser. Uformować
Ala piecze i gotujepachnące drożdżowe bułeczki z smażonym rabarbarem i kruszonką. Składniki: 50 g margaryny lub masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml mleka 2 jajka 20 g drożdży świeżych sól szczypta Nadzienie 400 g rabarbaru 100 g cukru 1/4 szkl wody Kruszonka 100 g mąki pszennej 50 g margaryny lub masła 50 g cukru(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: Nadzienie: rabarbar umyć i pokroić. Na patelnię wlać wodę dodać rabarbar cukier i podsmażać do odparowania płynu. Ostudzić. Kruszonka: zimną margarynę pokroić na kawałki dodać mąkę, cukier i zagnieść. Odłożyć w chłodne miejsce. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia
Ala piecze i gotujewarzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany 18% ser mozzarella 2 jajka(...)siekam, czosnek ścieram na tarce i zarumieniam w rondlu na łyżce masła. Jak tylko zacznie się cebula zarumieniać dodaję szpinak, gotuję po czym redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości
Mechanik w kuchnitylko. Składniki: opakowanie twarogu półtłustego (ja kupuję go w Biedronce) puszka tuńczyka w sosie własnym pół średniej cebuli 2 łyżeczki majonezu łyżeczka jogurtu 2 jajka ( opcjonalnie ) Przygotowanie: Tuńczyka cedzę z sosu a cebulę kroję ale bardzo drobno następnie wszystko dokładnie mieszam z wyjątkiem jajek. Majonez dodaję stopniowo bo można łatwo przesadzić. Jeśli chcecie wersję z jajkami(...)można dodać więcej majonezu a jajka skroić w kosteczkę i dodawać dopiero na sam koniec mieszania
Mechanik w kuchniSkładniki na 10 jajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone(...)ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut
Mia Cucina Sofietaduże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści(...)drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople. Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy
Mia Cucina Sofietachrupiacą kruszonką. Sernik wyszedł wyjątkowo kremowy, choć troszkę wilgotny, chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie( u mnie serek z wiaderka) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie proszek budyniowy) 125 g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru Dodatkowo: 1 ½ puszki brzoskwiń w syropnie (puszka po 400 g każda
Mia Cucina Sofietaserwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny(bio) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy
Mia Cucina Sofieta