jajko - 22300 przepisów (strona:674/1487)

Ryba panierowana 217

takie filety były naprawdę pyszne..filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Marcepanowe tiramisu z truskawkami na winie 286

dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny kompromis. Klasyczne tiramisu pozbawimy jajek i ukochanej kawy dzięki czemu trafi do większej ilości osób a wielbiciele kawy zawsze mogą zmodyfikować przepis. Myślę jednak że smak truskawek na winie osłodzonych brzozowym cukrem godnie zastąpi kawę. Marcepan

Kuchnia PROzdrowotna
Śniadanie do łóżka (...) 201

parówki spinamy wykałaczką. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek też siekamy. Parówkę chwilę podsmażamy z jednej strony na oliwie, po chwili odwracamy na druga stronę i wbijamy w środek jajko, chwilę dociskając parówkę do patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szynką i szczypiorkiem. I gotowe. Do jajeczka, jadłam tosty z serkiem i pomidorem.Jajko w parówce

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata z papryką i twarogiem 206

moja pierwsza frittata, ale z pewnością nie ostatnia.Składniki:4 jajka2 łyżki mleka2-3 łyżki mąkisól, pieprzkilka plasterków sera żółtego100 g wędzonego twarogusiekany koperek1 mała czerwona paprykaSposób przygotowania:1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.3. Paprykę pokroić w kosteczkę.4. Wszystko wymieszać.5. Formę żaroodporną cienko natrzeć

Kuchnia domowa Ani
Jajecznica z oliwkami 205

Składniki:2 jajka1/2 małej cebulki3-4 łyżki zielonych oliwek (u mnie z papryką)sólolejSposób przygotowania:1. Cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki.2. Cebulkę podsmażamy delikatnie na oleju, dodajemy jajka, chwilkę smażymy i dorzucamy oliwki. Doprawiamy do smaku.3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa czosnkowa IV 200

składniki1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1 cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek )1 łyżka mąki pszennej2 jajka ( oddzielone żółtka i białka))kilka gałązek tymianku1 łyżka octu winnego1200 ml  bulionu z kurczakasól morska i czarny pieprz do przyprawieniaprzygotowanieW dużym garnku stopić tłuszcz z kaczki (lub rozgrzać

Stare Gary
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 208

Pomarować boki i spód  tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy  i piec przez

Stare Gary
Sałatka z młodych ziemniaków 240

szczypiorku2 łyżki posiekanej świeżego koperek1 cebula - pokrojona w kostkęłyżka kaparówŚwieżo zmielony pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 230

ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę

Stare Gary
naleśniki - przepis podstawowy 171

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy???? Nigdy

Stare Gary
Ciasto limonkowe 165

czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.Po wyjęciu zostawiam do wystygnięcia.Jak ciasto wystygnie przygotowuję masę. Mieszam jajka, cukier, skórkę i sok z limonek aż się połączą.Dodaję do masy mąkę cały czas mieszając.Wylewam całość na wystudzony spód i wstawiam ponownie do gorącego piekarnika na jakieś 30 min. aż wierzch się

UgotujmyTo.pl
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 176

zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła.W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części

UgotujmyTo.pl
Muffinki – babeczki bananowe 153

zwykle dodaję mniej…)150 ml oleju150 ml wody2,5 łyżeczki sody2,5 łyżeczki  gorącej wody1 łyżeczka aromatu waniliowego3 banany (lub 2 banany i garść posiekanych orzechów)350g mąkiUbijam jajka z cukrem, dodaję olej, wodę, zmiksowane (lub rozdrobnione widelcem) banany oraz sodę rozpuszczoną w 2,5 łyżeczkach gorącej wody (ale nie wrzącej…). Na koniec stopniowo dodaję przesianą mąkę.Piekę

UgotujmyTo.pl
Sernik kajmakowy 309

pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo

UgotujmyTo.pl
Brazylijska babka marchewkowa 196

pieczeniaszczypta soli1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru.3. Miksujemy jajka, dodajemy cukier i dalej miksujemy. Powoli dolewamy olej a następnie dodajemy puree z marchwi. Następnie dodajemy po trochu mąki. 4. Formę o pojemności 2 litrów smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wysypujemy

UgotujmyTo.pl