jajko - 22300 przepisów (strona:660/1487)

Fit pasta jajeczna z awokado 313

mielony pieprzszczypiorek do posypania   PRZYGOTOWANIEJajka gotujemy na twardo. Awokado obieramy ze skórki, drobno siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudzone jajka kroimy w małą kostkę i dodajemy do awokado. Przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy jogurt. Mieszamy i podajemy z pieczywem.Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nie przechowujemy długo, gdyż awokado ściemnieje.Pyszna

Moje Kuchenne Rewelacje
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 307

Jakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam

My Culinary Art
Pierogi leniwe 364

nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.    Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy)- 4 jajka- 2 łyżki cukru z wanilią- ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy  od wilgotności twarogu) + do podsypywania- sól Dzień wcześniej zrobiłam twaróg. Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy

mojewypiekiinietylko
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 243

bardziej  popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też.     Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska       Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką

mojewypiekiinietylko
Ryba panierowana 241

takie filety były naprawdę pyszne..filety z rybysok z cytrynyestragon, sól,pieprzmąka jajkasól, wegetabułka tartaRybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie
Śniadanie do łóżka (...) 228

parówki spinamy wykałaczką. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek też siekamy. Parówkę chwilę podsmażamy z jednej strony na oliwie, po chwili odwracamy na druga stronę i wbijamy w środek jajko, chwilę dociskając parówkę do patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szynką i szczypiorkiem. I gotowe. Do jajeczka, jadłam tosty z serkiem i pomidorem.Jajko w parówce

Bon Appetit Małgorzaty
Frittata z papryką i twarogiem 230

moja pierwsza frittata, ale z pewnością nie ostatnia.Składniki:4 jajka2 łyżki mleka2-3 łyżki mąkisól, pieprzkilka plasterków sera żółtego100 g wędzonego twarogusiekany koperek1 mała czerwona paprykaSposób przygotowania:1. Jajka wymieszać trzepaczką z mlekiem, mąką, solą i pieprzem.2. Ser żółty pokroić w kosteczkę, a wędzony twarożek pokruszyć.3. Paprykę pokroić w kosteczkę.4. Wszystko wymieszać.5. Formę żaroodporną cienko natrzeć

Kuchnia domowa Ani
Jajecznica z oliwkami 225

Składniki:2 jajka1/2 małej cebulki3-4 łyżki zielonych oliwek (u mnie z papryką)sólolejSposób przygotowania:1. Cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plasterki.2. Cebulkę podsmażamy delikatnie na oleju, dodajemy jajka, chwilkę smażymy i dorzucamy oliwki. Doprawiamy do smaku.3. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa czosnkowa IV 224

składniki1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1 cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek )1 łyżka mąki pszennej2 jajka ( oddzielone żółtka i białka))kilka gałązek tymianku1 łyżka octu winnego1200 ml  bulionu z kurczakasól morska i czarny pieprz do przyprawieniaprzygotowanieW dużym garnku stopić tłuszcz z kaczki (lub rozgrzać

Stare Gary
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 230

Pomarować boki i spód  tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt, olej, cukier, skórkę i sok z limonki. Dodawać po jednym jajka, cały czas miksując. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól prosto do masy jogurtowej. Mieszać łyżką aż składniki się połączą.Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy  i piec przez

Stare Gary
Sałatka z młodych ziemniaków 266

szczypiorku2 łyżki posiekanej świeżego koperek1 cebula - pokrojona w kostkęłyżka kaparówŚwieżo zmielony pieprz do smakusos1/2 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soli2 duże jajka na twardo, obrane i grubo posiekaneprzygotowanieSkładniki sosu wymieszać w miseczce. Ziemniaki pokroić na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Do dużej miski włożyć pokrojone ziemniaki, dodać zioła, cebulę, kapary

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 255

ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony)Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę

Stare Gary
naleśniki - przepis podstawowy 197

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy???? Nigdy

Stare Gary
Ciasto limonkowe 187

czasie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.Po wyjęciu zostawiam do wystygnięcia.Jak ciasto wystygnie przygotowuję masę. Mieszam jajka, cukier, skórkę i sok z limonek aż się połączą.Dodaję do masy mąkę cały czas mieszając.Wylewam całość na wystudzony spód i wstawiam ponownie do gorącego piekarnika na jakieś 30 min. aż wierzch się

UgotujmyTo.pl
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej 195

zanurzam na chwilkę w wodzie – powinny zrobić się elastyczne. Wyjmuję liście i przepłukuję w miseczce z zimną wodą. Zostawiam na durszlaku, żeby woda ociekła.W misce mieszam mięso, jajka, część ryżu (najlepiej wrzucić tylko część i po wymieszaniu zdecydować czy chcemy więcej czy nie..), sól, pieprz i majeranek.Nakładam porcję mięsa na liście kapusty (z liści odcinam zgrubiałe części

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania