korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso(...)mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera.) Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso i bułkę łączymy, dodajemy jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy pulpeciki wielkości małego jajka, które obtaczamy w mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją do świąt na pewno ;)Składniki:125 gramów margaryny,2 jajka,150 gramów cukru,cukier waniliowy,1 i 1/2 łyżeczki amoniaku,1/2 kg mąki,1/2 szklanki mleka,przyprawa piernikowa - opcjonalnie,barwniki spożywcze - opcjonalnie.W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak. Margarynę utrzeć(...)cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto. Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego.Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym
Codzienna kuchnia niecodziennażółtym serem. Mnie zasmakowały gorące z odrobiną topiącego się masła :)Składniki ciasta:30 dkg mąki pszennej,pół szklanki ciepłego mleka,2,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,1/4 kostki masła,1 łyżeczka cukru,1/2 łyżeczki soli.Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem - po chwili rozpuszczą się. Dodać ciepłe mleko, 3-4 łyżki mąki i wymieszać(...)przykryciem na kilkanaście minut.Masło stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól. Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte
Codzienna kuchnia niecodziennanadzieję, że kiedy upiekę je dla nich, będą im smakować :)Składniki ciasta:3 szklanki mąki pszennej,3/4 szklanki mleka,5 dkg świeżych drożdży,1 jajko,2 żółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe(...)pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru aż rozpuszczą się. Dolać lekko podgrzane mleko i 3-4 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 minut.Do tak przygotowanego zaczynu dolać resztę
Codzienna kuchnia niecodziennaczęsto" ;) Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz do zimnej kawy :) Składniki:400 g twarogu,5 jajek,50 g masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej,1/4 szklanki cukru,puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).Spód:150 g kruchych ciastek,50 g masła(...)błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Połowę masy serowej wylać
Codzienna kuchnia niecodziennazajmuje przygotowanie tego ciasta, ale uwierzcie mi, że warto :) efekt jest naprawdę smaczny :) Ciekawa jestem, czy ktoś z Was pokusi się o przygotowanie Królewicza :)Biszkopt:4 jajka,1 szklanka cukru,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki zimnej wody.Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)pieczenia wymieszać z wodą i połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać.Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić.Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki
Codzienna kuchnia niecodziennanieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka w cieście nie jest żółta, lecz cynamonowa :)Składniki na dwie średnie formy keksowe:pół kg mąki,50 g drożdży,2 jajka + 1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem),100 g stopionego masła,100 g cukru,1/2 szklanki mleka,3 łyżki dyniowego puree,1 łyżka cynamonu,płaska łyżeczka mielonego kardamonu(...)opcjonalnie),1/2 łyżeczki soli.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.Jajka i żółtko ubić lekko z reszta cukru.Do podrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę, sól, jajka z cukrem, masło i ciepłe mleko. Połączyć wszystko dokładnie, zagniatając przez chwilę. Ciasto podzielić
Codzienna kuchnia niecodziennabyć czerwona)kilka kropel soku z cytryny2 jajkakilka plasterków gotowanej szynkidwie łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardyząbek czosnkusólpieprzpapryka ostranatka pietruszkiZiemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem(...)przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUmój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu(...)ozdabiałam jajka przyprawami. Tęczowych Pisanek Na stole pyszności Mokrego Dyngusa I wspaniałych gości Niech to będzie czas uroczy Życzę miłej Wielkiej Nocy
NA MOIM TALERZUłyżeczka przyprawy piernikowejmasło do wysmarowania formymąka do posypania formyCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W jednej misce łączymy 170 g cukru, sodę, sól i mąkę. W drugiej misce łączymy jajka, śmietanę, olej, jogurt i suszone owoce - dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników.2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon
My Culinary Artponad połowy już nie było :) Składniki (chałka ok. 30cm długości) :3,5 szkl mąki 1 opakowanie cukru waniliowego30 g drożdży1/2 szkl cukru3/4 -1szl szkl mleka2 jajka + 1 jajko do posmarowania chałki1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki rodzynekszczypta soli50 g masładodatkowo :kruszonka ze sprawdzonego przepisu, ja najczęściej robię 'na oko'Przygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(...)końcówki ciasta podwijamy pod spód. Gotową chałkę przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min.Piekarnik nagrzewamy do 175st C. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem + 1 łyżeczka mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min (jeżeli za szybko nam się przypieka to radzę drożdżówkę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Studzimy na kratce.Teraz zostaje
charlotte gotujeSkładniki, 4 - 5 porcji: Spód: 140 g masła 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: 200 g dorsza 1 czerwona papryka 4 jajka 100 ml śmietanki kremowej 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku cytryna do skropienia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto ugnieść w gładką masę, uformować kulę(...)folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę i roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez około 24 minuty. Podawać
cooklifeWszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek (32g) to 100kcal w tym 3,9g białka, 3,3g tłuszczu oraz(...)firmy Fresano (do nabycia tutaj)70g miodu20g płatków migdałowychcynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzićWystudzoną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jajka, białko, miód, kakao oraz cynamon i kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity
peanutbuttermonstertrochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić każdy fragment z farszem osobno. Pierożki pociąć radełkiem na kwadraty.Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut od wypłynięcia. Wystudzić w zimnej
Food SquareTen quiche stanowczo należy do moich ulubionych. Połączenie świeżych fig, tymianku i koziego sera jest absolutnie genialne! To coś dla prawdziwych smakoszy. Przyrządzam go od wielu
Food Square