jajko - 22300 przepisów (strona:199/1487)

Szarlotka ze śmietaną 162

cynamonuopcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki na bitą śmietanę:2 śnieżki2 śmietan-fixy1 łyżka żelatynyPrzygotowanie:1. 3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę. Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko

charlotte gotuje
Muffinki z budyniem i czekoladą 159

Przygotowanie:Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru .Ostudzić.Masło stopić, dodać cukier i mieszać do czasu  rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka z mlekiem dokładnie zmiksować, tak aby składniki się połączyły.W innym garnuszku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do niej jajka z mlekiem oraz masło roztopione

charlotte gotuje
Babka cytrynowa 169

się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej, proszek

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 275

brzoskwiniowy (użyłam łowicza)dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwinioweduża puszka brzoskwiń500 ml śmietanki 30%1 śnieżka w proszku1 śmietan-fixok.3-4 łyżek cukru pudru Przygotowanie:Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, białawą masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą lub  wykładamy papierem do pieczenia

charlotte gotuje
Ciasteczka z galaretką i orzechami 124

wody, odstawiamy na chwilę do ostudzenia i dokładnie mieszamy z konfiturą. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy zwykły cukier, skórkę z cytryny, aromat, jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło - rozetrzeć rękami aby nie było grudek margaryny i całość dokładnie zagniatamy do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy

charlotte gotuje
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 564

kakao.Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.Krem - jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki mleka oraz obie mąki. Pozostałe mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić. Budyń zmiksować z masłem

Złote przepisy
Serduszkowe ciastka - lizaki 190

waniliowego2 jajka100 g masła1 łyżeczka śmietany Składniki na lukier Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy jajka, masło, śmietanę i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość(...)się zarumienią.Lukier z białek (inaczej lukier królewski) przygotowujemy według przepisu. Na podaną ilość ciasteczek wystarczy połowa lukru podana w przepisie - a więc z jednego jajka. Gotowy lukier przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone ciasteczka. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Brownie z malinami 171

Brownie to amerykańska wersja naszego murzynka. Robi się go z rozpuszczonej czekolady, masła, jajek, cukru i niewielkiej ilości mąki. Nie ma w nim jednak ani proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej, co w praktyce oznacza, że ciasto wychodzi zbite i lekko wilgotne. Brownie, które widzicie na zdjęciach to mój debiut, przed jego zrobieniem przeczytałam mnóstwo przepisów i wybrałam z nich

Ciastkozercy
Ptysie z bitą śmietaną 146

temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki).Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym.Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około 3 cm. Kładziemy papier zarysowaną

Ciastkozercy
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 232

EnglishWieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec)Składniki na ciasto:2 1/4 łyżeczki drożdży instant1 łyżka cukru3/4 szklanki mleka 3,2 %, lekko podgrzanego1 duże żółtko (lub jedno małe jajko)2 łyżki masła, roztopionego i chłodzonego2 1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki soliSkładniki na nadzienie:1 czubata szklanka nutelli (podgrzanej przez 30 s w mikrofalówce)1 czubata szklanka pokrojonych w 1 cm kostkę(...)gruszek1 roztrzepane jajko do wysmarowania ciastacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W średniej misce dokładnie wymieszaj drożdże, cukier i mleko. Odstaw na 5-10 minut, do pojawienia się piany na powierzchni, po czym wmieszaj żółtko i masło.W dużej misce miksera wymieszaj mąkę z solą, po czym dodaj mieszankę drożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj

karmelowy
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)- wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe - cukier wanili(n)owy, 1/BEZA- białka, 2- cukier, do smaku/KRUSZONKA- mąka kokosowa, pół szklanki- masło, pół kostki(...)łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni./BEZABeza - białka ubijamy mikserem, powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Wylewamy

Wypisz Wymaluj
Rożki z pieczarkami 137

dobra z  czerwonym barszczykiemSKŁADNIKINa ciasto:1/2 kilograma mąki1 margaryna2 łyżki cukru1 łyżeczka soli jedno jajkoNa farsz1/2 kilograma pieczarek, 2 cebuleolej do smażeniaWYKONANIEMąkę siekamy z margaryną , dodajemy jajko, śmietanę sól i cukier. Zagniatamy ciasto.Pieczarki płuczemy ( jak są świeże nie ubieram) siekamy drobniej, smażymy na maśle  z pokrojoną w kostkę cebulką.Z ciasta rozwałkowujemy paski , następnie kwadraty, nakładamy

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z kapustą i grzybami 258

wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano

kulinarnyswiatdomi
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 214

skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego,100 gram twarogu półtłustego,2 ząbków czosnku,250 gram mąki,3 jajek,150 ml maślanki,1 łyżeczki sody oczyszczonej,3 łyżek masła, soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu,kilku listków bazylii do dekoracji.Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz(...)jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut.Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej, dodałem do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 jajka

Wyprawy kulinarne
TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI 154

TARTA Z GROSZKIEM I POMIDORAMISkładniki:- 300g mąki pszennej- 100g masła- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 jajka- 1 łyżeczka masła- 150ml kwaśnej śmietany- 300g mrożonego groszku- 6 dużych pomidorów- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"Sposób przygotowania:Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Formę do tarty smarujemy masłem, na całości(...)pamiętają o przygotowaniu wyższych brzegów nakłutych od dołu widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut. W misce mieszamy śmietanę z pozostały jajkami, dodajemy groszek oraz pomidory obrane i pokrojone w plasterki. Przyprawiamy do smaku, wykładamy na nasze lekko wypieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 40 minut. Smacznego

Mentor Smaku

Proponowane wyszukiwania