jajko - 22300 przepisów (strona:207/1487)

Croissanty 158

wody 85 g roztopionego i ostudzonego masła  8 g soli 55 g cukru pudru 340 g mąki pszennej 15 świeżych drożdży 250 g masła Dodatkowo: 1 jajko Wykonanie:W misce mieszamy mleko z drożdżami, dodajemy mąkę i dokładnie wszystko razem mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Po tym czasie(...)zwijamy w rogalik zaczynając od podstawy.Rogaliki układamy w odstępach 5 cm na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Po środku ustawiamy miseczkę z wodą, a każdy rogalik malujemy rozkłóconym jajkiem. Przykrywamy ściereczką, uważając aby nie przylegała bezpośrednio do ciasta i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Temperatura gdzie będą wyrastały rogaliki nie powinna przekraczać 23 stopni, bo masło zacznie się

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 286

już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka   domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejsze ciasto z morelami 223

Więcej inspiracji na słodkości z owocami znajdziecie na  www.mojeciasto.pl .    Najłatwiejsze ciasto z morelami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm. Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 4 jajka 1 kostka do pieczenia  Kasia 1 szklanka cukru 2 szklanki  mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier(...)Kasia   ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko się rozpuści dodajemy jedno jajko i pół szklanki mąki cały czas miksując . Gdy składniki się połączą dodajemy kolejne jajko i pół szklanki mąki, etc. aż do wyczerpania się składników. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy

Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 233

Składniki:- 500g płatków owsianych górskich- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)- 110g ksylitolu- 50g jagód goji (można dać żurawinę)- 120g oleju kokosowego nierafinowanego- 100ml mleka owsianego- 2 całe jajka- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (na suchej patelni)Jagody goji (lub żurawinę) zalać wrzątkiem i odsączyć. Olej kokosowy lekko podgrzać, tylko do rozpuszczenia. Jajka ubić.Do miski wsypać płatki owsiane(...)pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Skorupka jajka to nie śmieć 156

Wiadomości ( dla niektórych rewelacje) pochodzą z książki M. Tombaka "Droga do zdrowia" "Skorupka jajka jest idealnym źródłem wapnia, który w 90 % jest przyswajalny przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy : miedź, fluor, mangan, żelazo, molibden, siarka, krzem, cynk i inne w sumie 27 !Skład  skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości(...)zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli , że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach , astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze, "Skorupoterapia" w leczeniu

Proste Potrawy
Puszyste rogaliki drożdżowe 164

Ciasto jest elastyczne i rogaliki łatwo się formuje. ok. 60 dag mąki pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 4 dag świeżych drożdży Skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli Dodatkowo: marmolada do nadziewania 3 łyżki mleka 3-4 łyżki cukru mąka krupczatka do podsypywania W naczyniu wymieszać mąkę(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je 1 łyżką cukru. Wymieszać mleko z wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wybić jajka. Łyżeczką albo skorupką oddzielić oddzielić ok. 1/3 z jednego jajka i odłożyć do miseczki. Resztę miksować z cukrem waniliowym dodając stopniowo olej. Gdy drożdże ruszą, wlać pozostałą część płynu, zarobić

Praktyczna pl
Bułka z jajkiem 118

Składniki: bułka żytnia (może być grahamka, bułka "zośka")  jajko plasterek dowolnej szynki (najlepiej jakiejś podwędzanej; może być też bekon) sól kropla oleju/masła Przygotowanie: 1. Jajko smażę na dobrze rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni (olej rozcieram ręcznikiem papierowym, patelnia ma się jedynie błyszczeć). 2. Obok jajka na patelni kładę połówki bułki (co jakiś czas przewracam je na drugą stronę(...)białko się już zetnie (żółtko się trzyma, nie lata), przewracam jajko na drugą stronę (w moim przypadku  najlepiej sprawdza się do tego metalowa szpachelka do hamburgerów). 4. Na patelnię kładę szynkę, chwilę smażę z jednej i z drugiej strony, tak żeby się trochę podsmażyła ale nie wysuszyła. 5. Chwilę czekam (w zależności od tego jakiej konsystencji ma być żółtko

Malowane smakiem
Kotlety / placki z fasolki szparagowej i jajka (porcja - 310 kcal) 259

Kotleciki/placuszki podobne do tych z kukurydzy :) Składniki (porcja - zdjęcie zajęły całą powierzchnię patelni 28 cm ): 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej, ja akurat użyłam żółtej) 1 jajko ugotowane na twardo 0,5 roztrzepanego jajka 4 płaskie łyżki (20 g) bułki tartej 1/3 łyżeczki kuminu, 1/3 łyżeczki kurkumy, sól, pieprz do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie(...)Jajko gotujemy na twardo. Gotujemy fasolkę szparagową (w parowarze 40 min) 2. Ostudzone jajko i fasolkę kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pół roztrzepanego jajka i blendujemy, ale nie na gładką masę - tylko tak, żeby zostały widoczne kawałki fasolki i jajka. 3. Dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy i gotowe :) Kaloryczność: porcja (zdjęcie) - ok. 310 kcal Uwagi

Malowane smakiem
Vol-au-vent ze szparagami 161

smaczne, poza tym fajnie wygląda, więc polecam je na wyjątkowe okazje. Ja przygotowałam je ze szparagami oraz podgrzybkami, jeszcze z moich zimowych zapasów;) Składniki: 1op. ciasta francuskiego, 3 jajka, 3 białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta(...)francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić

Z miłości do słodkości
Tort makowy z kremem jajecznym 379

Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła(...)ciemnej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao

Poezja smaku
Jajka z galaretki 179

Kiedy zobaczyłam zdjęcie na którym widniały jajka w kształcie galaretki od razu pomyślałam: O to przepis dla nas!. Mój synek uwielbia galaretki w każdej postaci i formie, więc zabraliśmy się wspólnie do roboty. Jedyny mankament jaki powstał to trudność w robieniu zdjęć bo „jajeczka” ciągle mi znikały i uciekały : ) Składniki: 10 pustych skorupek po jajkach 2, 3 różnokolorowe galaretki(...)przygotowania galaretek potrzebujemy 10 skorupek z jajek. Jako, że ja akurat piekłam babki to bez problemu udało mi się te skorupki zgromadzić. Można je ze spokojem zbierać kilka dni, jednak należy pamiętać by skorupki za każdym razem dokładnie myć. Jak przygotować taką skorupkę? Otóż od góry robimy dziurę i przez nią „wylewamy” jajko. Pustą skorupkę myjemy pod bieżącą wodą. Kiedy

Kolizje Smaków
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 152

Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo. Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże(...)pieczarek 200 g fasolki szparagowej 1 puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz 4 jajka masło do smażenia jajek Przygotowanie: Warzywa pokroiłam niedbale na duże kawałki. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią cebulę. Podsmażyłam 2-3 minuty, po czym dorzuciłam cukinię, papryki i pieczarki

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 174

Dzień dobry, Młode ziemniaczki z koperkiem i jajkiem sadzonym to klasyka wiosennej kuchni w polskim wydaniu. Dziś postanowiłam nieco odświeżyć to proste danie i nadać mu bardziej śródziemnomorskiego charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde . Czy ten zielony kolor nie jest piękny? Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo(...)zaczyna unosić się intensywny aromat czosnku i ziół , zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam! P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny , która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos , ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji  sauce verte , w Niemczech  Grüne Soße

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem 176

Przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie makaronu farfalle. tym razem zwędzonym łososiem, dodatkiem grillowanych pomidorów i gotowanych jajek. Sałatka jest pyszna, zdrowa i korowa, do tego tę sałatkę przygotowuje się w ciągu 15 minut, jest to iście ekspresowe tempo. Szczególnie wtedy gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Wszystko przygotowujemy prawie jednocześnie. W czasie gdy gotują się jajka i makaron(...)zastąpione tez jest chili w młynku. Chili znika u mnie ekspresowo, ostatnio dodaję je prawie do wszystkiego, delikatnie zaostrza smak potraw. Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem będzie pysznym śniadaniowym daniem, może zastąpić również obiad, jak i kolację. Ta makaronowa sałatka może być jedzona o każdej porze dnia. Składniki: garść makaronu farfalle/ kokardki 1 łyżeczka oliwy 4 pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 327

wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH) - ale następnym razem użyję trochę mniejszej, żeby ciasto było wyższe i szersze: 250 g miękkiego masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki(...)kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba.Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania