jajko - 22300 przepisów (strona:196/1487)

Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 265

drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko,  aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj(...)podwoić swoją objętość). Świetnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 170°C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka z mlekiem. Piecz bułki przez 20 do 25 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Ciasto parzoneNakładamy nadzienie, patrz

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 179

pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 132 g mleka 1 duże jajko 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 48 g cukru 15 g mleka pełnego w proszku6 g soli 420 g mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży świeżych(...)barwnik spożywczy wg instrukcji producentaPrzygotowanie chleba: W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie

Grahamka, weka i kajzerka
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 189

około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej65 g cukru pudru5 g soli12 g mleka w proszku pełnego20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant) 1 roztrzepane jajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku28 g skondensowanego mleka75 g śmietanki 30%35 g roztopionego i ostudzonego masła60 g suszonych żurawin (można zamienić(...)rodzynki)Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto.Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej strukturze.Wyłóż ciasto na blat delikatnie oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 180

wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku270 g mąki pszennej graham270 g mąki orkiszowej108 g letniego mleka1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)30 g mleka pełnego w proszku20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru10 g słodu pszenicznego(...)użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie dodaj mąki, zmielony słód i mleko w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 230

Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku90 g mąki orkiszowej150 g mąki żytniej chlebowej150 g mąki owsianej150 g mąki jaglanej razowej50 g zakwasu żytniego razowego 1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)48 g roztopionej i ostudzonej margaryny „Smakowita de Luxe"24 g cukru10 g słodu jęczmiennego 50 g suszonej żurawiny30 g drobno(...)przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury wyjmując go z lodówki co najmniej na godzinę przed robieniem chleba.W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i zakwas żytni (odżywiony dzień wcześniej), następnie dodaj mąki, zmielony słód i sól. Mieszaj w misce, aż do równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 254

dokładnie wymieszaj. Może być trudno, więc warto zaprząc mikser do robory, ale na wolnych obrotach. Możesz też już zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 170 °C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż

Grahamka, weka i kajzerka
Cebularze lubelskie 185

ostygnięciu włóż do lodówki. Dzięki takiemu potraktowaniu cebula będzie słodka i miękka. Składniki (na 12 cebularzy):500 g mąki krupczatki 50 g świeżych drożdży250 g ciepłego mleka 1 jajko + 1 roztrzepane do smarowania 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Przygotowanie chleba: Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i 2 łyżkami mąki, a następnie odstaw(...)kilkanaście minut do wyrośnięcia. Roztop masło, dodaj do niego sól i wymieszaj. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, masło i roztrzepane jajko, a następnie wyrabiaj ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.Podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 203

mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw do przestygnięcia.Przesiej(...)piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki, i piecz je około 16 - 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika. Odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 334

dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. PUMPKIN PIESkładniki na ciasto:- 300 gram mąki- 200 gram masła- 1 jajko- 1/3 szklanki cukru pudruSkładniki na masę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego(...)pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem

Zgrabne Gotowanie
Śniadaniowo-deserowy serniczek kokosowy z brzoskwinią 190

Pyszny, słodki,  z lekką nutą brzoskwini.. ostatnie na sklepowych pułkach, lećcie po nie! Składniki na 1 porcję: 20 g mąki kokosowej BIO 150 g twarogu chudego 1 jajko 1 brzoskwinia Kilka kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżeczki stewii  2 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Twaróg połączyć z jajkiem, stewią, mąką i jajkiem. Przełożyć masę do małego naczynia żaroodpornego

Czarnawisienka
Sernik z kakao 313

którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki kakao,kilka kropel olejku migdałowego.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier i kilka kropel olejku migdałowego. Zrobić(...)dołek, wbić jajko, dodać pokrojoną margarynę. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą część owinąć w folię spożywczą, jedną z nich zamrozić, drugą włożyć do lodówki na 30 minut.Masa serowa: 1,30 kg półtłustego sera, 2 szklanki cukru,125g margaryny Palma z murzynkiem,5 jajek,2 łyżki cukru waniliowego,2 łyżki mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 144

świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiścieświeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz:- 300 - 350 g przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw(...)wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje.Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając

Pasje Jolki
Pizza, różne wariacje w dodatkach 220

podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:- 1000 gram mąki pszennej- 40 g drożdży- łyżeczkę soli- 1/4 szklanki oliwy z oliwek- 1 jajko- dwie szklanki wodyna jedną blachę użyj nie całą szklankę wody i jajko, a resztę składników podziel na pół.Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała

Pasje Jolki
Ciasto marchewkowe 325

jedno z moich ulubionych ciast...Jest idealne.Dzisiaj o poranku przygotował  je mój mężuś:) Najlepiej smakuje w Jego wydaniu..Składniki;2 jajka,1 szklanka cukru,2/3 szklanki oliwy,1 i 1/2 szklanki mąki,3/4 łyżeczki sody,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki soli,1 i 1/2 szklanki drobno startej surowej marchewki,1 szklanka posiekanych orzechów włoskich(...)szklanki rodzynek,Wykonanie;Rozgrzej piekarnik do temp. 160-165 stopni. Ubij jajka, dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę, sodę, cynamon, sól,gałkę muszkatałową i dodaj do ubitych jajek z cukrem i olejem.Wymieszaj. Następnie dodaj marchewkę, orzechy i rodzynki. orzechy mogą być w kawałach lub zmielone.Wymieszaj. Wylej na foremkę. Piec ok 1 godziny...do suchego patyczka. Smacznego

Anioły w kuchni
Kotlety z selera 184

oczyścić i ugotować, moje po ugotowaniu i obraniu ważyły 700 g. Następnie obrać ze skórki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do mąki dodać trochę majeranku. Plastry selera panierować w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Smażyć

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania