mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki :) Składniki:4 duże ziemniaki0,5 kg Matyjasów2 duże marchwie4 jajka na twardo1 cebula250 ml naturalnego jogurtu250 ml majonezusól, pieprznatka pietruszkiMatyjasy wcześniej moczymy w wodzie by pozbyć się namiaru soli. Cebulę drobno siekamy. Jajko gotujemy na twardo, ziemniaki i marchwie gotujemy(...)sosu polewamy na cebulę. Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki, później tak samo na tarce ścieramy marchwie, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch na tarce ścieramy jajka. Całość polewamy sosem majonezowym. Dekorujemy natką pietruszki.Ja swoje śledzie podałam w zamrożonych w zamrażarce łupinach od cytryn. Cytryny położyłam jako zakąskę na kieliszku z wódką :)śledzie pod pierzyną
Bon Appetit Małgorzatyobiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :DSkładniki dla 4 osób:mięso z 3 całych ryb, miruny (można kupić gotowe filety)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebula szczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem(...)albo miksujemy przy pomocy blendera. Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem.kotlety rybne z miruny i z koperkiem
Bon Appetit MałgorzatyZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy(...)chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą
Bon Appetit Małgorzatywłasnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą? :) Zapraszam Was także na inną włoską zupę(...)polski dodatek)100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam dodać serwatkę, ale nie udało mi się jej zrobić)5 cebulek dymek wraz ze szczypiorkiemugotowane na twardo jajka (ilość wg uznania)chlebek w którym podamy zupę (może to być ciabatta)W rondlu na oliwie zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę wraz z posiekaną cebulką
Bon Appetit Małgorzatykolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania(...)ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Bon Appetit Małgorzatyroku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :)Składniki:1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe)5 jajek ugotowane na twardodo 200 g białego twarogu1 ogórek kiszony (może być konserwowy)paczuszka zielonych oliwekwiązanka czosnku dzikiegoszczypioreksok z poloły cytrynypieprz(możemy dodać żółty ser, ja nie dodałam)dodatkowo:do dekoracji(...)plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem. Całość
Bon Appetit MałgorzatyWesteros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad. źródło: InternetSkładniki na ok. 6 sztuk na formy o poj. 150 ml.2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)1/2 szklanki białego cukru3 czubate łyżki mąki pszennej przesianej przez sito1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli (do ubicia białek)2/3 szklanki naturalnego jogurtuskórka otarta z 1 cytrynysok(...)wyciśnięty z 1 cytrynytroszkę masła do wysmarowania foremekcukier puder do dekoracjiBiałka od jajek ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. A pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Do osobnej miski przekładamy żółtka jajek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko
Bon Appetit MałgorzatyszynkąSałatka NAJ z szynką i ananasem Sałatka z szynkąSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiemSałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem II Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka żółta Jajka Jajka faszerowane tuńczykiem Jajka faszerowane pieczarkamiJajka faszerowane chrzanem i szynką Inne propozycjeChrzan świątecznyGomółka serowa ŻurekPieczona biała kiełbasa Sos żurawinowo-chrzanowyGalaretka drobiowa Schab z majerankiem i kminkiem
Kuchnia domowa Animoim domu rodzinnym zawsze mama robiła sałatę ze śmietaną i jajkami. Wprost przepadamy za nią :) Ostatnio zrobiłam taką bez dodatku jajek, bo widziałam ją już na kilku blogach i byłam ciekawa smaku. Smakuje równie dobrze jak ta z jajkami :)Składniki:1 główka sałaty masłowej3-4 łyżki śmietany 12%cukier do smakuocet do smakuSposób przygotowania:1. Liście sałaty myjemy i rwiemy
Kuchnia domowa Aniłyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy2 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób przyrządzenia:1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Wyciągamy z wody. Studzimy.2. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kosteczkę.3. Umyte pomidory kroimy w kostkę.4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy).5. Warzywa(...)jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników.6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę.7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem.Smacznego
Kuchnia domowa Anicukru pudru1 czubata łyżka margaryny lub masła1 szklanka mlekaszczypta soliNadzienie:3-4 jabłka pokrojone w kostkę1 łyżeczka cynamonu1-2 łyżki cukruKruszonka:6 dag mąki3 dag cukru pudru3 dag masła+jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania:1. W misce drożdże rozcieramy z łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem.3. Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę i sól, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy jajka z cukrem i roztopioną letnią margarynę, mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki (ok.10 minut). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Pokrojone jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie
Kuchnia domowa Aniobowiązkowe). To co, do dzieła! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzącej wody 4 łyżki masła (w temp. pokojowej) 1 jajko ( w temp. pokojowej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakako 2 łyżki cynamonu 10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowych Przygotowanie: Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp(...)czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę z kakao, sodą i cukrem waniliowym). Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C (mój mikrofalówko-opiekacz ma taką maksymalną
Kitchens Alphabetnieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z z Kapustą i Grzybami - Sposób przygotowania: Farsz: Grzyby zalewamy 1 litrem wrzącej(...)wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron
Słodka StronaMnie smakowało.Trzeba jeść ciepłe i koniecznie mocno doprawić pieprzem i solą. Przepis znalazłam tutaj. składniki3 spore zielone pomidory1/4 szklanki mąki pszennej1 duże jajko - roztrzepane1/2 szklanki maślanki1/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki kukurydzianej1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzuprzygotowanie.Pomidory umyć i pokroić w plasterki (ok 0,5 - 0,6 cm) Przygotować 3 miseczki. W pierwszej umieścić(...)szklanki mąki pszennej.W drugiej wymieszać 1 roztrzepane jajko i 1/2 filiżanki maślanki . W trzeciej misce wymieszać 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. (Można soli i pieprzu do mąki nie dodawać, tylko doprawić nimi każdy plasterek pomidora ). Na dużej patelni rozgrzać olej (najlepiej kukurydziany, ale może być inny) Każdy
Stare Garytaka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :)Wypróbujcie, jest naprawdę pyszna!3 porcje:* ryż parboiled- 100 g* pomidorki koktajlowe- około 10 szt.* ogórek kiszony- 2 średniej wielkości* jajka- 3 szt.* szczypiorek- 3 gałązki* oliwa z pestek winogron- 2 łyżki* sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku Ugotować ryż i jajka, ostudzić.Do miski z ryżem dodać przekrojone(...)pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, jajka i szczypiorek.Całość polać oliwą, doprawić i dokładnie wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca