jajko - 22300 przepisów (strona:178/1487)

Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 606

kurczaka w dość nietypowej panierce, myślę że to połączenie smaków spodoba się niejednej osobie :)  Filet z kurczaka w chrupkiej panierce SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka  1 jajko 1 łyżeczka sosu chilli  2 szklanki płatków kukurydzianych  tłuszcz do smażenia  papryka słodka  sól  pieprz kolorowy  sos sojowy ciemny (łyżka)  200 - 300 g mieszanki(...)roztapiamy i wsypujemy ryż, przesmażamy go do uzyskania perłowego koloru. Zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego odparowania (na 200g wlałam około 600-700 ml wody).  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy sos , sól i pieprz - roztrzepujemy Płatki kukurydziane mielimy,  przesypujemy na talerzyk, łącząc z papryką czerwoną.  Kurczaka (filet) przekrawamy wzdłuż by niebyły zbyt gruby,  następnie panierujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z parówkami i warzywami 119

dodatki, panierować, usmażyć i obiad lub kolacja na ciepło gotowa. Krokiety z parówkami i warzywami SKŁADNIKI: 6 gotowych naleśników 3 parówki dobrej jakości papryka konserwowa 3 ogórki konserwowe 1 jajko bułka tarta szczypta soli szczypta papryki słodkiej olej do smażenia Parówki obieramy z osłonek i kroimy na połówki. Ogórki kroimy wzdłuż na cztery części. Paprykę kroimy na kawałki. Na rozłożonego(...)naleśnika kładziemy połówkę parówki, na nią kawałek papryki i 2-3 kawałeczki ogórka. Całość zwijamy, podwijając boki do środka.  Na talerzu rozmącamy jajko z solą i papryką. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju , z każdej ze stron na złoty kolor

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwiaty parówkowe 242

Wbrew pozorom takie kwiaty są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają oryginalnie i wzbudzają zachwyt gości.  Kwiaty parówkowe SKŁADNIKI: 9 parówek z szynki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko łyżka jogurtu naturalnego  musztarda francuska groszek do dekoracji Ciasto francuskie smarujemy delikatnie musztardą.   Parówkę kładziemy na rozłożony płat ciasta francuskiego i tniemy z niego taki kawałek, aby można(...)zawinąć w niego parówkę. Zawijamy parówkę w ciasto. Nacinamy na całej długości, ale uważamy aby nie przeciąć całej parówki.      Na talerzy rozmącamy jajko z jogurtem naturalnym. Parówkę w cieście obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie zwijamy w kółko. Końce zlepiamy ze sobą, można spiąć wykałaczką.  W miejsca rozcięcia wkładamy po kulce groszku zielonego. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit"- sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym 228

Dziś zapraszamy na szybką i smaczną sałatkę na liściach świeżego szpinaku. Jajka z serem feta i szpinakiem smakują świetnie, a smak uzupełnia sos czosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - zdrowa, kolorowa sałatka na zakończenie roku 350

zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka     SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać(...)pokroić na części. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem i wymieszać ponownie. Podawać z kawałkami jajek i posypane czarnuszką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 168

łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady Na środek: 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów 2 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone Na dekorację(...)wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzątku. Jajka wbijamy do miksera  i ucieramy z 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki cukru trzcinowego.  Dodajemy do jajek stopiono ser cały czas miksując.  Następnie dodajemy mąkę i ostudzoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy 162

słodkie. Takie przekąski dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy Składniki: 1/3 op ciasta francuskiego 1 kiełbasa wiejska musztarda francuska jajko Pasek ciasta francuskiego (taki aby zawinąć w niego kiełbaskę) smarujemy musztardą francuską. Na to kładziemy dowolną kiełbasę. Ciasto francuskie zawijamy i sklejamy brzegi. Jajko rozmącamy. Cały rulon przekładamy do jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 129

przegryzkę". Drożdżowe serduszka z cebulką SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 40 ml oliwy 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli ziołowej 50 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 1 jajko 1 cebula czerwona 1/2 cebuli zwykłej 1 łyżka oliwy do smażenia mleko do posmarowania    Przygotowanie: Pokruszone drożdże wkładamy do kubeczka i zalewamy letnim mlekiem. Dodajemy do nich cukier(...)drobna kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy na niej cebule, doprawiając solą ziołową. Po podsmażeniu studzimy. W misce wymieszać mąkę ze szczypta soli, zaczynem z drożdży, jajkiem, podsmażoną cebulką, oliwą i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki ( w zależności

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulki mięsne 165

które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno(...)posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularze z ciasta francuskiego 142

zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich keczup do podania Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule(...)kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki do środka. Resztę cebul (mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem, dodajemy pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz. Ciasto przełożyć do papilotek, do środka wlać łyżką jajko z cebulą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki meksykańskie 135

którego nikt się nie spodziewał. Bułeczki meksykańskie SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska 2 jajka 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz czarnuszka Przygotowanie:   Drożdże kruszymy i przekładamy(...)kubka, dodajemy ciepłe mleko i cukier. Całość mieszamy i odkładamy do wyrośnięcia. Do mąki, szczypty soli, jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto przekrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy na 20 minut. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy farsz do bułeczek. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do kiełbasy dodajemy groszek, kukurydzę, fasolkę, przecier pomidorowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 162

pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynków 2 jajka Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto(...)bakaliową    i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe  i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka na liściach świeżego szpinaku 324

cała filozofia polega na ładnym ułożeniu na talerzu wszystkich składników. Polecam na niezapowiedzianych gości, wiosenne spotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta  PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy(...)talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 158

zrobienia dekoracji użyta został zwykła, mała foremka do ciasteczek w kształcie kwiatka, więc nie trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru(...)łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE:   Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle miksując. Przekładamy masę do foremek lub papilotek i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.    Miękkie masło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 198

swoje produkty. Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży  3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 3 jajka 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1/2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia(...)minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto.  Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania