najwięcej wykorzystanych szans w nadchodzącym roku jak i zdrowia na które trzeba sukcesywnie pracować! Składniki:150 g sera żółtego (suchego jak np. salami)250g pieczarek2 małe cebule3 jajka EKOgarść kukurydzy konserwowejczosnek granulowanyoregano suszonemajonez 5-6 łyżeczekkoncentrat pomidorowy 1 łyżeczkasól himalajskapieprz czarnyolej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy jajka na półmiękko, obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do miski.2/ Umyte pieczarki kroimy(...)talarki, cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę - razem przesmażamy na patelni.3/Do jajek dodajemy odsączoną kukurydzę, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z innymi składnikami4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku i oregano. Dokładnie mieszamy i podajemy w salaretce. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawybrały dziewczynki ale super też smakują jako długie cienkie do np.piwa.SKŁADNIKI :(wyszło mi ok 22 szt)500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 duże jajko 1 łyżeczkę soli 260 ml mleka 2 łyżki cukru 80 ml oleju 1 rozmącone jajko do smarowania do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan(...)podwojenia swojej objętości- po tym czasie wykładamy na blat lekko omączony, odgazujemy (kilka razy delikatnie przegnieciemy ciasto)- odcinamy kawałki i formujemy wałeczki cienkie układamy na blaszce smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy naszymi posypkami- wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15 minut ( wedle naszego piekarnika)Ja Nowy Rok witam razem z dziećmi i oczywiście z moim
Basia w kuchniciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek pomidorów suszonych1 mozarellakilka oliwek zielonychbazylia, mozarella250g pieczarek1 duża cebula10 plastrów salamiser (u mnie emmentaler)sól, pieprz1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone
Kitchens Alphabetmleka, rozpuścić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Wlać budynie i mieszać. Wsypać szkl cukru i mieszać. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć pół kostki margaryny, dodawać stopniowo budyń. Krok 3Z jajek oddzielić białka i ubić odrobiną soli i szklanką cukru na pianę. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i ocet. Dokładnie wymieszać. Krok 4Piec ok 30 minut
CoolinarniePLPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę(...)majonezu, odrobinę pieprzu. Zblenduj wszystko na jednolitą masę. Teraz wypełnij białka jajek dowolnie dekorując.Farsz z fetą:Zblenduj lub zmiksuj 100 g sera feta z żółtkami z 5 jaj. Dodaj pieprz grubo zmielony. Masa jest dosyć miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja. Na górę połóż oliwki, kapary lub czerwoną
Pasje Jolkiwersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no i nie są tak kaloryczne. Do tego sadzone jajko i mamy świetny obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2 cebule2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsza(...)blachę wykładamy papierem pergaminowym i formujemy na niej zgrane placki na blachę wchodzi 9 placków. Pieczemy przez 20-25 minut aż się zarumienią.Bliny świetnie smakują z sadzonym jajkiem. Smacznego
Niezły Młynekfilo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy(...)mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których
Poezja smakuDrobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić solą, dodać sporo pieprzu. Przestudzić. Można dodać jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne. Przygotować ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem i 2 łyżkami śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty(...)przed przyklejeniem posmarować białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość białkiem lub jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego
Stare Garytaka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić(...)połączyć z majonezem, przyprawić. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć pieczarki, posypać koperkiem. Ułożyć marchewkę, trochę sosu z majonezem. Kolejna warstwa ziemniaki oraz ogórki. Troszkę sosu z majonezem. Na górę jajko oraz ser żółty. Całość posmarować majonezem. Odstawić do lodówki. Wyłożyć tak by pieczarki były u góry.Sałatka idealnie pasuje do mięs pieczonych
Magiczne Życie Martymasło, ser żółty, szynka i z chlebaka: kawałek bułki paryskiej lub bułki.Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła (nie obiecywałam że będzie dietetycznie) i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 jajka możemy zostawić je w postaci tzw. sadzonego jajka lub lekko rozbełtać do postaci jajecznicy. To była wersja podstawowa.Teraz wersja dla tych lepiej zaopatrzonych w lodówce: plaster żółtego sera na jajka
Smaki BrazyliiRacuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kolejny, niezapomniany smak z domu rodzinnego. Robiła je moja Babcia, robiła moja Mama, teraz… robię ja. Składniki: - 500g mąki tortowej- 3 jajka- 20g suchych drożdży- 150ml wody do rozczynu + 1 łyżeczka cukru- 400ml mleka zsiadłego- 50g masła- 2 łyżki cukru- cukier waniliowy (u mnie, tym razem, wanilinowy)- szczypta soli- cukier puder do posypania(...)Rozmieszałam 1 łyżeczkę cukru z 50ml wrzątku. Dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam drożdże – dokładnie wymieszałam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiałam. Ubiłam całe jajka z cukrem i szczyptą soli. Mleko zsiadłe z masłem lekko podgrzałam w mikrofali. Wyrośnięty rozczyn dodałam do miski z przesianą mąką, wlałam ubite jajka oraz mleko z masłem. Dokładnie wyrobiłam
mojewypiekiinietylkoudko)- 3 małe kolorowe papryki- 250g pieczarek brązowych (są bardziej aromatyczne niż białe)- olej rzepakowy- młode liście pora- 4 ząbki czosnku- 4 plastry sera żółtego- uprażone płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju(...)pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze chwilę smażyłam (na jednej patelni) nie mieszając ze sobą – pieczarki i por. Płaty ciasta francuskiego posmarowałam rozkłóconym jajkiem. Na każdy (przypominam, że robiłam z podwójnej porcji) nałożyłam – plasterki sera żółtego, kurczaka, upieczone papryki, por i na wierzch pieczarki. Nadzienie zawinęłam w ciasto, końcówki podwinęłam. Przełożyłam na blaszkę
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250g serka mascarpone- 3 białe części pora- 2 łyżki masła- 1 cytryna- świeża bazylia- sól, pieprz- 1 jajko do posmarowania ciasta- płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Por pokroić(...)talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić
mojewypiekiinietylkowersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…” ale może wróćmy do składników. Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste)- 300 g mąki pszennej- 2 małe jajka- sól Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki(...)mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski z paseczkami). Ja użyłam do formowania kluseczek zwykłej krajalnicy do jajek. Odwróciłam ją i wykorzystałam część, która się do tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta
mojewypiekiinietylkowymarzona kuchnia?*Jasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9(...)Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie
mojewypiekiinietylko