jajko - 22300 przepisów (strona:194/1487)

Pierogi w rosole 148

pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości(...)maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.   Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.   Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.Technika dowolna.Na ciasto nakładamy farsz.   Formujemy pierogi.Kształt i wielkość do wyboru

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 126

drożdżówce" i dużo bakalii.   Składniki:-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki(...)łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 163

dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty.   Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą(...)Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.   Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.   Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając

Maminek kulinarny
Jajecznica z grzybami 145

rozpoczęty.W lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków.Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok.   Składniki naszej jajecznicy:-ok. 30 dkg grzybków-7 jajek-3 małe cebule-5 dkg masła-warzywko-pieprz-sól-szczypiorek   Cebulę kroimy w drobną kostkę.   Grzybki w kawałki.   Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem(...)pieprzem i mieszamy.   Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy.   Dolewamy jajka.   Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 190

zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.   Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem(...)przyprawione plastry schabu.   Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.   Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 212

całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy:   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego   Składniki masy wiórkowej:-20 dkg wiórków kokosowych-3/4 szklanki mleka-1/2 oraz 3/4 szklanki(...)cukru-4 jajka-3 łyżki mąki   Składniki masy orzechowej:-30 dkg orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki   Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki   Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamydo wchłonięcia

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 160

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.   Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki(...)mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.   Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.   Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.   Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 165

Niezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę )-kilka ząbków czosnku-natka pietruszki-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki mleka-sól, pieprz-bułka tarta-olej do smażenia   Filety kroimy wzdłuż na połówki.   Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy(...)dokładnie mieszamy.    Natkę pietruszki drobniutko kroimy.   Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego.   Zwijamy roladki.   Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko.Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu.Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułcei układamy na rozgrzanej patelni z olejem.   Smażymy

Maminek kulinarny
Ciasteczka miodowe 155

zostaną wcześniej zjedzone.Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego.   Składniki:-45 dkg mąki-15 dkg cukru pudru-2 łyżki miodu-15 dkg masła-2 jajka-aromat-można dodać przyprawy korzenne   Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masłoi zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido(...)temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut.   Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.   Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy ok. 1 i 1/3 szklankicukru pudru i dokładnie miksujemy.   Lukier możemy zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Ciasteczka ozdabiamy według uznania i pozostawiamy do wyschnięcia lukru.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Muffinki marchewkowo-jabłkowe 91

proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika150g marchwi, obranej i startej na tarce1 jabłko, obrane i starte na tarce100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy w misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko

Smakowity Blog Kulinarny
Włoskie ravioli z ricottą i szpinakiem z sosem z pancettą i mascarpone 192

frajda. Ich smak jest wyborny. Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana!Składniki:Ciasto na makaron:szczypta nitek szafranu1 łyżka stołowa wrzącej wody550g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli4 jajka, dodatkowo 4 żółtka2 łyżki oliwy z oliwekFarsz:2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku, posiekanego500g liści szpinaku15g masła1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowejsól, pieprz czarny150g sera ricotta75g startego parmezanuutrzepane jajko(...)szerokości 13 cm. Około 3 cm od skraju dłuższego brzegu układamy łyżeczką porcję farszu, zachowując dwucentymetrowe odstępy między nimi. Powierzchnię dookoła nadzienia i pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy szczelnie porcje farszu, przyciskając ciasto dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Krokiety z kapustą i grzybami 158

grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety.Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 159

Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda(...)pieprz do smakuPrzygotowanie:Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy musztardą i pieprzem. Hekele podajemy z pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 142

będzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Drożdże i cukier rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i wlewamy drożdże, dodajemy jajko i roztopiony smalczyk roślinny. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że można ją wykorzystać nie tylko do smażenia, ale także do wytrawnych wypieków. Zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Jeśli(...)Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ślimaki pozostawiamy jeszcze przez 20 minut w ciepłym miejscu, aby nabrały kształtów czyli wyrosły. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Biorę udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda

Smakowity Blog Kulinarny
Botwinka 169

zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył(...)pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie dodajemy pokrojone liście i łodygi botwinki. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Nie gotujemy liści zbyt długo, bo stracą kolor. Podajemy z jajkiem, jogurtem lub śmietaną i koperkiem

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania