jajko - 22300 przepisów (strona:192/1487)

Galette z pomidorami i ricottą 194

pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki.Nadzienie:250 g ricotty1 jajko8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić

Food Square
Faworki z piersi kurczaka 228

Dziś trochę inne wydanie kotleta z piersi kurczaka na niedzielny obiad.Zrobimy sobie faworki. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu.Składniki, to:-oczywiście pierś z kurczaka-2 jajka-płatki kukurydziane-przyprawa do kurczaka-przyprawa barbecue-olej   Pierś dzielimy na plastry, układamy na folii, przykrywamy folią i lekko rozbijamy.   Obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka i przyprawą(...)barbecue.Nacinamy plastry, jak do faworków, przekręcamy i gotowe.Płatki kukurydziane rozgniatamy, np. wałkiem.Rozbijamy 2 jajka, dodajemy po troszku przyprawy do kurczaka i barbecue.   Rozgrzewamy olej.Faworki najpierw otaczamy w płatkach, następnie moczymy w jajku, ponowniew płatkach i na patelnię.Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając, aż uzyskają złocisty kolor.   Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju

Maminek kulinarny
Leniwe poduszeczki 186

Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego twarogu-5 ugotowanych ziemniaków-cebula-ząbek czosnku-1 jajko-warzywko-pieprz   Cebulę i czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy(...)Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.   Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.   Na poduszeczce robimy wzorek.Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta.   Smarujemy jajkiem i do pieca na 15 minut w 180 st. C.   Jak to smakuje? Rewelacja!Świetnym uzupełnieniem jest czerwony barszczyk.Smacznego

Maminek kulinarny
Kopytka 198

Kolejne danie z ziemniaków. Tym razem kopytka w innym wydaniu i w różnej formie.Składnikiem podstawowym są oczywiście ziemniaki.Do tego mąka ziemniaczana i pszenna, jedno jajko, jedna marchewka, sól i olej.Jeśli to będą kopytka ze skwarkami, to kawałek boczku i cebulka też będą potrzebne.   Ok. 1,5 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy(...)Zmielone ziemniaki ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części.Jedną część odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną,w proporcji ok. pół na pół. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.Takie ciasto w zasadzie jest już gotowe na kopytka, ale my troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5.Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki

Maminek kulinarny
Kotlety rybne 214

pozostało ok. 0,5 kg ryby.Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych.Do tego potrzebujemy:-2 cebule-2 czerstwe bułki-1 jajko-bułkę tartą-pieprz ziołowy-warzywko-olej   Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju.Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów.Rybę, namoczoną i odciśniętą(...)bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.   Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku.Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formowaćkotlety.   Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stronna rozgrzanym oleju, kilka razy obracając.W zasadzie kotlety są już gotowe, ale my sobie

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 179

kapustę.Całość mieszamy i doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem.   Składniki na naleśniki:-3 szklanki mąki-4 szklanki mleka-2 łyżki oleju-1/2 łyżeczki cukru-4 jajka      Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy 2 szklanki mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania(...)jednolitego ciasta.   Smażymy naleśniki.Nakładamy farsz i formujemy krokiety.Gotowe do obsmażania.   Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.Obsmażone gotowe są do jedzenia.Nadmiar możemy zamrozić.Smacznego!Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy

Maminek kulinarny
Zapiekanka na chlebowych grzankach 196

zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz   Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)kamionkowego.   Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut.   Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy.   Usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp

Maminek kulinarny
Babka makowa 218

margaryny                            -1 jajko                            -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia                            -aromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową(...)mielonego maku                            -5 jajek                            -3/4 szklanki cukru                            -aromat migdałowy-na lukier

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 168

pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości(...)maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.   Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.   Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.Technika dowolna.Na ciasto nakładamy farsz.   Formujemy pierogi.Kształt i wielkość do wyboru

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 148

drożdżówce" i dużo bakalii.   Składniki:-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,   płatki migdałowe )   Bakalie kroimy na mniejsze cząstki(...)łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.   Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.Dodajemy bakalie i mieszamy.Odstawiamy

Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 188

dania obiadowego.Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta   Filety kroimy na płaty.   Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą(...)Zlewamy wodę a warzywa odsączamy.   Na każdy płat fileta nakładamy fasolkę, marchewkę i paski papryki.   Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami.   Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy.Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając

Maminek kulinarny
Jajecznica z grzybami 164

rozpoczęty.W lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków.Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok.   Składniki naszej jajecznicy:-ok. 30 dkg grzybków-7 jajek-3 małe cebule-5 dkg masła-warzywko-pieprz-sól-szczypiorek   Cebulę kroimy w drobną kostkę.   Grzybki w kawałki.   Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem(...)pieprzem i mieszamy.   Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy.   Dolewamy jajka.   Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 219

zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego.   Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia   Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą i pieprzem(...)przyprawione plastry schabu.   Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.   Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.   Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.   Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia

Maminek kulinarny
Ciasto Maminkowe 231

całości tworzy ciekawe zestawienie.Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu.Zaczynamy:   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-1/2 szklanki cukru pudru-1/2 kostki margaryny-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-słoiczek dżemu śliwkowego lub agrestowego   Składniki masy wiórkowej:-20 dkg wiórków kokosowych-3/4 szklanki mleka-1/2 oraz 3/4 szklanki(...)cukru-4 jajka-3 łyżki mąki   Składniki masy orzechowej:-30 dkg orzechów włoskich-1,25 szklanki cukru-4 jajka3 łyżki mąki   Składniki warstwy prażonych zbóż ze śliwkami:-35 dkg prażonych ziaren zbóż ( crunchy )-15 dkg suszonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki   Na początek gotujemy mleko z 1/2 szklanki cukru, dosypujemy wiórki i mieszamydo wchłonięcia

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 178

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.   Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki(...)mięsna kulki a kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy szczaw.   Po ok. 5 minutach dolewamy śmietanę.   Zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy koperek.   Dodajemy gotowane jajka i zupa gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny