jajka - 5040 przepisów (strona:269/336)

Placki cukiniowo-czosnkowe 209

Zaparszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam  żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka

Monia miesza i gotuje
Roladki z kaniami panierowane w otrębach 170

cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć ok łyżki przesmażonych kani i zwinąć w roladkę. Potem roladki panierować w roztrzepanym jajku i otrębach, usmażyć na oleju. Podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Tarta na słodko z cukinią 221

minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 154

składniki:500 g mięsa mielonego drobiowego1  jajko1 łyżka czosnku niedźwiedziego1 mała cebula bułka tartasól do smaku olej do smażeniaMięso mielone wymieszać z posiekaną  cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się do rąk. Z masy uformować kulki

Monia miesza i gotuje
Chrupiące placuszki ryżowe 323

ryżu ( użyłam  białego  Sonko)2 jajka1 łyżka szczypiorku4 łyżki mąki kukurydzianej1 garść startego sera żółtegodo smaku sól morskaolej do smażeniaDo miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając

Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i cebulką 161

Dziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1  mała cebula  2 łyżki majonezu 1

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w awokado 177

Dziś pomysł na takie proste inne śniadanko. Awokado w połączeniu z jajkiem naprawdę dobrze smakuje, bardzo polecam. składniki: 1 awokado 2  małe jajka sól ziołowa

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z fetą 234

smaku czosnku niedźwiedziego.składniki:600 g mięsa mielonego wieprzowego150-200 g fety1 jajko4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania2 łyżki czosnku niedźwiedziegosól do smakuolej do smażeniaMięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 223

czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i  bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem

Monia miesza i gotuje
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 211

dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 637

pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na   200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Świąteczne pierniczki 204

Kamis1 jajko50 g miodu1 łyżka śmietanyNa stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć

Monia miesza i gotuje
Miruna panierowana w orzechach 172

mąki pszennej100 g tartych orzechów włoskich Back Mitolej do smażeniaFilety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Smażyć na oleju ze wszystkich stron. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie surówka z morelami

Monia miesza i gotuje
Sałatka ze smażonymi boczniakami 217

szpinaku1 garść mieszanki sałat5 pomidorków cherryolej do smażeniado panierowania bułka tarta5 łyżek oleju1 łyżka musztardy francuskiej1/2 łyżeczki przyprawy do sałatekBoczniaki oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie

Monia miesza i gotuje
Roladki z camembertem i rukolą 252

cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka

Monia miesza i gotuje