jajka - 5040 przepisów (strona:265/336)

Jajecznica z kurkami 210

składniki: 4  jajka 100 g kurek 1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki olej do smażenia do smaku sól ziołowa  młynek Prymat Kurki drobno pokroić. Rozgrzać

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 259

składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie

Monia miesza i gotuje
Omlet z kurkami 218

kurek3 jajka1 mała cebula1 łyżka mleka1 łyżeczka posiekanej natki piertuszkiolej lub masło do smażeniasól do smakuCebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać masę jajeczną. Gdy omlet przyrumieni się od spodu przekręcić go na drugą stronę - zsunać na talerz

Monia miesza i gotuje
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą 237

delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę  pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera i pomidora suszonego. Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor. Podawać z dodowlnymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz cebulki perłowej skropiona olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Placki cukiniowo-czosnkowe 247

Zaparszam na proste i smaczne placuszki z cukinii z czosnkowym aromatem. składniki: 2 cukinie (ja dałam  żółtą i zieloną razem ważyły 600 g) 2 jajka

Monia miesza i gotuje
Roladki z kaniami panierowane w otrębach 204

cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć ok łyżki przesmażonych kani i zwinąć w roladkę. Potem roladki panierować w roztrzepanym jajku i otrębach, usmażyć na oleju. Podawać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Tarta na słodko z cukinią 255

minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni

Monia miesza i gotuje
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 193

składniki:500 g mięsa mielonego drobiowego1  jajko1 łyżka czosnku niedźwiedziego1 mała cebula bułka tartasól do smaku olej do smażeniaMięso mielone wymieszać z posiekaną  cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się do rąk. Z masy uformować kulki

Monia miesza i gotuje
Chrupiące placuszki ryżowe 362

ryżu ( użyłam  białego  Sonko)2 jajka1 łyżka szczypiorku4 łyżki mąki kukurydzianej1 garść startego sera żółtegodo smaku sól morskaolej do smażeniaDo miski wsypać ugotowany ryż i wbić dwa jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając

Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i cebulką 210

Dziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1  mała cebula  2 łyżki majonezu 1

Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w awokado 209

Dziś pomysł na takie proste inne śniadanko. Awokado w połączeniu z jajkiem naprawdę dobrze smakuje, bardzo polecam. składniki: 1 awokado 2  małe jajka sól ziołowa

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z fetą 278

smaku czosnku niedźwiedziego.składniki:600 g mięsa mielonego wieprzowego150-200 g fety1 jajko4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania2 łyżki czosnku niedźwiedziegosól do smakuolej do smażeniaMięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać 4-5 łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 262

czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i  bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich storn. Podawać z czerwonym barszczykiem

Monia miesza i gotuje
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 247

dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 672

pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na   200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania