stopni C. Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę a następnie stopniowo i partiami dodawać cukier, stale miksując aż do jego całkowitego rozpuszczenia (proporcje: na średniej wielkości jajko przypada 50 g cukru.) Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie nakładać pianę na blaszkę formując z niej niewielkie kółka , łyżeczką robiąc zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Wstawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziecinnie prosta ale i przepysznie smakować.mmmm..... z całą pewnością jest przepyszna:) Naleśniki z bananami i kokosową posypką Składniki na 4 porcje:naleśniki: 1 łyżka cukru 2 jajka 2 łyżi masła 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałateraz - w pełni fasolkowego sezonu! Fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli filet z kurczaka 1 jajko 1 łyżka musztardy natka pietruszki 1 łyżeczka curry szczypta pieprzu kostka warzywna Mięso zemleć, wymieszać z żółtkiem, ubitą pianą z białka, posiekaną natką pietruszki, musztardą, 1 łyżeczką soli, pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagarach" zapraszam śpiewająco:)) Najłatwiejsze ciasto w świecie "Szklankę mąki, cukru szklankę,Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,Nic, a nic się go nie gniecie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatradycyjnego tiramisu nie potrzebujemy wielu składników, jednak niezwykle istotna jest ich jakość - to ona sprawia, że prosta receptura zyskuje światową sławę! Tiramisu i Lavazza - włoski duet Składniki: 3 jajka 500 gr mascarpone 1/2 szklanki cukru 3/4 filiżanki kawy espresso 2-3 kieliszki amaretto biszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki) kakao lub starta czekolada Przygotowanie:1. Białka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje nowy wymiar:)) Placuszki z cukinii i mąki gryczanej Składniki: 1 duża cukinia 1 jajko 2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną) ząbek czosnku sól i pieprz olej do smażenia jogurt naturalny plastry wędzonego łososia sok z 1/2 cytryny Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nagrzać piekarnik do temperatury 190* CCiasto:Żółtka utrzeć z cukrem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatwarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe. Składniki na zielone naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1szklanka wody mineralnej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić) szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie curry Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponiżej: Chrupiące pałeczki z kurczaka Składniki: 10 podudzi z kurczaka (pałeczek) na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka ok. 1/4 szklanki wody 1 jajko sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia Podudzia myjemy, wrzucamy do garnka z wodą z dodatkiem soli i i gotujemy około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaodchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakolejnego rozdania! Dietetyczne ciasteczka z otrąb z żurawiną Do ich przygotowania użyłam: 1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca) 1 szklankę otrąb pszennych 1 szklankę otrąb owsianych 2 jajka 1 serek homogenizowany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 szklankę soku jabłkowego garść suszonej żurawiny garść rodzynek 1 łyżeczkę cynamonu Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała