Świąteczne pierniczki 234Kamis1 jajko50 g miodu1 łyżka śmietanyNa stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz cukier i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć
Monia miesza i gotuje
Miruna panierowana w orzechach 209mąki pszennej100 g tartych orzechów włoskich Back Mitolej do smażeniaFilety ryby pokroić na mniejsze kawałki i opruszyć solą prowansalską. Mąkę wymieszać z tartymi orzechami. Kawałki ryby panierować w roztrzepanym jajku i przygotowanej panierce. Smażyć na oleju ze wszystkich stron. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie surówka z morelami
Monia miesza i gotuje
Sałatka ze smażonymi boczniakami 253szpinaku1 garść mieszanki sałat5 pomidorków cherryolej do smażeniado panierowania bułka tarta5 łyżek oleju1 łyżka musztardy francuskiej1/2 łyżeczki przyprawy do sałatekBoczniaki oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie
Monia miesza i gotuje
Roladki z camembertem i rukolą 286cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotuje
Pieczeń z papryką i żółtym serem 282Pyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego z
Monia miesza i gotuje
Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem 257smażeniafarsz szpinakowy500 g szpinaku mrożonego150 g fety2 łyżki śmietany 18%3 ząbki czosnkugarść startego sera żółtegosól z pieprzem KamisPrzygotować ciasto naleśnikowe. Wymieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać mleko, wodę, jajko szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki smietany 18. Gotowe ciasto odstawić. Przygotować nadzienie szpinakowe. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek, śmietanę oraz pokruszoną fetę
Monia miesza i gotuje
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 265smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki:1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej
Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczano-cebulowe 212Kamis4 łyżki mąkiolej do smażeniadodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej
Monia miesza i gotuje
Pączki ziemniaczane 201napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania ale warto bo smakują wybornie.składniki:500 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę lub dobrze utłuczonych ziemniaków500 g mąki50 g drożdży3 jajka w temperaturze pokojowej125 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka octu lub spirytusumarmolada do nadziewaniaolej do głębokiego smażeniaDrożdże rozkruszyć i posypać 2 łyżkami cukru, odstawić aby się rozpuściły. W międzyczasie rozpuścić margarynę
Monia miesza i gotuje
Babka cytrynowo-jogurtowa 244Pyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie. składniki: 120 g masła
Monia miesza i gotuje
Brownie ze słonecznikiem 217wzbogaciłam ziarnami słonecznika.składniki:200 g gorzkiej czekolady200 g masła lub margaryny110 g mąki pszennej6 jajek250 g cukru1 garść ziaren słonecznikaW kąpieli wodnej rozpuścic masło z czekoladą, masę wystudzić. Jajka ubić a następnie porcjami dodawać cukier, cały czas ubijać. Następnie porcjami dodawać mąkę a potem rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać ziarna słonecznika. Blaszkę o wymiarach 25x28 wyłożyć papierem
Monia miesza i gotuje
Sałatka z selerem i ananasem 924Kolejna pyszna sałateczka. Tym razem z dodatkiem jajka więc idealnie pasuje również na świąteczny wielkanocny stół. składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka
Monia miesza i gotuje
Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą 196Pyszna, znana i lubiana szczawiowa. Była już wersja z jajkiem a tym razem z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiełbaski. Wszyscy jedzą pokrzywy więc spóbowałam i ja tych bogatych w składniki roślinek, które co roku tak sumiennie wyrywałam. Teraz już niewiele mi ich wyrasta ale na zupkę starczyło.składniki:2,5 l wody300 g świeżego szczawiu100
Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 301Składniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety.Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone
Pudełko rozmaitości
Rolada z jabłkami 266owocami czy dżemem. Moja tym razem też ma jabłka, dlatego że w tym roku bardzo obrodziły. Roladę piekłam w foremce 24x40 cm. Składniki na blaszkę 24 x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 średnich jabłek 2/3 łyżki przyprawy do szarlotki lub cynamonu 2-3 łyżki
Fabryka pomysłów