jajka - 5040 przepisów (strona:258/336)

Racuszki z jabłkiem na oleju rzepakowym! 322

Najlepsze racuszki jakie jadłam! Palce lizać! Serdecznie zapraszam ;-) SKŁADNIKI: - 3 jajka - 1 szklanka mąki pszennej - 2 mniejsze jabłuszka  - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżki kefiru - cukier waniliowy - łyżka brązowego cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - olej rzepakowy  do smażenia WYKONANIE: Jabłka obierz ze skóki i pokrój na kawałeczki o wymiarach około 2cm x 2 cm. Z w/w składników

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA FIT Z KURKAMI! 360

SKŁADNIKI: - 250 g kurek - 300 ml jogurtu greckiego light - 4 jajka - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka zmielonych płatków owsianych instant - sól, pieprz, sok z cytryny - 4 pomidorki - 2 łyżki kaparów - botwinka pęczek - koperek świeży Małą tortownicę, wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz z jogurtem i żółtkami, dodaj pozostałe składniki tj. kapary, kasze mannę, mąkę

SMYKWKUCHNI
Niezawodne babeczki z owocami 183

mąki krupczatki     80 g cukru     kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe)     łyżeczka sody     150 g jogurtu naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych

Mienta blog
Kostka Wiśniowa 605

ciasto jest dość czasochłonne, ale dla efektu naprawdę warto ;) Polecam! :)   Składniki: Ciasto kakaowe: ¾ szklanki  oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych

Czerwona Porzeczka
Restauracja Sarmacka - opinia 240

postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet

Pasja Smaku
Omlet z brokułami 223

Post Omlet z brokułami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Domowa wędlina z piersi kurczaka 6367

mieszanką Sekret Dziadka Feliksa. Odstawiamy w chłodne miejsce. 1 litr wody gotujemy z przepołowionymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do wrzącej wody dodajemy sól (tyle by surowe jajko utrzymywało się na powierzchni lub się tylko lekko zatapiało). Studzimy. Piersi układamy w kamionkowym naczyniu. Zalewamy ostudzoną solanką by przykryła mięso. Jeśli mięso będzie wypływać na powierzchnię dociskamy je mniejszym

OstryKęs
Kuchnia włoska usystematyzowana. 228

szkoła gotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy

Brzuszki Łakomczuszki
KAJZERKI ORKISZOWE Z MAKIEM I SEZAMEM- NAJLEPSZE ! 326

lekko zagniatając uformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem z wodą (dla lepszego koloru bułek), posypać ulubionymi ziarnami, skropić wodą i odstawić na chwilę do napuszenia na ok.10 minut. Po tym czasie wkładamy bułki do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Pierwsza domowa kiełbasa – przygotowania cz. 2 469

odrzuciliśmy, a przecier wraz z wywarem z gotowania wlaliśmy do większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne

OstryKęs
BISZKOPT BEZGLUTENOWY, NA MĄCE RYŻOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA I BEZ CUKRU 500

dbającym o swoje zdrowie, tyle się ostatnio mówi o niezdrowym glutenie (nie tylko pszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać.Składniki na formę 24cm:- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 3 żółtka- 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 1/3 szklanki kakao- 1/2 szklanki mąki ryżowejW misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol

Smaczne Zdrowe
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 167

mąki krupczatki     80 g cukru     kopiasta łyżka ciemnego kakao (użyłam surowego ale może być zwykłe)     łyżeczka sody     150 g jogurtu naturalnego     50 g śmietany 18%     pół szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych

Mienta blog
Ciasto magiczne 3140

górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody

Poezja smaku
Zapiekanka ziemniaczana 839

też świetny pomysł, jeśli macie w lodówce wędlinę, którą należałoby już zjeść, bo inaczej trzeba będzie wyrzucić. Sos można również modyfikować na wiele sposobów lub zalać całość śmietaną z jajkiem. Jest to bardzo uniwersalne danie i dlatego gorąco je wszystkim polecam. Smacznego

Ratunku obiad
Zapowiadany tort 267

Zapraszam wszystkich na... Tort schwarzwaldzki po mojemu Do przygotowania biszkoptu: 150 g masła 150 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie) Do ganache: 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki 36% Do kremu: 900 ml śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania