jajka - 5040 przepisów (strona:262/336)

W - Z, czyli Wuzetka 20591

paterze nie musiałam wyciągać jednej półki :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.   Składniki na tort o średnicy 23 cm lub dwa małe o średnicy 18 cm: 6 jajek 150 g cukru, drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy

Blondynka Gotuje
Stalowym Widelcem po Patelni 271

wydawało, że najlepsza, bo potrawy smaży się na tej powłoce z małą ilością tłuszczu. I  już się przyzwyczaiłam do tego, że z teflonem muszę obchodzić się jak z jajkiem, żeby nie uszkodzić tej powłoki. W dniu, w którym otrzymałam zestaw naczyń granitowych mój kuchenny światopogląd dotyczący tej materii stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu

Blondynka Gotuje
Orzechowy tort kajmakowy 538

tort kajmakowy PRZEPIS /źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/ Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC Czas pieczenia: 40-45 min.  Biszkopt (na tortownicę o śr. 23 cm) 4 jajka 0,5 szkl. mąki 75 g cukru 75 g zmielonych orzechów laskowych 8 g cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli  Nastawić piekarnik

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada wuzetkowa 511

jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego  Sposób przygotowania:Ciasto

Słodkości i nie tylko
Idealne ciasto na tartę 535

masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie pod ciężkim, bogatym w składniki farszem tarty 3-4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem

Grunt to przepis!
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 300

środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna z 1 laski wanilii 80 g rodzynek

sama złodycz
Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą 227

idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWierzch:80 g masy marcepanowejtabliczka czekolady gorzkiejgarść orzechów ziemnych5 łyżek masła      Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą

sama złodycz
Mazurek last minute z konfiturą różaną, czekoladą i migdałami 202

też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki      Składniki na ciasto

sama złodycz
Biszkopt kakaowy z mlecznym kremem i orzechami laskowymi 258

kiedyś najdzie Was spontaniczna ochota na małe co nieco, poniżej pomysł na zaspokojenie tego głodu, jednak ostrzegam - mimo poziomu słodkości da się zjeść więcej niż mały kawałek ;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: śmietanka 36% szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku wanilia + szklanka orzechów laskowych       Żółtka

sama złodycz
Ciasto czekoladowe na Guinnessie z kremem porzeczkowym 273

dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g śmietanki 24% 100 g masła 250 g porzeczek pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny     Masło podgrzewamy

sama złodycz
Lekki tort truskawkowy z kremem mascarpone 320

owoce spoglądają z każdego rogu na bazarkach, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. W towarzystwie orzeźwiającego, delikatnego kremu na bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego

sama złodycz
Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym 266

sztcukier do obtoczenia truskawek200 ml jogurtucukier waniliowy ok 2-3 łyżekJogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka marchewkowe - carrot cakes 289

Mniam, mnia...Zaczynamy : Składniki:1,5 szkl cukru brązowego4 jajka1,5 szkl oleju2 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl startej marchwi- 3-4 sztgarść rodzynek Wykonanie:Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia. Miksujemy.Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami

Smaki Edyty
Tort z musem czekoladowym 422

biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka.Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * :3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru250 gr gorzkiej czekolady50 gr masła150 śmietany 36%1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego200

Smaki Edyty
Dietetyczny pasztet z cukinii 478

zaleceniami Gosi B. wysmarować ten papier dodatkowo masłem i obsypać bułką tartą (ja tak nie zrobiłam i potem miałam lekki problem z odklejeniem pasztetu od papieru – białka jajek z pasztetu nieźle do niego przywierają; sugeruję tym bardziej nie pomijać użycia papieru, gdyż pasztet wtedy łatwo i bez rozwalania wyjmie się z blaszki).  Do tak przygotowanej keksówki przełożyć masę cukiniową

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania