obiecany przepis na naszą tegoroczną wielkanocną babę. Przepis zaczerpnięty ze strony czas dzieci Składniki: 25 dag margaryny, 6 jajek, 1 ½ szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, 1 łyżka kakao, 2 łyżki maku, aromat waniliowy Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą
Państwo Wojtczuk gotująŻurek to tradycyjna zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi
Kuchnia z widokiem na ogródwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez tej sałatki - przepis "ukradłam" od mojej Babci :) Jeżeli szukasz więc pomysłu na śniadanie wielkanocne dla całej rodziny to właśnie ta sałatka będzie idealnym wyborem. Składniki: 5 jajek 3/4 puszki kukurydzy 1 mała cebula (najlepiej czerwona) 1/3 pora ok. 120 dag twardego żółtego sera 1/2 pęczka rzodkiewki (5 szt.) 1/2 pęczka szczypiorku majonez sól, pieprz Przygotowanie
Alutka-GotujeJakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio SmacznieProsta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru
Cukiernia PychotkiPieczony koszyczek wielkanocny... Potrzebne będą: 25 g drożdży pół szklanki wody pół szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 4 szklanki mąki Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Mleko połączyć z wodą lekko podgrzać, odebrać 3 łyżki i w nich rozmieszać drożdże. Odstawić. Do miski wbijamy jajko dodajemy resztę mleka z wodą, oliwę, sól, cukier
Pelusiowa Kuchniałatwych do przygotowania, a niektóre wymagają lekkiej wprawy bądź są czasochłonne :) Najbardziej polecam przygotować tęczowe jajeczka , ponieważ pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) 1. Czekoladowe jajka z masą twarogową i brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków
Ugotowaćprzepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki
Kuchenne zapiski EdytyPomysł na taki sposób podania galarety zaczerpnęłam TU . Do przygotowanie tego dania długo się szykowałam, aż w końcu Święta Wielkanocne sprawiły,że powstało to tradycyjne danie w nowej odsłonie. Galareta w skorupkach jajek, to naprawdę doskonały sposób na to, by zadziwić naszych gości. Spróbujecie przy okazji przygotowania galarety zrobić takie popisowe danie- nic trudnego. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyDzisiejsza sałatka może być wykorzystana na Wielkanocnym stole, jest lekka, świeża i bardzo dobra. Idealnie skomponuje się zarówno z jajkami, jak i pieczonymi mięsami. Kalafior to warzywo kapustne, najczęściej spożywane po ugotowaniu (ja natomiast użyłam surowego), które zawiera sulforafan- substancję zapobiegającą nowotworom oraz wstrzymująca rozwój komórek rakowych. Ponad to spowalnia proces starzenia się skóry dzięki antyoksydantom, witaminom
Życie na widelcuwilgotna i puszysta, dwukolorowa babka z dodatkiem oleju. Babeczka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a przy tym smaczna i idealna zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Prosta Babka na Oleju Siostry Anastazji - Składniki: 4 jajka 150 g mąki 175 g cukru 125 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao cukier puder (do posypania) Prosta Babka
Słodka StronaWielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 3 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek, dodajemy
Salonik smakówBabka drożdżowa to tradycyjny wypiek na wielkanocnym stole, ale także dobrze pasuje do codziennej herbatki. Moja wersja nie ma jajek i zawiera kawałki czekolady, która nadają jej charakteru :) Składniki: 4 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania
Symfonia smakowaDziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z tuńczykiem. Pasta do faszerowania jest bardzo łatwa do zrobienia, więc można spokojnie do jej przygotowania zatrudnić dzieci. Niech też mają swój wkład w święta. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane
Kulinarne przygody Gatityjaki jadłam. Smakiem zaczarował wszystkich. Sernik jest puszysty. Polecam dla kawoszy i nie tylko. Co prawda sernik przygotowywałam na ubiegłoroczne Święta wielkanocne (stąd tak ubogie zdjęcie), jednakże liczy się smak. I masa serowa: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 kg zmielonego twarogu (ja użyłam gotowego w wiaderku) 100 ml śmietanki
VioletoweKucharzenie