Śledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam
Ola la LCHFDla mnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia
Ola la LCHFidealny na wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki: -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki. Jeżeli używamy świeżego
Kulinarne przemysleniaPowoli szukam i próbuję proste przepisy na Święta Wielkanocne, oto jeden z nich. Dzielę się z Wam pomysłem na tradycyjną babkę wielkanocną :) Składniki : szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 15 dag masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli i po jednym jajku
Proste Potrawycukiernictwa Pawła Małeckiego znalazłam przepis na mazurka marchewkowego. Pomyślałam sobie... super! :) Dzięki piernikowemu posmakowi ciasta stanowiącego bazę - będę miała takie połączenie świąt Wielkanocnych ze świętami Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto: 150 g marchewek 2 jajka 120 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 110 g mąki pszennej typu 650 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 60 g orzechów laskowych
Świat CiastaŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze
Kuchnia w czekoladzieinternecie trafiłam na ten przepis, od razu przypadł mi do gustu i musiałam go wypróbować. Sałatka jest bardzo lekka, idealna na wielkanocne śniadanie ( i nie tylko). Składa się z mieszanki sałata, świeżej papryki, jajek i mojej ulubionej białej kiełbasy. Całość polana jest ostrym sosem chrzanowym. Mówię Wam pycha. Myślę, że często będzie gościć w moim domu ;-) Zapraszam
Passion of CookingNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją Mama
sierotka maRysia w kuchniPotrzebne będą: ciasteczko owalne w kształcie jajka masa cukrowa: żółta i biała woda- do klejenia pędzelek bądź szpatułka do nakładania wody nożyk do cięcia Po
KreatywnePinydość, że ładnie się prezentują... to jeszcze jak smakują... u Nas na Wielkanocnym stole one pojawią się na 100 %, a u Was? :) Składniki: 4 jajka, 1 łyżeczka majonezu, 1-2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżka serka śmietankowego, prażone płatki migdałów, szczypiorek, rzeżucha, ziarenka pieprzu czarnego, sól, pieprz czarny mielony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie przekrawamy
Aga w kuchniIdealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka
Szefowa kuchniSkładniki:4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu
Świat Ciastapomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Promienie słońca coraz bardziej rozświetlają pokój, w którym zebraliśmy się na wielkonocne śniadanie. Połówki jajek mają symbolizować radość, nowe życie. Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. Jest radośnie, dobrze, rodzinnie… Jest kwiecień, dziewięć lat później. Wielkanocny czas jest w przyrodzie(...)dobrze przeżyta! Dobrej Wielkanocy! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku
Raj dla Podniebieniamusimy przez kilka dni dojadać tego co zostało. Nic się też nie zmarnuje i to znak, że dobrze zaplanowałam wielkanocne menu . Było świątecznie, bardzo smacznie, ale nie obżeraliśmy się nadmiernie. I tak właśnie być powinno. Dzisiaj oddaję Wam przepis na jajka jakie były u nas w tym roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji
Smaczna Pyzadlaczego, ale ta sałatka kojarzy mi się zawsze z wiosną ... ze słońcem ... i z Wielkanocą (pewnie dlatego, że podstawą są jajka)🌞🌞🌞 Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy do niej
Walijskie Pichcenie