nadejdą święta niech nadzieja i radość zastukają do Państwa drzwi, a Wielkanoc przyniesie pomyślność, szczęście i piękny uśmiech każdego dnia. Poniżej mój wielkanocny wianek zrobiony w jakieś 15-20 min. Trochę wstążki, drewniane jajka pomalowane na biało, reszta kupiona w markecie, klej i pinezki, no i oczywiście odrobinę chęci i taka to ozdoba zawisła na kominku
IMPRESJA SMAKUCzasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje. U mnie sodra to połączenie wszystkich najważniejszych składników wielkanocnych. Składniki: 2 pętka białej kiełbasy 2 kromki chleba 2 ugotowane jajka 1 łyżka startego chrzanu 1 szklanka maślanki sól do smaku Wykonanie: Kiełbasę zaparzyć, następnie pokroić w kostkę razem z jajkami i chlebem. Doprawić chrzanem
Tradycyjna Kuchniałatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół. Składniki: 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka szczypta soli 250 ml mocnego naparu czarnej herbaty 200 g mąki pszennej 50g maki ziemniaczanej łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenie 3 łyżki oleju
Pyry na GazTaką pastę można zrobić na śniadanie czy kolację ale też na zbliżające się Święta Wielkanocne. Oczywiście świąteczną wersję można wzbogacić dodatkowymi składnikami albo większą ilością jajek ale w sumie takie połączenie jest też smaczne. Jest to tańsza wersja pasty z racji tego, że jest w niej konserwa tyrolska ale nie zawsze musi być szynka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJajka to u nas tradycyjne, niedzielne śniadanko.Królują również podczas Świąt Wielkanocnych, które zbliżają się wielkimi krokami. Z racji tego,że wczoraj odbywała się u nas wielka "produkcja" pisanek do dekoracji, zostało nam sporo ugotowanych jaj. Postanowiłam przygotować,więc kolejną propozycję ich podania,gotową w 5 minut. Składniki: ugotowane na twardo jaja szczypiorek łyżka majonezu sól pieprz kolorowy papryczka
Wielki apetytprzepisu babkę majonezową lub pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej. Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 12 babeczek Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny
Kulinarne przygody GatityKolejna pyszna propozycja z klopsikami w roli głównej. Tym razem klopsiki w pysznym sosie chrzanowym. Danie proste jednak doskonale sprawdzi się też jako świąteczny-wielkanocny obiadek. składniki: 500 g karkówki 0,5 l wody 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie
Monia miesza i gotujePuszysta, lekka, kokosowa, bardzo smaczna i łatwa do zrobienia. Babki ucierane to obowiązkowy Wielkanocny smakołyk :). Składniki: 15 dag cukru 12 dag miękkiego masła 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 30 dag mąki pszennej 250 ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 dag wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Masło utrzyj z cukrem na puch. 2. Stale ucierając
Apetyczna babeczkaWczoraj przywitaliśmy pierwszy dzień wiosny, a dzisiaj czas już pomyśleć o Świątecznym menu. Jako, że zbliżające się małymi kroczkami Święta Wielkanocne, zwane przeze mnie potocznie żurkowo-jajcarskimi (bo żurek i jajka być muszą) są tuż, tuż, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jajka faszerowane, które z pewnością znajdą miejsce na moim świątecznym stole. Oczywiście w towarzystwie innych faszerowanych
Kuchnia w opałachjakiegoś czasu chodziła pasta z makreli. Dziś wreszcie się doczekał:) Miała być tylko na kanapkach, ale gdy kroiłam jajka wpadłam na pomysł nadziania ich i tak powstała nie tylko pyszna kolacja, ale także ciekawa przekąska - idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne oraz na wszelkie towarzyskie spotkania. SKŁADNIKI: (na 6 szt) 10 dag makreli (obranej, bez ości) 1 łyżka majonezu 1 łyżka
Kto ugości moich gości?udało mi się nią oszukać: "O Boże, jajco ze szczypiorkiem, dlaczego to zrobiłaś !?". Możecie też spróbować np. przy wielkanocnym śniadaniu :). Jako bazy używam na ogół żółtego grochu, ale może to też być inny strączek np. ciecierzyca albo soczewica. Za smak jajek odpowiada, tak jak w sojonezie , sól Kala Namak. Składniki: 300 g ugotowanego żółtego grochu (ok. 150 g suchego
Tani Weganizmsiedząc w gronie rodziny przy wielkanocnym stole nie czuły się osamotnione Żur wielkanocny dla najmłodszych pierś z kurczaka 1/2 szklanki zakwasu na żur 1 mała marchewka 1/3 korzenia pietruszki mały kawałek selera mała cebulka 1 i 1/2 litra wody 2-3 łyżki jogurtu naturalnego jajka przepiórcze lub żółtko z jaja kurzego pętko dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej(...)Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur podajemy z jajkiem i kiełbasą lub pokrojoną drobno piersią kurczaka. Dla smaku jeśli dziecku można - dodajemy odrobinę śmietanki. Smacznego!!! Artykuł Żur wielkanocny dla dzieci pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniChociaż bardzo lubię jajka przyrządzane na przeróżne sposoby to mogłabym się bez nich obejść w Święta Wielkanocne. Jednak bez cytrynowej babki nie wyobrażam sobie tych dni :) Mam kilka sprawdzonych przepisów na tego typu wypiek i przez to zawsze mam dylemat który wybrać tym razem. Najbardziej lubię babkę ucieraną oraz jogurtową i na maślance. Dlatego tym razem połączyłam 2 wypieki(...)ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika w płynie Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę. Dodajemy przesianą
Mienta blogSzybka i pyszna sałatka z selera naciowego i kurczaka to pomysł na lekki i sycący posiłek dla osób na redukcji, ale nie tylko bo w zależności
Ola la LCHFCudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka
Wielki apetyt