jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:59/207)

Żółte jajka – jajka w kurkumie 156

Kilka dni temu pokazywałam Wam już przepis na jajka w buraczkach , piękne i różowe jaja zamarynowane podobnie jak te. Aby Wasz wielkanocny stół był jeszcze bardziej kolorowy, mam dla Was kolejny przepis, tym razem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także

nietylkopasta.pl
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 138

pokazać jajka. Produkt wdzięczny i niedoceniany. Wszyscy straszą cholesterolem i wizją kur w dzikich fermach. Jednak świadome kupowanie i rozsądek pozwolą nam oswoić jajka i zrobić z nich fajne rzeczy, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne temat jak najbardziej na czasie. Jajo kurze składa się w 74,8% z wody, 12,6% białka, 10% tłuszczu (z czego tylko

ladykitchen
Pyszna Sałatka z Jajkiem i Szynką 265

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem i szynką, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do przygotowania na Święta Wielkanocne które zbliżają się wielkimi krokami. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 6 łyżek majonezu 300 g szynki

Uwaga Babcia Gotuje
Lekka sałatka z jajkiem i kapustą pekińską w sosie chrzanowym 186

bazie śmietany, majonezu i chrzanu. Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊 Sałatka, 3-4 porcje: * kapusta pekińska- 1 szt. * rzodkiewka- pęczek * jajka- 4-6 szt. * groszek- 200 g (mała puszka) * pestki dyni- 2 łyżki * rzeżucha- do posypania Sos chrzanowy: * śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki

Kraina Miodem Płynąca
Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne 199

cytrusowe z makiem i żurawiną ala babki wielkanocne Na 12 sztuk 170 ml oleju słonecznikowego (można zastąpić winogronowym) 150 g mąki pszennej 450 75 gram mąki pszennej graham 2000 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli pół szklanki cukru (można zastąpić stewią lub ksylitolem) 1 duże jajko 1 białko 150 ml mleka sok i skórka(...)wyszorowanej cytryny pół szklanki maku pół szklani żurawiny Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. W drugim delikatnie roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy żurawinę, mak oraz sok i skórkę z cytryny. Powstałą masą wypełniamy foremki

sierotka maRysia w kuchni
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 700

Wielkanoc to najważniejsze święta chrześcijańskie, które spędzamy bardzo tradycyjnie, w gronie rodzinnym. Na świątecznym stole królują jajka w różnych postaciach oraz wiele potraw (szczególnie mięsnych), których spożywanie było ograniczone w czasie Wielkiego Postu. Jakie dania powinny znaleźć się na wielkanocnym stole? Co podać na świąteczny obiad i jakimi ciastami ugościć rodzinę? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjne śniadanie wielkanocne Podstawą śniadania wielkanocnego(...)żurek na zakwasie nierzadko serwowany jest w chlebie. Kuchnia na Wielkanoc obfituje w wiele przepisów na jaja w różnej postaci – jajka w majonezie, zapiekane czy faszerowane w skorupkach to punkt obowiązkowy na wielu polskich stołach. Rodzinny świąteczny obiad Potrawy Wielkanocne w Polsce nie są aż tak silnie zróżnicowane regionalnie, jak to ma miejsce w przypadku Świąt Bożego Narodzenia. Tutaj panuje

Kulinarne Przeboje
Domowy paprykarz 119

słodkości - babki, mazurki, pascha... Wymieniać można w nieskończoność, w końcu każdy z nas ma swoje ulubione dania przygotowywane właśnie z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych . Mi święta te dodatkowo kojarzą się z rzeżuchą sadzoną na wacie w jajku - i tutaj czasy szkolne dają o sobie znać :) W każdym razie kończąc te rozważania, chciałabym zaproponować przepis idealny na rozpoczęcie okresu przygotowań

psgotujemy
jajka faszerowane tuńczykiem 152

może głód im doskwierał mocno ;) Dobra, teraz o jajach :D Na stole wielkanocnym prócz jaj w majonezie ze szczypiorkiem i z łososiem pojawiły się jaja faszerowane tuńczykiem z puszki. Proste w wykonaniu. Znikły z talerza szybciej niż je na niego wyłożyłam :D Składniki: * 6 jajek ugotowanych na twardo * puszka tuńczyka w sosie własnym * niewielka czerwona cebulka * 2 łyżki majonezu * sól(...)tuńczyka, pokrojoną cebulkę i majonez. Przyprawiłam solą i pieprzem a na koniec nałożyłam masę do ugotowanych połówek białek. Przybrałam je majonezem ze szprycy i kiełkami. Tak wylądowały na stole wielkanocnym :D Były pyszne! :D Mam nadzieję, że przy następnym tworzeniu obiadu nic nie zepsuję i na bieżąco będę pisać o tym, co akurat mam w garze :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska 133

poznałam stosunkowo niedawno. Z odpowiednią proporcją mięsa do bułki jest miękka, delikatna, a przy tym zwarta i trzymająca formę. Uwielbiam ją przygotowywać z ukrytym jajkiem w środku. W tym roku pieczeń upiekłam w ślicznej wielkanocnej foremce od PapilArt. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 3 jajka ugotowane na miękko, obrane 1 jajko surowe 300g mięsa mielonego 6 plasterków boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, majeranek bułka kajzerka mleko

Gotowanie i blogowanie
Jajka nadziewane serem żółtym. 137

Takie jajka przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w pół godziny. Można je podać na śniadanie, kolację, przekąskę lub Wielkanocny stół. Pysznie smakują ze świeżym pieczywem. Do ich przygotowania użyłam ziół i przypraw, które otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam:) Składniki: 6 jajek 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól do smaku biały pieprz mielony

Izabelawkuchni
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 160

Mazurek to typowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie.. Ciasto kruche: 11 dkg mąki 7 dkg masła 4 dkg cukru pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem  masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać

Moje domowe kucharzenie
Jajka faszerowane avocado i niedźwiedzim czosnkiem 148

okazji Wielkiej Nocy dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jajka. Te są naprawdę wyjątkowe; połączenie avocado i niedźwiedziego czosnku okazało się trafne i niebanalne. Całość smakuje niezwykle smacznie i orzeźwiająco. Gorąco polecam.                    Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy(...)odgarnąć śnieg z balkonu i stolika, a kiedy skończyłam, pożałowałam, że nie założyłam rękawiczek, tak skostniały mi ręce! :) Pozostaje mieć nadzieję, że przyszłoroczne święta wielkanocne będą ciepłe i prawdziwie wiosenne. Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na połówki 1 duże, bardzo dojrzałe, miękkie avocado 1 łyżka kremowego twarożku 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie) 4 łyżki niedźwiedziego

Kuchnia Prezydentowej
Z mysla o swietach. Zurek. 201

laurowym. Gotujemy 30 minut.Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pol.Smacznego!Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna" zorganizowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Jajka faszerowane z tuńczykiem 196

Już za tydzień święta Wielkanocne. Czas zadumy, przemijania i refleksji nad śmiercią. Ale jest to także czas świąteczny, kiedy spotykamy się z najbliższymi i świętujemy. Na stole są babki, serniki, jajka i wiele innych pyszności. Dziś chciałabym Wam przedstawić prosty i szybki przepis na Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wystarczy raptem 20-25 minut i danie gotowe :D POLECAM!  Jajka

Gotuję Testuję
Jaja faszerowne sardynkami 170

Jaja faszerowane to obowiązkowy przysmak na wielkanocnym stole. Można je podać na wiele sposobów. Ta smaczna przystawka sprawdzi się również na weekendowe śniadanie. Dzisiejsze jaja faszerowane są sardynkami. Sardynki to nie tylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!