jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:58/207)

Wielkanocne ciasteczka budyniowe (ręcznie malowane) 166

któremu cudownie pachną i są wyborne. Zachowują kształt, dlatego też idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju zdobień. Wycięłam je w kształcie jajek, udekorowałam lukrem królewskim (royal icing) i pomalowałam barwnikami spożywczymi. Te małe słodkości z pewnością ozdobią wielkanocny stół lub święconkę Lukru królewskiego nie robiłam od podstaw z białek, gotową mieszankę w proszku kupiłam przez internet. Jakoś nie mam zaufania(...)mąki 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 180 g masła budyń waniliowy bez cukru „Winiary” (35g) Dekoracja: lukier królewski barwniki spożywcze Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, budyń (proszek) i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy

Oryginalny smak
Wytrawna galaretka 216

Wielkanocnej", ale nie tylko, dzis przepis na wytrawna, bardzo kolorowa galaretke.Galaretka doskonale nadaje sie na swiateczny stol, szczegolnie wielkanocny. W moim rodzinnym domu czesto robilo sie rozne miesa w galarecie. Ja sama od siebie postanowilam zalec w niej mieszanke roznych warzyc, jajka i szynke. To taki przyjemny dla podniebienia melanz smakow, bardzo delikatny do tego.Wspomnialam, ze takie danie nadaje

Przysmaki Karolki
Jajko zapiekane w bekonie 102

Dzisiaj na powitanie pierwszego kwietnia, w wiosennej stylizacji jajka zapiekane w bekonie. Szybkie, bardzo eleganckie danie a do tego ekonomiczne. Może być świetną propozycją na stół wielkanocny. Bardzo ładnie i apetycznie prezentuje się na talerzu, zachęcając tym samym do skosztowania. Do czego Ja również zachęcam. Składniki 4 jajka 8 plasterków cienkiego bekonu lub szynki … Czytaj dalej Jajko zapiekane

gotuj ze mną
Dietetyczna przystawka z jajkami w sosie czosnkowo-miętowym w roli głównej 283

Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki. Wykonanie Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty

Eat me! Fit me!
Wielkanocna babka piaskowa 353

Post Wielkanocna babka piaskowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Babka Wielkanocna 186

- 3 jajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2

Pasje Jolki
Sciaga Wielkanocna 176

Mazurki i babki Serniki Pomysly na jajka Inne

Przysmaki Karolki
Baba drożdżowa z kajmakiem 211

Wielkanocnych wypieków  ciąg dalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem..   20 g drożdży  3 łyżki cukru 0,5  szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2  jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Sos chrzanowo jajeczny 158

Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem.  Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Marynowane jajka. 184

Zachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc

Rozpustne gotowanie
Wielkanocny czas... 116

czas radości po zakończeniu niegdyś ściśle przestrzeganego postu oraz pora praktykowania wielu religijnych i ludowych obrzędów. Tradycje pochodzące jeszcze ze średniowiecza są bardzo często przestrzegane do dziś. Świąteczne porządki , Wielkanocna Palma, Wielki Tydzień, który zaczyna się od Niedzieli Palmowej upamiętniającej wjazd Chrystusa do Jerozolimy. W kościołach święci się palemki – wiązki rózg wierzbowych oraz gałązek bukszpanu, malin lub porzeczek ozdobione kwiatkami(...)śniadanie. Tego uroczystego poranka najpierw spożywa się pokarmy, które zostały poświęcone poprzedniego dnia. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnego żuru, mięs, wędlin, pasztetów, faszerowanych jajek, a na deser drożdżowej babki i mazurków. Jaja królujące na wielkanocnym stole są symbolem życia i odrodzenia. Pięknie zdobione, od wieków dekorują polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania

Kuchnia Beaty
Mazurek ekspresowy 217

postanowiłam je zapakować w folię i rozdać w prezencie Polecam na Wielkanoc przygotować również Słodkie pisanki z tego przepisu, oraz inne moje wielkanocne przepisy. Składniki na ciasto: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryna Palma z Murzynkiem 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Polewa: 100 g gorzkiej czekolady(...)ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki o kształcie jajka wykrawamy podstawę naszych mazurków, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Na każdym mazurku z reszty ciasta robimy ozdobne ranty, kulki, łezki itp. Ja zrobiłam cztery różne ranty. Pieczemy spody mazurków wielkanocnych w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio się zarumienić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MINIBABECZKI MARCEPANOWO - POMARAŃCZOWE DO KOSZYCZKA 138

Już jutro nadejdzie czas, na święceni pokarmów. W naszych koszyczkach zagoszczą jajka, wędliny, pieczywo, chrzan... i oczywiście nie może zabraknąć mini babeczki. Każdy element wielkanocnej święconki, ma swoje znaczenie: Chleb to dobrobyt i pomyślność. J ajko jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią. S ól to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła. W ędlina zapewnia zdrowie(...)gospodyń. Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby, a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją.  Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami.  SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szkl drobnego cukru 4 jajka 15 g gotowej masy marcepanowej startej

Kuchnia w opałach
CIASTA WIELKANOCNE 236

kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne(...)proszku do pieczenia. Użycie proszku pozwala na zredukowanie ilości jajek i co za tym idzie zmniejszenie ilości cholesterolu.Dziś jego symbolika została zapomniana, ale wciąż jest chętnie podawany z okazji świąt.  Sernik na kruchym spodzie (sernik królewski) Sernik na czekoladowym spodzie Pascha Pascha, czyli sernik na zimno. Narodowa wielkanocna potrawa rosyjska, która zrobiła karierę w kuchni międzynarodowej. Paschę przyrządza

Ciastka - domowe słodkości
Wielkanocna Babka Keksowa 203

moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii.  Wielkanocna Babka Keksowa - Składniki: 2 szklanki mąki (ok. 320 g) + łyżka 100 g masła 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru (lub mniej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli ok. 500 g bakalii u mnie(...)dekoracje (opcjonalnie) Wielkanocna Babka Keksowa - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy.  Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem ucieramy starając się otrzymać puszystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku (po każdym

Słodka Strona