Składniki:4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Kasia 1 łyżeczka ekstraktu
Świat Ciastapomarszczonych dłoniach przesuwając niezauważalnie paciorki wysłużonego różańca. Promienie słońca coraz bardziej rozświetlają pokój, w którym zebraliśmy się na wielkonocne śniadanie. Połówki jajek mają symbolizować radość, nowe życie. Każdy z nas bierze w palce połóweczkę tego wielkanocnego pokarmu, podchodzimy do siebie i składamy dobre życzenia. Jest radośnie, dobrze, rodzinnie… Jest kwiecień, dziewięć lat później. Wielkanocny czas jest w przyrodzie(...)dobrze przeżyta! Dobrej Wielkanocy! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku
Raj dla Podniebieniamusimy przez kilka dni dojadać tego co zostało. Nic się też nie zmarnuje i to znak, że dobrze zaplanowałam wielkanocne menu . Było świątecznie, bardzo smacznie, ale nie obżeraliśmy się nadmiernie. I tak właśnie być powinno. Dzisiaj oddaję Wam przepis na jajka jakie były u nas w tym roku. Jajka faszerowane to takie danie, które można przygotować na wiele innych okazji
Smaczna Pyzadlaczego, ale ta sałatka kojarzy mi się zawsze z wiosną ... ze słońcem ... i z Wielkanocą (pewnie dlatego, że podstawą są jajka)🌞🌞🌞 Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy do niej
Walijskie Pichcenieblogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak(...)zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła 2 jajka 2 żółtka 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży kilka kropel ekstraktu waniliowego (lub innego ulubionego aromatu) szczypta soli Drożdże rozczyniamy
bistro mamamnóstwo, z dodatkami, bez dodatków – jak tylko lubimy. Tutaj nie ogranicza nas nic :) Dzisiejszy przepis to propozycja na Wielkanocny stół, choć równie fajnie sprawdzą się na imprezie, w karnawale, czy po prostu podane na kolację, śniadanie… Składniki na jajka faszerowane: 4 jajka 1,5 łyżeczki musztardy 1,5 łyżeczki majonezu pół pomidora pokrojonego w kostkę garść świeżego szpinaku
NiePieprz.plkażdy może doprawić na „swój smak”. Bardzo fajne jest też to, że pasują nie tylko na wielkanocny stół, ale na każdą imprezę. Nie ma przy nich dużo pracy, więc świetnie sprawdzą się na wypadek niespodziewanych gości. Czytaj dalej... Artykuł Jajka z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKorzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z nich zrobić. W tym roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej(...)kiełków rzeżuchy 3 łyżki mąki kukurydzianej 300 ml pełnotłustego mleka 4 jajka 100 g sera turkusowy lazur 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną
Mama Gotujeajka w majonezie to absolutny wielkanocny klasyk. Jednak w te Święta nie muszą znów wyglądać tak samo, jak zawsze! Wystarczy, że do majonezu dodamy odrobinę soku z buraka, a nabierze on wspaniałego różowego koloru. Do tego zielone przybranie i od razu chce się sięgnąć po takie jajo! Gorąco zachęcam do ukręcenia majonezu własnoręcznie (nie ma on sobie równych!), jeśli jednak(...)siekany szczypiorek kiełki rzodkiewki lub rzeżucha * PRZYGOTOWANIE Oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając go w żółtku za pomocą łyżki. (Jajko oraz olej muszą mieć tę samą temperaturę! Najlepiej pokojową). Majonez ucieramy, rozprowadzając go po ściankach talerza. Można również wspomóc się blenderem. Gdy powstanie zbita emulsja, dodajemy sól, ocet
Food Squarekoniec pisanek! Do świąt Wielkanocnych zostało jeszcze trochę czasu, czyli jak najbardziej można jeszcze podziałać :). Tym razem chciałabym Wam pokazać pisanki wykonane metodą decoupage. Jestem wielką fanką tego typu zdobienia, jednak jako laik trzymam się kurczowo podstaw, czyli używam wyłącznie gotowego kleju z werniksem o pojemności 100 ml, zakupionego przez internet. Jest bardzo wydajny. Ponadto wystarczy mieć zwykłą serwetkę obiadową(...)pędzelek i odrobinę białej farby (używam najzwyklejszej farby do ścian). Decoupage na jajku wykonałam dosłownie w ten sam sposób jak wieszaki, które możesz zobaczyć TUTAJ. Jest tam dokładnie opisane krok po kroku, w jaki sposób przykleić serwetkę na wybrany przedmiot. W przypadku wieszaków, przed pomalowaniem na biało drewna, należało je wcześniej zmatowić papierem ściernym. Jeśli chodzi o pisanki, ten krok
Mojewlasne.plSernik papieski ze słonecznikiem – czyli coś dla osób lubiących słodkie ciasta. To tradycyjny sernik na kruchym spodzie polany masą krówkową i
KuchniaWeDwoje.plSałatka, która wyglądem i smakiem zawojowała nasz tegoroczny stół wielkanocny. Prawdziwa królowa wśród sałatek! Intryguje i przyciąga wzrok. Myślę, że to nie była jej ostatnia Wielkanoc! Smażone ziemniaczki sprawiają wrażenie prawdziwego ptasiego gniazda. Wizualizację sałatki znalazłam na rosyjskojęzycznej stronie, a przepis jak zwykle zmodyfikowałam. Sami przyznajcie, że efekt jest niesamowity! Występuje pod różnymi(...)jaskółki, przepiórki. Moja jest po prostu ptasim gniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy – sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju Wykonanie: – Ugotować
To co kochamzapomnieliśmy o jednych świętach a za pasem mamy już kolejne. W związku z tym na blogu pojawi się teraz kilka ciekawych, wielkanocnych przepisów na dania, które spokojnie możecie zaserwować na Waszym świątecznym stole.Jak Wielkanoc to muszą być jajka – wiadomo. W moim domu co roku przygotowujemy dwa lub trzy różne farsze, którymi nadziewamy ugotowane jajka. Bardzo lubię takie faszerowane jajka
Życie ze smakiempojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj. To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak strzał w dziesiątkę, dlatego postanowiłam, ze ten przepis
Codzienna kuchnia niecodzienna