jajka wielkanocne - 3103 przepisów (strona:77/207)

Jajka sadzone na słodko 136

Jeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą ;)  Składniki: Na 12 sztuk: Ciasto: 200g mąki pszennej 80g cukru pudru 2 żółtka 120g masła lub margaryny szczypta soli Krem: 300g margaryny 50ml wody 250g cukru pudru 140g mleka w proszku Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Tarta ze szpinakiem i jajkiem 123

  Macie już pomysł na śniadanie wielkanocne? My już tak, zrobimy taką szpinakową tartę, podamy ją na zimno. Do tego opcjonalnie, według upodobań, sos czosnkowy. Pychota

Szybko Tanio Smacznie
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 228

butelce, skoro to aż tak proste? Żur i biały barszcz to dwie bardzo podobne do siebie, kwaśne zupy. Obie obecne na naszych wielkanocnych stołach, ale smakują świetnie przez okrągły rok. Obie podawane zarówno z kiełbasą jak i jajkiem ugotowanym na twardo. Gdzie więc jest różnica?   Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się

Karo in the Kitchen
Pieczeń rzymska 151

czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie je poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń rzymska to inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje

Pociąg Do Kuchni
Ciasto orzechowe z kremem 188

Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka

Salonik smaków
Super baba black&white 401

Przepyszna, puszysta i wilgotna. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny. SKŁADNIKI: 6 jajek 1 i ½ szklanki cukru kostka masła lub ew. margaryn 3 szklanki maki 15g proszku do pieczenia ¾ szklanki letniego mleka cukier waniliowy czubata łyżka kakao do dekoracji: cukier puder

Pyry na Gaz
Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows 169

którym nie sposób się oprzeć. Babeczki idealne na wiosenny lub letni deser, a także ciekawa propozycja na przyjęcia dla dziewczynek lub nawet Wielkanocny stół. Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli

Słodka Strona
Wesołego Alleluja ! 130

Ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Babka kawowa. Zdecydowanie polecam ! Moja już upieczona Przepis pochodzi z : kuchnialidla.pl Składniki: 5 jajek 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 250 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mocnej kawy 50 ml syropu do kawy o smaku

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 338

cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą. Wielkanocna babka cytrynowa Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KOPEREK, SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA ...SOS 119

jest wspaniały, gęsty, rześki. Ma jedną wadę - za szybką znika:) Gorąco polecam!  Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.    SKŁADNIKI 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek pietruszki 2-3 jajka ugotowane na twardo 1-2 łyżek musztardy 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego sól

KUCHARNIA
Mazurek "jajo" z kajmakiem 205

Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji

kolorowotorcikowo
C - Wielkanocne jajo z żaglem 125

Wróciłam i przystępuję do nadrabiania zaległości!Na początek smaczna i ciesząca oko propozycja z dedykacją wielkanocną:) Jajo z żaglem, czyli morskie skarby na jajecznej flocie     Składniki:  ilość porcji: 10 ·         5 jajek ·         5 plastrów żółtego  sera

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka chrzanowa – kuchnia podkarpacka 122

smak sałatki i dodaje jej świeżości. Prosto, szybko, smacznie i po polsku. Tak, jak wszyscy lubimy :) Przepisem w publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn. Sałatka chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 5 jajek 3 średnie jabłka 2 duże łyżki tartego chrzanu ze słoiczka majonez sól i pieprz szczypiorek Jajka gotujemy na twardo

Trzeci talerz
Babeczki kawowe 149

polecam;) A teraz życzenia ;) Moi Drodzy chciałam Wam życzyć wesołych, zdrowych, pełnych odpoczynku i spędzonych z rodziną i najbliższymi Świąt Wielkanocnych. Smacznych wypieków i jajeczkek a także mokrego dyngusa ;)  Składniki: 150 g masła 120 g cukru  2 jajka 150 g mąki pszennej  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mleka 2 łyżki kawy

Krakowskie smaki Ani
Pieczeń rzymska z jajkiem 138

zaczynamy cykl potraw – propozycji – w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi. Pieczeń rzymska jest prosta w przygotowaniu i niedroga, może ona posłużyć nie tylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula

Kuchennyviral.pl