Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu.1 puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże4-5 ziemniaków 2 cebulezioła: tymianek, kolendra ,liść laurowy ,ziele ang.,1/4 łyżeczki chilli i szafranu1/2 łyżeczki startego imbirusól ,pieprzświeża bazylia3 łyżki oliwy4 jajkaNa rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną(...)cebulę ,dodać wszystkie zioła ,pomidory i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać wodą. Gotować ,aż ziemniaki będą miękkie.Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż białko się zetnie.Zupę nalać do talerzy ,nałożyć" jajko w koszulce" i posypać bazylią.Podawać z grzankami
Kulinarny karnet Christopheramogą być takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około
Świat CiastaWielkanocne śniadanie. To prosta sałatka jajeczna , z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom sałatek jajecznych. Zachęcam też do wypróbowania sałatki jajecznej Babci Małgosi oraz innych, równie pysznych: Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ciecierzycą i czerwoną fasolą / 2 -3 porcje Składniki: 4 jajka
Moja smaczna kuchniapasse. :) Jeśli zatem chcecie, aby Wasze Święta Wielkanocne były smaczne ale i modne - mam dziś dla Was pyszną propozycję na sałatkę z czerwonym jajem, której nie powstydzi się żadna Pani Domu! Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich 5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego
Garniec MagalieSkładniki : udzieć z indyka - 760 g wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście(...)gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Boczek , wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki , przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę
Kuchnia Danusiimprezę lub na kolację. Nam bardzo zasmakowały, na pewno pojawią się na naszym wielkanocnym stole. Ja użyłam do tego własnego sosu aioli , można go zastąpić majonezem (własnym lub kupnym), tylko wówczas dodajmy zmiażdżony malutki ząbek czosnku, to on nadaje sosowi super smaczek. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 łyżka sosu aioli - 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany (lub jogurtu) - sól
Smaczne Zdroweskorupek! Można je kreatywnie wykorzystać do podania zwykłej jajecznicy w niezwykły sposób. Albo do przygotowania kwiatowej kompozycji na wielkanocny stół. Ostatnio w pofarbowanych skorupkach przygotowałyśmy z Karoliną mini ogródek z rzeżuchą. Zobaczcie sami, jak wyszło! Białe jajka sparzyłam wrzątkiem (10 sekund każde). Rozbiłam nożem mniej więcej na 2/3 wysokości. Wylałam żółtka do miski. Skorupki wymyłam także w środku(...)jajka, a górę skorupek odcinała specjalnym urządzeniem... Cóż - w "normalnych" warunkach też się da jak widać:) W starej skrzyneczce na kwiaty zasadziłam hiacynty, do skorupek po jajkach włożyłam tea lighty i ułożyłam w doniczce. Kiedy sadziłam hiacynty były jeszcze całkiem zielone, w ciągu kilku dni tak obrodziły w kwiaty, że zrobiły się ciężkie i musiałam
Kulinarne InspiracjePasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej Idealne urozmaicenie wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła(...)czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki, 1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Aromatyczne Podróżeskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaposiadacie, możecie upiec je w papilotkach i formie na muffiny (będzie ich wtedy mniej). Z podanych składników można przygotować 10-12 sztuk . Wielkanocne babeczki chałwowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g chałwy 65ml oleju 60g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia babeczek Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Smakołyki BerenikiTrochę inne jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych
To co kochamjednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Zajączek Wielkanocny 2 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka (dowolny) 1/3 papryki czerwonej 2 plasterki szynki jajko pieprz Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć
Gotuję TestujęWypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki
Kolorowa kuchnia Elkilekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram masła szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 300 gram mieszanych bakalii (rodzynki/żurawina, migdały, orzechy, daktyle
Życie zaczyna się w kuchnimoże troszeczkę pochwalę się Wam co gościło na moim wielkanocnym stole :D Bo przecież baba jest pyszna nie tylko na święta <3 Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem
Malinowo w kuchni