polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)gorącą wodą, zostawiamy na 10 min. a potem odcedzamy. Orzechy włoskie siekamy. Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy (2 opakowania), olejek migdałowy, 200 g miodu, 5 jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty
Kulinarna Patilogiapowiedziałam, tak zrobiłam. Jedząc zapiekaną owsiankę z jabłkami wiedziałam, że muszę spróbować przygotować owsiankę z gruszkami. Zakupiłam gruszki i do dzieła! Owsianka tym razem była bez jajek i miała inną konsystencję od tej z jabłkami. Góra fajnie się przypiekła. Myślę, że każdy kto lubi pożywne śniadania byłby z niej zadowolony. Nie dodawałam cukru, gdyż sama obecność gruszek i rodzynek już(...)stopni. Porcja wystarczy dla dwóch osób. Zapraszam Was na cynamonowe przepisy do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki , Pauliny i Karoliny . W cynamonowej aurze zostaniemy z Wami, aż do świąt, a po świętach zapewne zaplanujemy nowe wpisy tematyczne
Mania Wypiekaniaświąteczny pasztet lubi, ale akurat na dane święta nie robił i chętnie zostałby obdarowany naszym ;-) ). Ponadto my sami dość skutecznie degustujemy te nasze pasztety, jeszcze przed świętami (obie z mamą uwielbiamy takie świeże, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe). Oczywiście składników na pasztet nie odmierzamy co do dekagrama, jak w aptece, robimy je na oko, mniej(...)suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń
W mojej kuchniproste jak przerobicie jedną część będziecie chcieli więcej i więcej, a po co płacić 6 razy za przesyłkę, skoro można tylko raz, a Wasze garnki będą naprawdę szczęśliwe :) "ŚWIĘTA" Beata Pawlikowska Z tej książki jako przykład podam Zimową Herbatkę. Przygotowałam i wypiłam. Bardzo smakowało. Kolor napoju bajeczny. Dodanie kurkumy do napoju owocowego było dla mnie nowością(...)Wyobraźcie sobie taką sytuację. Pieczecie ciastka, do których wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec i ręka. Po upieczeniu zaczynacie jeść, bez żadnych wyrzutów sumienia, że masło, że mąka, że jajka itd. Nic z tych produktów nie znajduje się w takim ciastku. Tylko świeży owoc, ziarna, suszone owoce i przyprawy! Czyli zdrowe i mniej kaloryczne niż klasyczne ciastka maślane. Nieźle, prawda
Blondynka GotujeŚwięta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie(...)lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Kubki smakufont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu, a ja nie wyobrażam sobie żeby kupić taki pasztet w sklepie (co w nim siedzi lepiej nie wiedzieć), dlatego też postanowiłam zrobić ten rarytas. Nie powiem(...)można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka
Kubki smakuUwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam jak mama kupowała chałwę w puszce na święta i chowała do lodówki, a ja gdy mama nie patrzyła wyciągałam tą puszkę z lodówki, żeby chociaż trochę na nią popatrzeć. Później już można było kupić ten smakołyk na wagę, ale był okropnie drogi.. Dzisiaj chałwę można kupić wszędzie(...)ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową
Na słodko lub wytrawnieprezentują się bosko. Na pierwszy ogień poszło babkowe ciasto limonkowo-rumowe - według mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie z mojito), choć w tym akurat cieście rumu jest jak na lekarstwo(...)limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką
ciastkarnia na kruchym spodzietrochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)). Pierwotnie termin galette oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli (galette des Rois raczyłam Was na blogu w tym roku, przepis tutaj). Jednak obecnie jest to najczęściej ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej(...)żółtko (białko zachować) 1-2 łyżki śmietany, jogurtu lub maślanki na nadzienie: 200 g truskawek, 200 g rabarbaru, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, szczypta soli wykończenie ciasta: białko jajka, cukier do posypania Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i ucieraj w dłoniach do powstania kruszonki. Dodaj żółtko i śmietanę (zacznij
Chilli Czosnek i OliwaDomowe eklerki Eklerki to chyba najbardziej ukochane ciastka mojego najstarszego syna , tak bardzo że zmusił mnie ,żebym się nauczyła robić je w domu Przepis prosty i
Ogrodnik w podróżyRyba po grecku to jedno z moich ulubionych dań świątecznych. Delikatna smażona ryba i dobrze doprawione warzywa to świetne połączenie. Rybę po grecku najlepiej przygotować co
Dieta bez mlekaSernikobrownie w wersji muffinkowej, bez białego cukru, mąki i glutenu. Spód to popularne brownie z fasoli, a góra to oczywiście sernik z dodatkiem wanilii. Połączenie
Healthy food explorerJak sama nazwa wskazuje sernik godny stołu królewskiego. Puszysty, mokry, połączony z ciemnym ciastem. Zapomniany stary przepis, odgrzebany i wykonany. Polecam wszystkim smakoszom serników. Może
W kuchennym oknie EwyWitam serdecznie Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym
Uwaga Babcia Gotuje