małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki. Jak pisze stało się z nim coś niezwykłego(...)mistrzynię cukiernictwa Madeleine Paulmier, inne podają, że tą osobą była albo kucharka Stanisława Leszczyńskiego Magdalena, albo kucharz księcia Talleyranda Jean Avice. Klasyczne ciasto na magdalenki zrobione było z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Dziś funkcjonuje wiele zmodyfikowanych przepisów na te ciasteczka. Ja zrobiłam je w wersji pomarańczowej." Czytaj więcej
Wiem co jemWielkanocy. Szczerze mówiąc mazurek wcześniej jadłam tylko raz - standardowy, pszenny z masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się(...)agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno Dodać mąkę i stewię. Delikatnie wymieszać Wylepic spód formy. Podnakłuwać widelcem Piec w 150st przez 20 minut (aż sie lekko przyrumieni) Krem 1 Na parze
pyszne zdrowościdodatkiem i długo, długo czekały na okazję, żeby je upiec. Ponieważ w zapasie przypraw mam też imbir mielony postanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera(...)masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh. Na duży talerz wsypałam brązowy
apetytnapieczeniepłynnego miodu1 jajko300 ml jogurtu naturalnegoskórka otarta z 1 cytryny70 ml olejudodatkowo:6 cienkich plasterków cytrynyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i kardamonem.W drugiej misce ubić jajko z miodem. Dodać jogurt i skórkę cytrynową, wymieszać. Wlać olej, połączyć.Wlać masę jogurtową do mąki, wymieszać tylko do połączenia składników.Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami. W każdą(...)ostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię - w końcu białe Święta to najpiękniejsze z możliwych. Też czekacie na śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą obecnością zaszczycić cała armia! A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę(...)octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą do ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy
W kuchni Karmel-itkiMazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw(...)gotowej masy kajmakowej – 250 g mąki Basia Extra Wypiek – 130 g cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 150 g zimnego masła – 3 jajka rozmiar L + 1 białko – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie
nietylkopasta.plWielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku staram się, aby były(...)przepis. Cytrynowa babka z kolorowa posypka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 1 szklanka drobnego cukru Diamant 225 g masła 4 jajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatityumpkin pie to kultowe amerykańskie ciacho. W Stanach Zjednoczonych dyniową tartę wypieka się tradycyjnie z okazji Święta Dziękczynienia oraz Halloween. Jednak ja uważam, że sezon na pomarańczowe kule jest wystarczającym powodem, żeby ją przygotować. Najlepsza tarta dyniowa to ta przygotowana na kruchym maślanym spodzie z nadzieniem pełnym korzennych przypraw. Ja dodaję swoje ulubione osobno, jednak z powodzeniem możecie(...)morskiej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 30-60 ml mleka Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36 % 50 g cukru pudru cynamon do posypania Nadzienie dyniowe: 1 kg dyni 3 jajka ¾ szklanki cukru trzcinowego 125 ml śmietany kremówki 36 % 100 g masła 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE
Food Squarepolskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny. 1 kg maku 3/4 szklanki orzechów włoskich(...)gorącą wodą, zostawiamy na 10 min. a potem odcedzamy. Orzechy włoskie siekamy. Do maku dodajemy orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier wanilinowy (2 opakowania), olejek migdałowy, 200 g miodu, 5 jajek (całych) i 3/4 kg cukru. Wszystko razem zagniatamy. Ilość bakalii oraz ich skład możecie dwolnie ustalić wg własnego smaku. Ja lubię kiedy bakalii jest dużo a smak makowca bardzo wyrazisty
Kulinarna Patilogiapowiedziałam, tak zrobiłam. Jedząc zapiekaną owsiankę z jabłkami wiedziałam, że muszę spróbować przygotować owsiankę z gruszkami. Zakupiłam gruszki i do dzieła! Owsianka tym razem była bez jajek i miała inną konsystencję od tej z jabłkami. Góra fajnie się przypiekła. Myślę, że każdy kto lubi pożywne śniadania byłby z niej zadowolony. Nie dodawałam cukru, gdyż sama obecność gruszek i rodzynek już(...)stopni. Porcja wystarczy dla dwóch osób. Zapraszam Was na cynamonowe przepisy do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki , Pauliny i Karoliny . W cynamonowej aurze zostaniemy z Wami, aż do świąt, a po świętach zapewne zaplanujemy nowe wpisy tematyczne
Mania Wypiekaniaświąteczny pasztet lubi, ale akurat na dane święta nie robił i chętnie zostałby obdarowany naszym ;-) ). Ponadto my sami dość skutecznie degustujemy te nasze pasztety, jeszcze przed świętami (obie z mamą uwielbiamy takie świeże, dopiero co wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe). Oczywiście składników na pasztet nie odmierzamy co do dekagrama, jak w aptece, robimy je na oko, mniej(...)suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń
W mojej kuchniproste jak przerobicie jedną część będziecie chcieli więcej i więcej, a po co płacić 6 razy za przesyłkę, skoro można tylko raz, a Wasze garnki będą naprawdę szczęśliwe :) "ŚWIĘTA" Beata Pawlikowska Z tej książki jako przykład podam Zimową Herbatkę. Przygotowałam i wypiłam. Bardzo smakowało. Kolor napoju bajeczny. Dodanie kurkumy do napoju owocowego było dla mnie nowością(...)Wyobraźcie sobie taką sytuację. Pieczecie ciastka, do których wykonania nie potrzebujecie miksera, wystarczy widelec i ręka. Po upieczeniu zaczynacie jeść, bez żadnych wyrzutów sumienia, że masło, że mąka, że jajka itd. Nic z tych produktów nie znajduje się w takim ciastku. Tylko świeży owoc, ziarna, suszone owoce i przyprawy! Czyli zdrowe i mniej kaloryczne niż klasyczne ciastka maślane. Nieźle, prawda
Blondynka GotujeŚwięta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie(...)lukier "jajeczny" dopełnia całość. Przepis "domowe-wypieki" Składniki na 12 porcji: 125 g mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 250 ml oleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym
Kubki smakufont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu, a ja nie wyobrażam sobie żeby kupić taki pasztet w sklepie (co w nim siedzi lepiej nie wiedzieć), dlatego też postanowiłam zrobić ten rarytas. Nie powiem(...)można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku bułka
Kubki smakuUwielbiam chałwę. Zawsze kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam jak mama kupowała chałwę w puszce na święta i chowała do lodówki, a ja gdy mama nie patrzyła wyciągałam tą puszkę z lodówki, żeby chociaż trochę na nią popatrzeć. Później już można było kupić ten smakołyk na wagę, ale był okropnie drogi.. Dzisiaj chałwę można kupić wszędzie(...)ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 30 – 35 % 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 320 g chałwy sezamowej, waniliowej lub każdej innej pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową
Na słodko lub wytrawnie