czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie! Dla mnie nowość, z pewnością powtórzę ten przepis, ale np. z innymi owocami lub wrzucę bakalie, na spód ułożę biszkopty Przepis(...)opakowań serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz (po 200 g). SKŁADNIKI NA SERNIK: 1 kg serków waniliowych homogenizowanych (można użyć z prawdziwą wanilią) 100 g masła (pół kostki) 5 średnich jajek 1/3 szklanki cukru drobnego 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 500 g gruszek z puszki (w oryginalnym przepisie brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie. SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI
Zasmakuj Kuchniciasteczkowe szaleństwo czas zacząć. Do Świąt coraz bliżej, a i ciasteczka dla Mikołaja trzeba przygotować. W tym roku damy dwa razy :) Pierwsze już jutro i najprawdopodobniej będą to te :) W smaku są rewelacyjne i na prawdę kruche. Mikołajowi będą smakowały - jestem tego pewna. Składniki: 200 g mąki 45 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła(...)przez moje dziecię :) ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 10 min Ciasteczka można posmarować przed upieczeniem rozbełtanym jajkiem. Oczywiście można udekorować, ale dla nas takie są na plus :) Smacznego
Gotowanie z pasjąKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała pasztet z soczewicy. Byłam do niego sceptycznie nastawiona, jednak po skosztowaniu zmieniłam zdanie. Okazał się on niezwykle delikatny, smaczny i bardzo dobrze doprawiony. Tym sposobem przekonałam się do wykorzystania soczewicy w innych daniach. Pasztet z soczewicy pojawił się na imprezie imieninowej(...)wszystko razem smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy płaską łyżeczkę curry, paprykę, sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażoną marchewkę z cebulą dodajemy do ugotowanej soczewicy. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do masy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. wykładamy naszą masę do wysmarowanej masłem keksówki. Pieczemy przez 45 min w temperaturze 180 - 200 stopni
Pan i Pani Smith w kuchniprzygotowania do świąt? Ja czuję je przede wszystkim za sprawą piekarnika, z którego co chwilę wyjmuję jakieś ciasteczka, pierniczki czy inne słodkości. Na przykład taki sernik. Zniknął zanim na dobre pojawił się na stole. Może się skusicie? Zwłaszcza, jeśli lubicie smak kajmaku i orzechów - wówczas mu się nie oprzecie :) Zainspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Jednak wprowadziłam kilka zmian(...)także dostosowałam do swoich potrzeb. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 5 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich Masa serowa: 1/2 kg sera 2 jajka 1 budyń waniliowy 1/4 szklanki
My simple kitchenŚwięta to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu całego roku. Chociaż trwają tak krótko, zabierają mnie do innej rzeczywistości i mogę się wreszcie całkowicie odprężyć. Nareszcie mam wolne, do końca roku - jak to wspaniale brzmi! Oj tak, lubię te chwile w domu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie(...)przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i skórką pomarańczową. Migdały miażdżymy na mniejsze kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie Przyjemnościprzepychałyśmy się jak szalone, by tylko dostrzec to, co udało się dostrzec Dziadkowi. Jednak najlepszy, kluczowy moment każdej "wyprawy" to dźwięk dzwonka dochodzący z domu. Tego samego, który Święty Mikołaj ma przytwierdzony do swojej długiej laski. Wtedy już wiedziałyśmy, że Mikołaj nas przechytrzył i podczas naszej nieobecności, wślizgnął się przez komin do babcinego domu i podłożył prezenty pod choinką. Ciągle(...)czasie niekoniecznie ulubionych, można było się zabrać do słodyczy, a tym samym najlepszych babcinych pierniczków, z sercem ozdabianych przez nasze dziecięce rączki. Babcia zawsze na kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym.Ja jednak wspominając świąteczne historie
Gotowanie to kochaniemuszę stwierdzić, że połączenie śliwek wymoczonych w alkoholu z czekoladą to jest to. Dawno już żadne ciasto mi nie smakowało jak to. Zdecydowanie muszę powtórzyć ten wypiek na święta jak przyjadę do polski. Mama nadzieje, że moja rodzina podzieli moje zdanie na temat tego ciasta Składniki: Ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki(...)wódka tak aby wszystkie w nim pływały. Ciasto: W tym czasie do miksera pokrój masło i cukier, utrzyj je razem aż połączą się w jednolitą masę. Dodaj następnie jajka i jogurt. Gdy wszystko będzie połączone wsyp sypkie składniki i wymieszaj dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do formy i piec 40 minut w 180 stopniach. Masa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją
ciastkarnia na kruchym spodzieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć
Kuchcik gotujewielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao i dokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką(...)ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz
Szalona Kuchnia EwelinyMini tarty z warzywami i kiełbasą żywiecką Proste w przygotowaniu, pełne pysznego farszu, idealne na przyjęcie. Tak przygotowane tarty wspaniale smakują w towarzystwie domowych sosów. Ja
Słodkie okruszkiktóry unosi się w powietrzu. Takie z pozoru błahe rzeczy potrafią nadać niezłego kopa w życiu codziennym. I poranne wstawanie już nie jest takie groźne ;) Wprawdzie dawno już po świętach i sezon na babki został przełożony na następny rok, to u nas tego zwykłego wypieku raczej nie zabraknie. Bo dobra babka nie jest zła. Jest wręcz idealna na coś(...)oblałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny ale możecie ją spokojnie oprószyć tylko cukrem pudrem. Składniki: 175 g masła 1 szklanka cukru 250 g serka mascarpone 5 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę tak, aby cukier był jak najmniej wyczuwalny. Porcjami dodawać
My simple kitchensmak kokosa w mlecznej czekoladzie... dla fanów Bounty nie ma nic lepszego - batoniki dosłownie rozpływają się w ustach 😋 P.S. Batoniki można wykonać w dowolnych kształtach. Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych moje batoniki mają kształt pisanek 🥚 Składniki: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka(...)rozpuszczeniu mleka w proszku zestawiamy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową, formując kształt batoników lub inny dowolny, np. jajka ( ja użyłam w tym celu foremkę do wykrawania ciastek). Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Kuchnia MagdaLenylistopada, Narodowy Dzień Niepodległości ale i także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy. Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate(...)mrożonego masła 1 łyżka skórki pomarańczowej - kandyzowanej 4 łyżki rodzynek 100g migdałów (płatków) 100g orzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli
Ukojenie Podniebieniagarnku rozpuścić masło i cukier, dodać brandy. Wrzucić wszystkie bakalie i gotować przez około 5 minut. Zostawić do całkowitego wystudzenia. – Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Jajka roztrzepać z suchymi składnikami. – Dodać do wystudzonych owoców, dokładnie przemieszać dużą łyżką, tak by wszystkie składniki połączyły się. Masa będzie bardzo gęsta. – Przygotować dwie duże lub trzy średnie keksówki(...)łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać” ciasto brandy aż do świąt, przez to z każdym dniem staje się coraz lepsze. Ja upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można przechowywać w lodówce do trzech miesięcy
To co kochamTo ciasto kiedyś było moim ulubionym wypiekiem. Ale trochę o nim zapomniałam. Zresztą jest tyle nowości do wypróbowania że te starsze przepisy, chociaż dobre
Pani na deser