wczoraj minęła już druga adwentowa niedziela. Jednocześnie świętowaliśmy wczoraj Mikołajki, ulubiony dzień wszystkich grzecznych dzieci. W butach, skarpetkach i na parapetach można było znaleźć drobne upominki zostawione przez pomocników Świętego. A Wy? Byliście w tym roku grzeczni...? W Danii nie ma Mikołajek; jest za to inny radosny zwyczaj: podarunkami należy się obdarowywać w każdą adwentową niedzielę. Materialiści z pewnością teraz(...)jedną większą. Przepis od niezawodnej Doroty . Zimowe babeczki z miodem i żurawiną Składniki: (na 6 średniej wielkości babeczek) 150 g miękkiego masła 55 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 90 g płynnego miodu 65 g melasy 65 ml mleka 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżezka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g suszonej żurawiny
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóry wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej ciężki, choć puszysty dzięki osobnemu ubiciu białek. Idealny do niedzielnej kawki i na zbliżajace się Święta.Jak każdy szanujący się sernik, powinien swoje „odleżeć”. Proponuję więc schłodzić go całą noc w lodówce, będzie lepiej smakował i łatwiej się kroił. Sernik można śmiało przechowywać parę(...)dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa:1 kg twarogu sernikowego z wiaderka5 jajek (białka i żółtka osobno)125 g miękkiego masła 1 szklanka cukru1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego lub śmietankowego bez cukru rodzynki ¾ szklankiWszystkie składniki
Mia Cucina SofietaWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym z takich niezbędnych rzeczy świątecznych jest kakemann czyli norweski tradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się(...)nadzieje, ze was zainteresuje taki przepis:) Przypominam i zapraszam do czytania mojego drugiego bloga: http://pearismysize.blogspot.no/ Składniki: 2 szklanki maślanki 150 g cukru 200 g masła 2 jajka szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 450 g mąki Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz wszystkie sypkie składniki. Dodajemy jajka oraz posiekaną na drobne kawałki margarynę oraz maślankę. Wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzieDomowe chrupiące nuggetsy (w majonezowej marynacie) Uwielbiane przez wszystkich domowników, obowiązkowe danie na każdym moim przyjęciu. Po tak przygotowane piersi z kurczaka sięga się z przyjemnością
Słodkie okruszkiwyobrażam sobie Świąt bez dobrego pasztetu, a od kilku lat całą rodziną zajadamy się tylko wegetariańskimi wersjami tej potrawy. Pierwszy raz postanowiłam upiec pasztet w cieście. Początkowo obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet(...)majeranku łyżeczka kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku 3 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko łyżka śmietany 12 % pół łyżeczki soli Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę na pasztet. Soczewicę
Mienta blogW naszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już wypróbowujemy świąteczne
Kolizje SmakówZapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat
Pieguskowa KuchniaDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe . Idealny słodki wypiek na ostatnią chwilę. Ja swoje zabieram w gości na sylwestrową noc. W końcu coś słodkiego
Słodkie okruszkiJeżeli macie chęć na mocno kakaowe babeczki z kremem mascarpone z mlekiem w proszku, to ta propozycja jest właśnie dla Was:) Bardzo proste w wykonaniu, a
Ania i Marcin gotująPierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj
Ogrodnik w podróżyJeżeli nadal nie macie pomysłu jakie dania mogą znaleźć się na waszym Wigilijnym stole to powinniście koniecznie wziąć pod uwagę to ciasto. Pyszne, wilgotne, daktylowe ciasto
Mango Papajasprawie z długą listą zamówionych świątecznych smakołyków czy jak kto woli prezentów kulinarnych dostałam już jakiś czas temu wraz z pakietem niezbędnych kluczowych produktów (na szczęście)... Jeszcze święta nie nadeszły, a już kolejne Sylwestrowe zamówienia płyną..., a wytchnienia znikąd :) Żeby ciasto się udało na 100%, sięgnęłam po przepis Doroty, który tylko nieco zmodyfikowałam. Przekonała mnie jej rekomendacja(...)satysfakcja gwarantowana :) Składniki: 100 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek Thompson Jumbo150 ml białego rumu (w oryginale ciemnego rumu) 210 g masła150 g drobnego cukru do wypieków4 jajka (jeśli są małe to 6 jajek)300 g mąki pszennej15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)50 g suszonych daktyli50 g kandyzowanych ananasów50 g kandyzowanej papai50
Delicious TitbitsMoja siostra ma urodziny w sierpniu. Ci którzy także obchodzą swoje święto w wakacje, wiedzą, że wtedy z przyjęciami bywa różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy(...)serka mascarponeNutella (lub inny krem czekoladowy)+truskawki do dekoracji Truskawki dokładnie myjemy i zostawiamy na ściereczce, żeby wyschły. Nie obrywamy ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
Ciastkozercyciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa(...)okazało się pysznym i sycącym daniem. Jest to też jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:)Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki
Chilli Czosnek i Oliwamąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne do określenia, gdyż jego różne wariacje można odnaleźć w kuchniach wielu krajów położonych we wschodniej części Morza Śródziemnego. Nazwa ravani używana jest przez(...)przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy i pieczone. I dopiero tu zaczyna się zabawa. Po upieczeniu
Chilli Czosnek i Oliwa