Dzisiaj słodkość, którą chyba każdy lubi, tzn każdy miłośnik bananów i czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej(...)Przygotowanie: banany rozgnieć widelcem na papkę masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę - na Thermomix - załóż motylek i mieszaj czas 45 s/obr 4 do masy dodaj po jednym jajku nadal mieszając - TM do naczynia miksującego dodaj jaja i mieszaj czas 30-40 s/ obr 3 ściągnij motylek dodaj banany i jogurt naturalny i ponownie wymieszaj - TM czas 40 s/obr
Gotowanie z pasjąBarszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)kluseczki są mięciutkie i na pewno... warte wypróbowania! 😊 * koncentrat barszczu czerwonego Krakus- 1 butelka, 300 ml * grzyby suszone- 30 g * mąka pszenna- 1 szklanka * kasza manna- 2 łyżki * jajka- 2 szt. * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta * świeży majeranek- do ozdoby Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie
Kraina Miodem Płynącalada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora(...)gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe Mąkę przesiać z proszkiem, dodać przyprawę do piernika oraz sól, wymieszać. Maśło rozpuścić z miodem, przestudzić. Jajko roztrzepać, dodać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie(...)oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Ktoś chętny? Uściski dla WAS!!! Co raz bliżej Święta
SMYKWKUCHNIpudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko klei się do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)zimne, można zacząć je dekorować wedle uznania. Pierwsze dwa dni ciastka są bardzo twarde, należy odczekać aż zmiękną. Można przygotować je wcześniej i schować do pudełka- na święta będą idealne :) Smacznego
Tagebuch po polskuPotrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt. W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami. Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam(...)kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta na kluski: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga) 2 jajka eko ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki) 2 średnie
Codziennik KuchennyDzieeeń dobry! Czujecie już święta? Bo my nie :( Ale za to mamy dla Was najlepszy na calutkim świecie mus czekoladowy! Wedel wyzwał nas do zrobienia tego musu z ich produktów. Dostałyśmy cały koszyk słodkości potrzebnych do zrobienia i udekorowania deseru. Ale co? Wszystko zjadłyśmy wcześniej... Więc zostały tylko czekolady i ptasie mleczko. No niestety nasz czekoladoholizm(...)ociągamy się, tylko do dzieła! Składniki: 3 żółtka 1 jajo 2 łyżki cukru 200 g śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Żółtka z jajkiem łączymy z cukrem na jednolitą masę. Do garnka wlewamy na dno wodę i stawiamy miskę na garnek. Ubijamy do temperatury około 80 stopni. Ostudzamy masę i w tym czasie rozpuszczamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoGalaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany(...)być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować
W kuchni u Monikinagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy(...)lukier różowy). Gdy lukier jest za gęsty dolewamy więcej płynu, gdy za rzadki dosypujemy cukier. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki. Korzystając z okazji życzę Wszystkim czytelnikom Poezji Smaku wesołych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych! Post Mini babeczki waniliowe do święconki pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet. Czasami jak mam mniej(...)mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut
Kulinarne przygody GatityKolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania
Moje Kuchenne RewelacjeRadosc mieszala sie jednak z pewnym rozzaleniem gdyz przy sniadaniu zaskoczyla mnie pytaniem, dlaczego nie upieklam mazurkow dla wszystkich dzieci?Chyba Jej potrzeba dawania prezentow jest silniejsza niz sadzilam.Te swieta sa dla Viki inne niz do tej pory, poniewaz we Francji przygotowania wygladaja zupelnie inaczej. Wlasciwie w przedszkolach nie ma ich wcale. Tu przedszkolaki czynnie uczestnicza w przygotowaniach co jest(...)razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka malych.Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta.Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem.skladniki na mase czekoladowa150g gorzkiej czekolady30g masla2
Przysmaki KarolkiNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To
Passions hobbies lifeSerniki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciast, ale niestety wymagają troszkę czasu no i nie należą do najlżejszych deserów. Jem je zazwyczaj od święta albo przy jakichś specjalnych okazjach (i wtedy dopiero smakują wyjątkowo), a jeżeli tak nagle najdzie mnie ochota na sernik to przygotowuje wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło(...)kopiate łyżki stałej części mleka kokosowego* 3-4 łyżki ksylitolu 2 łyżki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko pół szklanki malin świeżych lub mrożonych Wykonanie: Twaróg, mleko kokosowe, ksylitol oraz jajko umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ryżową, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia
Healthy food explorerMaj to niezaprzeczalnie wiosenny miesiąc komunijny, i związane z nią przyjęcia na których, nie może zabraknąć tortu. Po okresie bogato zdobionych, obecnie powraca się do
RAROSSADziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką . Proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Delikatna, słodka gruszka wspaniale komponuje się z czekoladowymi
Słodkie okruszkiŚwięta kojarzą mi się m.in. z sałatką jarzynową, która w tym okresie gości niemalże w każdym polskim domu. A co jest niezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest(...)coś genialnego! Nie dość, że świetnie imituje prawdziwy majonez, to jeszcze ma ponad 6-krotnie mniej kalorii. Po prostu musicie spróbować! Składniki: 200 g serka wiejskiego 1 pokrojone, gorące jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy (najlepiej Dijon) 2 łyżeczki octu (lub sok z cytryny) Sól, pieprz Oddziel serek wiejski od płynnej śmietanki, następnie zblenduj (najlepiej ręcznym blenderem) z pozostałymi
Powiedz dietom nieZupełnie zapomniane ciasto, ale zdecydowanie warte odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych
Pieguskowa KuchniaTo moja pierwsza czekoladowa rolada we wzorki. Bałam się, że nie wyjdzie, ale okazuje się, że nie taki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie
Pieguskowa KuchniaŚwiąteczne pierniczki to jeden z wielu wariantów słodkości bożonarodzeniowych. Ich wypiekanie oraz zdobienie to wielka frajda. Można dać upust swojej wyobraźni i stworzyć prawdziwe piernikowe dzieła
Fitsweet.meNa każdym świątecznem stole stoi babka wielkanocna. Czy to pisakowa czy drożdżowa zazwyczaj jest na słodko. Ja dzisiaj proponuję wersję wytrawną babki drożdżowej z dodatkiem aromatycznego
Bon appetit mon amieświętach czas nieco ograniczyć słodkości i wrócić do zdrowej diety. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻 Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Łososia najlepiej(...)sylwester to idealna okazja na upieczenie takich pyszności! jedzeniowy orgazm gwarantowany .. 😺 Składniki: na ciasto 100 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody +mąka ryżowa do podsypywania Przygotować formę na tartę. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wlać
Kuchnia EllieDziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę imprezową (z kiełbasa krakowską). Uwielbiam takie sałatki i nie wyobrażam sobie bez nich żadnej uroczystości. Sycą i są
Słodkie okruszkiTo już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką
Mango PapajaZnów wpadłam w kilkudniowy zamęt. Szykujemy się w szkole do piątkowego święta patrona, które w tym roku zbiegło się z jubileuszem 55-lecia naszego Zespołu. Wprawdzie obchody nie będą aż tak huczne, jak podczas okrągłej rocznicy, nie mniej jednak staramy się zadbać o właściwy klimat i oprawę tego wyjątkowego dnia. Ponieważ jutro wrócę baaardzo późno do domu(...)szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczanej • 3 łyżki kakao • 3 łyżki powideł śliwkowych • 1 duże jajko • cukier waniliowy lub olejek wg gustu • 2 dojrzałe banany Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: jajko, cukier i cukier waniliowy umieścić w jednej misie. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą
W mojej kuchniOberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste – to inne nazwy bakłażana, który w botanice wcale nie jest warzywem. To owoc, należący do jagód. Jego kuzynami są ziemniaki, pomidor, papryka i tytoń. Bakłażan to także skarbnica składników odżywczych i minerałów. Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy, konkretnie do Hiszpanii, sprowadzili go Maurowie. W tamtym czasie bakłażan nie miał smacznej opinii, nazywano(...)używano go tylko do dekoracji potraw. Polskie podniebienia podbił dopiero w dziewiętnastym stuleciu. Istnieje bardzo dużo odmian bakłażana – w kolorze żółtym, pomarańczowym, zielonym czy marmurkowym. Ma nawet swoje święto. 10 marca odbywa się Święto Bakmana, które polega na celebrowaniu dań z bakłażana. Warto wiedzieć, że bakłażan jest niskokaloryczny. 100 g to tylko 20 kalorii. Zawiera dużo błonnika, który poprawia działanie
My Chcemy Jeśćracji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki(...)ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem). Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna KuchniaWielkanoc tuż tuż... Zapraszam więc na kolejny świąteczny przepis. Dziś będzie na słodko, tym razem jest to baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem
Kulinarne przygody GatityDawno mnie nie było. Dużo przygotować do Świąt, trochę spraw w firmie w związku z końcem roku i tak czas błyskawicznie pędzi, że nie wiadomo od czego zacząć. Za szybko wszystko. Makowiec drożdżowy, który upiekłam wyszedł na prawdę smaczny, ciasto długo, pomimo, że drożdżowe zachowało świeżość, ale zauważyłam, że to jest właśnie plus dodania oleju zamiast masła. Wprawdzie makowce(...)drożdży ( lub 1 koperta aktywne suche drożdże ) - 1/3 szklanki oleju - 2 żółtka - 1 łyżka cukru Wypełnienie: – pół puszki gotowej masy makowej opcjonalnie ulubione bakalie i orzechy Dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta. Wykonanie: Rozkruszone drożdże zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym). Odstawić na kilka chwil aby „ruszyły”. Do miski wlać olej, ja troszkę oleju zostawiam
dom-agi.plNa świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji
Słodkie Przyjemnościprzepis lub gdzie można nabyć produkt.Ja jednak jeszcze nie skończyłam. Nie potrafię pisać pięknych życzeń, w tym temacie nie jestem zbyt dobra :) Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i szczęśliwych Świąt. Chciałabym aby każdy z Was doceniał to co ma, aby w najdrobniejszych sprawach umiał dostrzec pozytywne aspekty życia. Abyście w codziennej bieganinie choć raz spojrzeli w niebo, które jest(...)rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano czekoladową, oczywiście cały czas miksując. A potem na przemian śmietanę
Blondynka Gotujeklasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, szczególnie docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków. W tradycji indiańskiej nazywany był „świętą rośliną” ze względu na przekonanie o jego wyjątkowych właściwościach. Jest również określany mianem „super zbożem XXI wieku”. I dlatego dzisiaj super zboże połączymy z super olejem rzepakowym , wciskając(...)metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw bio- prosto z pola mojej babci twaróg bio- prosto z wiejskiej, podkarpackiej zagrody mojej koleżanki cebula , dość
Z Kuchni Do KuchniPierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i
Kolizje SmakówZapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już(...)blaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty: · 5 jajek · 125 g cukru pudru · 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Mia Cucina Sofieta