jajka na święta - 8296 przepisów (strona:377/554)

Sałatka warzywna inaczej 152

        Sałatkę warzywną pamiętam jako dziecko ,przygotowaną przez moją kochaną   mamę  , kiedy już nie jestem małą dziewczynką , spróbowałam troszkę innej wersji

Mój Smak
Świąteczny sernik na spodzie piernikowym z waniliowo- pomarańczową masą serową, polewą czekoladową i wiśniową frużeliną. Najleps 118

kiedy byłam dzieckiem aktywnie uczestniczyłam w przygotowywaniu potraw świątecznych. Żadne święta nie obyły się bez dobrego sernika, zarówno takiego z brzoskwiniami, jak i sernika z rosą a od dwóch lat zakochani jesteśmy w serniku piernikowym. W tym roku postanowiłam zaszaleć z serowymi wypiekami. Wymyśliłam przepis na wykwintny sernik piernikowy z delikatną, wręcz piankową masą serową oraz polewą(...)jajko szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka gotowej przyprawy korzennej Waniliowo- pomarańczowa masa serowa z wiśniami: 1/2 szklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu) 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru

Mango Papaja
ciasto bananowe z czekoladą 121

Dzisiaj słodkość, którą chyba każdy lubi, tzn każdy miłośnik bananów i czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej(...)Przygotowanie: banany rozgnieć widelcem na papkę masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę - na Thermomix - załóż motylek i mieszaj czas 45 s/obr 4 do masy dodaj po jednym jajku nadal mieszając - TM do naczynia miksującego dodaj jaja i mieszaj czas 30-40 s/ obr 3 ściągnij motylek dodaj banany i jogurt naturalny i ponownie wymieszaj - TM czas 40 s/obr

Gotowanie z pasją
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 201

Barszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku, ale idealnie wyważonym(...)kluseczki są mięciutkie i na pewno... warte wypróbowania! 😊 * koncentrat barszczu czerwonego Krakus- 1 butelka, 300 ml * grzyby suszone- 30 g * mąka pszenna- 1 szklanka * kasza manna- 2 łyżki * jajka- 2 szt. * sól- 1 łyżeczka * pieprz- szczypta * świeży majeranek- do ozdoby Grzyby zalać wrzątkiem (wody powinno być ponad poziom grzybów) na 30 minut, a następnie zagotować (w tej samej wodzie

Kraina Miodem Płynąca
Gofry pachnące piernikiem 178

lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora(...)gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe Mąkę przesiać z proszkiem, dodać przyprawę do piernika oraz sól, wymieszać. Maśło rozpuścić z miodem, przestudzić. Jajko roztrzepać, dodać masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z serem i pomarańczami 158

teflonowa i wymaga minimum oleju do smarowania, co 3 lub 4 naleśnik, rozprowadzam pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie(...)oleju. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obydwóch stron. Wykładamy na talerze, polewamy pomarańczami i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! Ktoś chętny? Uściski dla WAS!!! Co raz bliżej Święta

SMYKWKUCHNI
Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 243

pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek do pieczenia i sól wymieszać z mąką. Zagnieść elastyczne ciasto, które lekko klei się do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)zimne, można zacząć je dekorować wedle uznania.  Pierwsze dwa dni ciastka są bardzo twarde, należy odczekać aż zmiękną. Można przygotować je wcześniej i schować do pudełka- na święta będą idealne :) Smacznego

Tagebuch po polsku
Kluski ziemniaczane z grzybami. 193

Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt.  W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.  Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam(...)kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta na kluski: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga) 2 jajka eko ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki) 2 średnie

Codziennik Kuchenny
Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej 143

Dzieeeń dobry! Czujecie już święta? Bo my nie :( Ale za to mamy dla Was najlepszy na calutkim świecie mus czekoladowy!  Wedel wyzwał nas do zrobienia tego musu z ich produktów. Dostałyśmy cały koszyk słodkości potrzebnych do zrobienia i udekorowania deseru.  Ale co? Wszystko zjadłyśmy wcześniej... Więc zostały tylko czekolady i ptasie mleczko. No niestety nasz czekoladoholizm(...)ociągamy się, tylko do dzieła! Składniki: 3 żółtka 1 jajo 2 łyżki cukru 200 g śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Żółtka z jajkiem łączymy z cukrem na jednolitą masę. Do garnka wlewamy na dno wodę i stawiamy miskę na garnek.  Ubijamy do temperatury około 80 stopni. Ostudzamy masę i w tym czasie rozpuszczamy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Galaretki drobiowe. 135

Galaretki mięsne przypominają mi dom rodzinny. Pamiętam, że we wszystkie święta czy też  w większe uroczystości były one podawane. Długo czekałam ze zrobieniem ich, ponieważ bałam się, że mi nie wyjdą. Myślałam, że są bardziej skomplikowane do zrobienia, a okazało się, że bardzo się pomyliłam. Galaretki są dość łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Podstawą jest dobrze ugotowany(...)być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet do polania gotowej galaretki - ale to jak kto lubi. Przygotowanie: Jajka ugotować

W kuchni u Moniki
Mini babeczki waniliowe do święconki 411

nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem (bez – 170°C). Silikonowe foremki na babeczki lub tradycyjne na muffinki (6 szt.) smarujemy olejem. W jednej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajko, olej, mleko oraz śmietanę – mieszamy trzepaczką, aż do połączenia się. W drugiej łączymy składniki suche: mąkę, budyń, proszek oraz cukier – mieszamy. Wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy(...)lukier różowy). Gdy lukier jest za gęsty dolewamy więcej płynu, gdy za rzadki dosypujemy cukier. Polewamy jeszcze ciepłe babeczki. Korzystając z okazji życzę Wszystkim czytelnikom Poezji Smaku wesołych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych! Post Mini babeczki waniliowe do święconki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pasztet z dzika 156

Nadchodzą Święta... szukamy przepisów wyjątkowych, takich, których nie robimy na co dzień. Późna jesień i początek zimy to sezon na dziczyznę. Dzicze mięso jest doskonałe, zawiera mało tłuszczu i posiada niesamowite walory smakowe. Dzięki dobrym duszyczkom weszłam w  posiadanie świeżego mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej(...)mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do foremek, na wierzchu układamy plasterki słoniny. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 351

Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania

Moje Kuchenne Rewelacje
Swieta. Mazurki. Pisanki 150

Radosc mieszala sie jednak z pewnym rozzaleniem gdyz przy sniadaniu zaskoczyla mnie pytaniem, dlaczego nie upieklam mazurkow dla wszystkich dzieci?Chyba Jej potrzeba dawania prezentow jest silniejsza niz sadzilam.Te swieta sa dla Viki inne niz do tej pory, poniewaz we Francji przygotowania wygladaja zupelnie inaczej. Wlasciwie w przedszkolach nie ma ich wcale. Tu przedszkolaki czynnie uczestnicza w przygotowaniach co jest(...)razu rozwalkowac i uformowac jeden duzy mazurek lub kilka malych.Ja po rozwalkowaniu ciasta wycielam 7 okregow, ktore ozdobilam kuleczkami z tego samego ciasta.Mazurki przed zrobieniem ramki (kulek) smarujemy rozmaconym jajkiem, a nastepnie robimy ramke z kuleczek lub waleczka.Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Mazurki pieczemy okolo 15 minut. Przed wlozeniem do piekarnika nakluwamy je widelcem.skladniki na mase czekoladowa150g gorzkiej czekolady30g masla2

Przysmaki Karolki
Pierogi z kapustą i grzybami 148

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To

Passions hobbies life