misy miksera przekładamy twaróg oraz mascarpone. Wsypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jedno jajko. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym pozostałe jajka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę (najbezpieczniej do roztopionej czekolady dodać 1-2 łyżki masy serowej i rozmieszać, a dopiero później całość dodać do sernika). Śliwki drobno siekamy lub przekładamy do rozdrabniacza(...)Zimny sernik wyjmujemy z formy. Dekorujemy polewą, przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady, oleju i kremówki. Gdy polewa zastygnie na wierzchu układamy odłożone śliwki. Schładzamy. Z okazji nadchodzących Świąt chciałabym też wszystkim czytelnikom bloga Smaki na talerzu życzyć śnieżnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Niech będzie to czas, który napełni serca miłością, pokojem i ciepłem. Wesołych Świąt
Smaki Na TalerzuZiemniaczane krokiety z grzybami mogą być świetnym dodatkiem na stole wigilijnym. Te pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to idealna propozycja do wigilijnej ryby, czy kapusty z
MamaOskarkaChrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy
Słodkie okruszkiPiętrowy tort komunijny 2018-05-22 13:22:02 Porcje 40 Maj to wyjątkowy miesiąc, czas Pierwszych Komunii Świętych. To bardzo ważny czas w życiu większości młodych ludzi jak i ich rodziców. W tak podniosłym dniu z pewnością nie może zabraknąć tortu, który jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Torty piętrowe są niezwykle efektowne i eleganckie. Dostojnie zdobią stół(...)Czas przygotowania 3 hr 30 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 3 hr 30 min Biszkopt duży 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Biszkopt mały 5 jajek 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 160 g cukru szczypta soli Krem chałowowy
Wędrówki po kuchnitaki Sylwester, za balami raczej nie przepadamy więc na przyszły rok szykujemy wyjazd gdzieś w góry, gdzie będzie śnieg i mróz. Mamy w planach zaszyć się tam na całe święta i wrócić dopiero w nowym roku, mega brakuje nam klimatu i świątecznej atmosfery. Dzieciaki też domagają się coraz głośniej sanek i lepienia bałwana. No chyba, że zima(...)bezglutenowe gofry jakie jadłem. Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła klarowanego ½ łyżeczki sody ⅓ szklanki mleka kokosowego ( TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko) 2 jajka wanilia ¼ szklanki ksylitolu szczypta soli Przygotowanie: Mąki i sodę mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy, dodajemy mleko, słodzidło, masło, wanilię oraz sól. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Dolewamy do miski
PaleoLifeBabeczki z fetą i oliwkami Święta, świętami, ale zaraz po nich nadejdzie Sylwester, czas imprez, zabaw i prywatek, a na nich przecież także trzeba coś jeść. Na tego typu przyjęciach najlepiej sprawdza się jedzenie typu finger food, czyli takie, która można wziąć w rękę i zjeść na stojąco, nie przerywając zabawy ;) Dlatego właśnie dziś postanowiłam zaproponować(...)dodatekim za'ataru są niezwykle smaczne i z pewnością zasmakują Waszym gościom. Gorąco polecam! Babeczki z fetą i oliwkami Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta ser feta 1 jajko pół szklanki śmietany 2 łyżeczki przyprawy za'atar* czarne oliwki pieprz Przygotowanie: Do przygotowania babeczek będzie potrzebna blacha z (12) zagłębieniami. Zagłębienia lekko natłuścić. Ciasto kruche rozwinąć i wykroić
Codzienne GotowanieBrokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w
Kopystką po garachkolor..." - usłyszałam te słowa w ostatnią niedzielę i bardzo do mnie trafiły. Konkretnie z dwóch powodów. Po pierwsze stwierdziłam, że rzeczywiście nie możemy zapominać czym jest okres przygotowań do świąt Bożego Narodzenia, a wśród skomercjalizowanej i medialnie napompowanej propagandy świątecznej (nie ważne, w jaki sposób przez nas odbieranej) dobrze jest znaleźć trochę czasu, aby zastanowić się nad sobą, swoimi(...)fioletowym kolorem, czterema świecami, zapachem kadzidła, a także spokojem (co dziwne, zważając na moje zamiłowanie do świątecznej gorączki:)). Także adwent, to rzeczywiście bardzo specyficzny czas. Komercjalizm związany z grudniowymi świętami akceptuję i muszę powiedzieć, że lubię ten radosny, świecący witrynami sklepowymi i kolorami telewizyjnych reklam czas. Z drugiej jednak strony staram się zastanowić po co to wszystko
Moja Mama GotujeIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować
Ze smakiem i z pasjąbûche de Noël , czyli bożonarodzeniowe polano. Ten ulubiony świąteczny deser Francuzów nawiązuje do dawnej tradycji rozpalania w Wigilię w domowych kominkach dużej kłody drewna, która ogrzewała domy przez całe święta. Symbolizowała ona dobrobyt i zdrowie mieszkańców domu w Nowym Roku. Francuska świąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj(...)wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l! Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiękno. To już 97 lat niepodległej Polski, ważne święto, które każdy powinien obchodzić :-) A propo obchodzenia dzisiejszego dnia, przychodzę do Was z ostatnio coraz bardziej popularnym smakołykiem a mianowicie rogalem świętomarcińskim. Jest to produkt, szczególnie popularny w Poznaniu, gdzie można go na każdym kroku kupić. Z rogalem związana jest legenda : Święty Marcin jest przedstawiany jako postać na białym koniu(...)zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE -1 kg mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuroku przeżywam to samo zdziwienie. Napiekę kilka ciast na święta i pierwsze co słyszę to: "A po co tyle? Kto to zje?" Jednak po świętach okazuje się, że ten "ogrom" jakoś dziwnym trafem gdzieś znika... I znów nie zdążyłam zrobić zdjęć, lub cyknęłam je na szybcika, kiedy ukroiłam sobie kawałeczek. Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam(...)nałupać", więc zamieniłam je na migdały. Z góry przepraszam autora za przywłaszczenie przepisu, ale nie zapisałam niestety w moim przepiśniku adresu bloga. Składniki: (na blaszkę 25x35cm) BISZKOPT: 6 jajek 120g cukru 100g mielonych migdałów 100g siekanych migdałów 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń posiekanych drobniutko KREM: 250g miękkiego masła 750ml mleka 3 żółtka
Cakes By Kejtjuż znowu święta, tym razem Wielkanoc. Rozpoczęliście już przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda(...)części. Jedną część pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Drugą, surową wykładamy do blaszki, a następnie przykrywamy makiem i jabłkami. Składniki [MAK]: 200 g suchego maku 3 jajka 100 g cukru garść orzechów włoskich krojonych 3 łyżki miodu 50 g masła Wykonanie: Mak parzymy i następnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy pianę. Do maku dodajemy
psgotujemyPłynne czwartki Żurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie(...)łyżeczki majeranku 0,5 litra zakwasu 0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie) sol, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni. Bulion podgrzewać
Codzienne GotowanieW większości domów pełną parą ruszyła już produkcja świątecznych pierników. Ja w tym roku trochę przewrotnie pierników nie piekę, ale jeśli macie na nie ochotę to
Bon appetit mon amie