Wielokrotnie przyznawałam się, że jestem miłośnikiem serników. Gdybym miała wybrać pomiędzy niezliczoną ilością różnych ciast, ciasto które najbardziej lubię, byłby to zdecydowanie sernik. Od jakiegoś czasu
Smaki Ewysodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi(...)rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie, a od razu po upieczeniu jest bardzo twardy
Kuchenna KontrrewolucyaWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! :) Dziś na dworze było bosko! ;) mam nadzieję, że każdy z Was wybrał się na spacer! Wegetacja w domu, zdecydowanie byłaby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćO stanie fiołki z ogródka trafiły na babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 5 jajek mąka pszenna 200 g cukier puder trzcinowy 100 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła - do wysmarowania misy PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej piany, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Misę wysmarować masłem. Przelać wymieszane ciasto. Zamknąć pokrywę multicookera i ustawić program CAKE i czas 50 minut. PO zakończeniu czasu(...)pisaniu pracy magisterskiej, ale zawsze znajdę wymówkę i wbiegam do kuchni. Tym razem padło na upieczenie biszkoptu. Tzn on się sam upiekł dzięki temu, że zostałam na święta obdarowana przez rodziców cudem cudów czyli multicookerem. Teraz nie straszne mi pieczenie ciast, bo wiem, że i tak wyjdą. Cały tydzień walczyliśmy z czymś, wirusem jakimś, podobno jelitówka, więc
ClauditteMissCookingDzisiaj, proszę Państwa, wielki dzień. W końcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergiksię na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów(...)kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie
UgotujmyTo.plrozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem na mały ogniu przez 10 minut.Gruszki wyjąć z syropu, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i ziarenkami wanilii. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto(...)intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt pozostały niespełna 2 tygodnie . Najwyższa pora rozplanować już manu na te wyjątkowe dni, U mnie jak na razie tylko słodkości zaplanowane i w części już szykowane. Na początek jak zwykle pierniczkowy szał. W necie można znaleźć wiele , wiele przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki(...)jaki wykorzystałam pochodzi z mojego zeszytu ...przepis zapisany tam dobrych kilkanaście lat temu ... Skladniki : 150g margaryny 250 g miodu 150g cukru ok 15 g mieszanki przypraw piernikowych 2 jajka 500-600 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Margarynę , miód i cukier rozpuścić w garnku i wystudzić. Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia
Malinowa KawiarenkaLubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy(...)wody- 200 ml śmietany 30 %- 200 g boczku wędzonego- łyżeczka majeranku- 1 ząbek czosnku- sól , pieprz- 1 liśc laurowy- 1 ziele angielskie- 4 pieprze- 4 łyzki tartego chrzanu- 4 jajka- 1 łyżka masła- olej Sposób przygotowaniaUgotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.Czosnek drobno siekamy.Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.Pora i cebulę w plasterki.W garnku
Słodkości i nie tylkoŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji(...)łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie dodać przyprawy do grzańca
Nerds Kitchenjedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu(...)diecie, ale także dla tych, którzy unikają laktozy Tak naprawdę to będą smakować wszystkim Odchudzone pierniczki przepis na 30 pierniczków 250 g mąki orkiszowej 300 g mąki jaglanej jajko łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 50 ml mleka kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu łyżka kakao Do miski przesiej
365 dni dookoła kuchniZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła “nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki (25 g) cukru 2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego ulubione
Fitsweet.meZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki (25 g) cukru 2 łyżki (30 ml) rozpuszczonego masła 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego ulubione
Fitsweet.me