wodę. Szparagi włożyć do włożyć do wrzącej, osolonej wody, w ten sposób aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Można użyć do tego specjalnych garnków z koszyczkiem do gotowania szparagów. Gotować około 10-15 minut w zależności od grubości szparagów. Jeszcze lepszy smak uzyskamy gotując szparagi na parze. Jajka usmażyć na maśle (żółtko powinno pozostać płynne), ułożyć na ugotowanych szparagach(...)posypać startym na tarce parmezanem. Jak przygotować szparagi po mediolańsku w Kohersen Mycook Do naczynia głównego włożyć pokrojony na kilka kawałków parmezan i rozdrobnić ustawiając czas 8 sekund, obroty 8-10. Ser przełożyć do innego naczynia. Szparagi opłukać zimną wodą (zielonych szparagów nie musimy obierać). Do naczynia głównego założyć koszyczek i wlać 700 ml gorącej, osolonej wody. Zaprogramować czas
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 łyżki majonezu +2 na wierzch 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko(...)ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, mocno dociskając. Pozostawić na minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przełożyć ostrożnie na talerz, przykładając go od góry tortownicy i obracając, tak by sałatka sama się wysunęła. Wierzch smarujemy ponownie cienką warstwą majonezu i dekorujemy wg uznania
Kuchnia w czekoladzieMiędzy jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowiłam upiec pasztet 😊 Taki domowy nie ma sobie równych, a że nie jem jajek musiałam trochę poeksperymentować. Dodatek gotowanego ziemniaka okazał się strzałem w dziesiątkę , dzięki niemu pasztet wyszedł wilgotny w środku! Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy Zachęcam do wykonania ! SKŁADNIKI: 3 duże nogi z kurczaka(...)wątróbki kurze 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 duży ugotowany ziemniak Do smaku (cząber, lubczyk, pieprz, sól, majeranek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nogi z kurczaka , dokładnie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Warzywa obieramy. Zalewamy zimną wodą (około 2 litry) 2. Do rosołu dodajemy liście laurowe, ziele angielski. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki
Marcepanowa kuchniauwielbiam, ale to jest tak popularne, że zmieniłem zdanie. Dziś przedstawię Wam prosty i pyszny sposób w jaki można zjeść botwinkę na śniadanie. To kolejny pomysł na paleo śniadanie i kolejna pozycja, aby urozmaicić nasze poranne posiłki. Danie jak zwykle do przygotowania w kilka chwil! Idealnie pasuje nawet na zabiegany poranek przed pracą. Możecie zaserwować je np. z tym chlebkiem(...)czosnkowym . Ja serwuje to z boczkiem ❤️ ale fajnie pasuje także chorizo. Specjalnie nie podaję ilości składników, bo proporcje zależą od Was. Składniki: botwinka jajka boczek czosnek sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę myjemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli macie drobniejsze liście mogą zostać w całości). Na patelni podsmażamy boczek, wyciągamy i odkładamy go na bok. Tłuszcz, który nam pozostał
PaleoLifeNALEŚNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * sól, kurkuma, curry * olej do smażenia FARSZ: * filet z kurczaka – 250 g * żółte pomidory – 3 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbek * ser żółty – 150 g * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy średniej wielkości(...)naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso, soli, pieprzymy i smażymy kilka minut. Na naleśnikach układamy porcję mięsa z cebulką, dodajemy pokrojone w plastry pomidory, posypujemy odrobiną sera, zwijamy i układamy w natłuszczonym dobrym masłem naczyniu do zapiekania. Całość posypujemy serem i zapiekamy ok. 15 minut / 180C
Ostra na SłodkoCzujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)łyżeczek żelatyny 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Rady: Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietana powinna być zimna, wyjęta z lodówki w ostatniej chwili przed ubijaniem. Sposób wykonania: Najpierw starannie oddzielam białka od żółtek. Żółtka mieszam z proszkiem do pieczenia i zostawiam aż "urosną". Białka ubijam w misce ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej
Cukiernia Pychotkijako "Twardy Szparag" (finalista "Polskiego Turnieju Wypieków", uczestnik I edycji "MasterChefa", absolwent Akademii Kurta Schellera). Relację zdam w osobnym poście (było suuuper), tak samo jak zdradzę Wam kilka trików, które w prosty sposób ułatwiają przygotowanie - nie tylko tortu. Poniżej podaję przepis na tort, który wyczarowałam na warsztatach. (Co prawda robiliśmy odrobinę mniejsze.) Jest przepyszny i jednocześnie tak prosty(...)problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy... Pycha! (Tortownica o średnicy 20 cm) Biszkopt genueński: 4 jajka 120g mąki pszennej 120g cukru Mus czekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie: 75 ml wody 15g cukru 1 cytryna dowolny alkohol (opcjonalnie; dodałam
Di gotujeDziś polecam bardziej sycącą odmianę tej sałatki, która doskonale pasuje na drugie śniadanie, a nawet może zastąpić lekki obiad. Wystarczy tylko kilka składników, aby otrzymać naprawdę pyszne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, estragon • pierś z kurczaka • przyprawy do mięsa: czosnek, papryka, inne ulubione • olej do grillowania(...)łyżki szalotki lub młodej cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka doprawić, odstawić na 30 minut, a następnie usmażyć na patelni grillowej używając minimalnej ilości oleju. 2. Grillowaną pierś pokroić w paseczki. 3. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać
W mojej kuchniKlasyczny omlet przygotowywany jest z ubitych z mlekiem jajek usmażony na oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś(...)omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić cebulą. Dodatkowo został upieczony on bez tłuszczu. Omlet z suszonymi pomidorami i porem SKŁADNIKI : 2 jajka 2-3 łyżki mleka sól, pieprz do smaku kilka pomidorów suszonych z oliwy kawałek pora PRZYGOTOWANIE : Pomidory kroimy na małe kawałki i wraz z łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika(...)płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny mąki lub trochę miodu - w zależności czy jest za rzadkie czy za ścisłe). Gotowe ciasto
Kolorowy Przepisownikwadze około półtorej kilograma sól,pieprz dodatkowo kilka sztuk wykałaczek sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie rybnego farszu 1/2 kilograma niewielkiej ryby słodkowodnej np: płoć, okoń, leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule(...)łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy łuskę i dokładnie go myjemy . Rybę układamy na desce, grzbietem ku górze i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa ( nacięcie zaczynamy tuż za łbem
Miód i pieprzsię przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie. GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski: 180 g twarogu chudego 180 g mąki pszennej + do podsypania 120 g serka ricotta 2 jajka Sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów mała cukinia mała czerwona(...)papryka 1 cebula szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz czarny papryka ostra 2 łyżki natki pietruszki pokrojonej Sposób przyrządzania: Cebulę szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na drobno. Cukinią umyć i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychcebula 5 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach, j ajka gotujemy na twardo. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka, oraz drobno posiekaną cebulę, całość wrzucamy do sporej miski. W przepisie użyłem ryb z delikatnej olejowej(...)zalewy , więc nie muszę już wcześniej moczyć filetów. Jeżeli jednak, mamy zamiar użyć śledzi tylko solonych, to przed dodaniem do sałatki, moczymy je przez kilka godzin w zimnej wodzie , kilkukrotnie w tym czasie ją zmieniając (warto przed dodaniem do sałatki, wcześniej odkroić nożem kawałek ryby i spróbować jej słoność). Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w sporą kostkę i dokładamy
Miód i pieprzCiasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:) Składniki: Tortownica o śr. 24cm: 200g cukru kryształu 150ml oleju 3 jajka 250g startej marchewki 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu truskawkowego 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia(...)szczypta soli 1 cukier waniliowy 0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. 2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, kakaem, cynamonem
Kuchnia w czekoladziesezonowe propozycje. Albo na surowo, wyjadając z siatki to, co kupiłam na bazarze, albo wrzucając na talerz, przyrządzając w jakiś fikuśny sposób. JAJKO SADZONE, JARMUŻ, KALAREPKA /własny;/ dla 2 osób 2 nieduże lub 1 większa kalarepka 2 jajka 2-3 garście jarmużu 1/4 szklanki pestek słonecznika 1 mała papryczka chili sól, pieprz olej roślinny do smażenia Prażę pestki słonecznika(...)złoto, na suchej patelni. Odstawiam. Na jednej patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Papryczkę chili drobno siekam, podsmażam na patelni. Wrzucam umyty, przebrany i wysuszony (by olej nie pryskał)jarmuż. Przesmażam kilka minut, aż ten delikatnie zmięknie, ale nie straci barwy. W połowie smażenia dodaję obraną i pokrojoną w słupki kalarepkę. Doprawiam i mieszam z uprażonym słonecznikiem. Na osobnej patelni, na niewielkiej
W kuchni Karmel-itkinawet kilka dnie wcześniej i przechowywać w lodówce. Wtedy przygotowanie tej smacznej przekąski i zabierze nam więcej niż 20 minut. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 2-3 białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka(...)słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki
Pyry na GazSkładniki / Ingredients: krem cytrynowy / lemon cream kilka kropli aromatu cytrynowego / a few drops of lemon aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 150 g jogurtu(...)yogurt skórka z 1 cytryny / peel with 1 lemon cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, jogurt, cukier, aromat i skórkę). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy
Projekty ze smakiemOgarnął mnie muffinkowy szał! Tak , jak kiedyś nie robiłam ich wogóle , tak teraz robię je kilka razy w tygodniu , a za każdym razem znikają w mgnieniu oka! Dziś postanowiłam zrobić jeszcze inną wersję , niż dotychczas! Borówki amerykańskie i chrupiące płatki migdałów totalnie podbiły nasze serducha! Przepis zdecydowanie do powtórzenia – z podwójnej porcji! :D SKŁADNIKI:- mąka – 8 łyżek(...)łyżki – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – masło – 4 g – maślanka – 120 g – jajko – 2 szt – borówki – ok. 200 g – płatki migdałów – ok. 10 dag SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia).W drugiej mokre (roztopione masło, maślankę i jajka).Składniki suche dodajemy
Ostra na Słodkołyżeczki cukru pestki dyni ( użyłam firmy Symbio ) płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić go na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać olej , sól i wyrabiać kilka minut aż ciasto będzie gładkie. Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką(...)kolejne 25 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika. Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić do rozgrzanego do 190 C piekarnika. Piec ok. 25 - 30 minut. Średnich bułeczek
Słodkości i nie tylkoniczego, bo takie ciacha „surowe” bardzo lubimy Ja tym razem wygrzebałam gdzieś, nigdy nie używaną formę do mniejszych babeczek i upiekłam od razu kilka. Takim sposobem, mogłam podzielić się babką z innymi, a i w tej formie upiekę babki do koszyczka ze święconką. Spróbujcie również tego przepisu z matchą, czyli zieloną, sproszkowaną hebatą. Babka wyjdzie nam wtedy równie(...)upieczenie babki drożdżowej, bo jakoś Wielkanoc bez tradycyjnej babki drożdżowej mi się nie widzi:) {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/babkamaj2.jpg","recipeIngredient":["6 jajek\r","1,5 szkl. cukru (da\u0142am czubat\u0105 1 szklank\u0119)\r","3 budynie \u015bmietankowe lub waniliowe\r","1 szkl. m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia
Mieszam w Garnkurangi narodowego dania, mnożąc rodzaje farszów. Na początku lat dziewięćdziesiątych jakiś australijski Polak próbował rozpropagować je w naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową. Świetnie sprawdzą(...)mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie: Posiekane zimne masło, sól i mąkę połączyć w misce i szybko wyrobić, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać zimne jajko i takąż wodę i również szybko zagnieść. Uformować w kulę i schować do lodówki
zadanie-gotowaniekurczaka w nieco inny sposób. Na szaszłyki można nadziać wszystko to, na co tylko mamy ochotę, lub to, co mamy pod ręką. Myślę, że każda wersja będzie pyszna. Nie bójcie się też o patyczek – po przekrojeniu mięska na pół, można się go bezproblemowo pozbyć. Polecam bardzo. 2-3 duże pojedyncze piersi kurczaka kawałek boczku kilka malutkich, białych pieczarek(...)małe korniszony mała cebulka kawałek żółtego sera kawałek papryki kawałek kabanosa 2-3 jajka sól, pieprz bułka tarta Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę. Kabanosa kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy
Smaki Na TalerzuAWBIO 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki maki pszennej – do nabycia w AWBIO odrobina oleju kokosowego do smażenia kilka małych truskawek + dowolne dodatki do podania (u mnie trzcinowy cukier puder) Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, cukier kokosowy, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Truskawki kroimy(...)plasterki i układamy na masie (ilość dowolna). Omlet smażymy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Gdy wierzch zacznie się ładnie ścinać obracamy omlet na drugą stronę i chwilę smażymy. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Podajemy cały lub pokrojony
Słodkie okruszkitamtej pory robiłam je jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :) Marzena, ten przepis jest specjalnie dla Ciebie :) Składniki potrzebne do przygotowania drożdżówek z serem: Ciasto: 500g mąki, ½ szklanki cukru, 50g drożdży (pół kostki) lub opakowanie drożdży suszonych, 1 szklanka mleka, 50g masła, 1 jajko, 1 żółtko. Masa serowa: 30 dag twarogu(...)półtłustego, 2 płaskie łyżki cukru, cukier waniliowy, 1 białko, 2-3 łyżki mleka – ewentualnie, 1-2 garści żurawiny. Sposób przygotowania drożdżówek z serem: Masło topię w rondelku, mleko lekko podgrzewam. I masło i mleko muszą byś lekko ciepłe ale nie gorące. Drożdże kruszę do kubeczka, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki podgrzanego mleka
Gotuj Się Kto Możeminut i smakuje wszystkim domownikom. Lubimy przygotowywać tą potrawę na niedzielny obiad zamiast klasycznego pieczonego kurczaka. Oczywiście taką pierś możecie przygotować na kilka innych sposobów ale ta panierowana z dodatkiem sezamu smakuje zaiste wyśmienicie. Nie jest to może najzdrowsza wersja ale wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś(...)suszonymi pomidorami. Składniki: 2 piersi z kurczaka ok 500g 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 125 g mozzarelli 8 plastrów suszonych pomidorów kilka listków świeżej bazylii 2 jajka 100 g mąki 100 g bułki tartej 6 łyżek sezamu olej do smażenia Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka
kuron.com.plMieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia), miksujemy mokre (jajka, mleko, śmietanę i olej), przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie). Mam wrażenie, że wyszło troszkę za "ścisłe", jeśli ktoś ma sposób na to, jak je troszkę rozluźnić i spulchnić, chętnie go poznam ;) Inspired by: gebawniebie.blogspot.com/2013/09/penoziarniste-ciasto-czekoladowe-ze.html
Gocha gotuje!Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku średnia biała cebula sól, czarny pieprz 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Szpinak: Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy(...)drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje. Klopsy: Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na GazSposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja(...)zamoczyć w wywarze w buraków z łyżką octu na kilka godzin, lub też tak jak w moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek
Apetyczna babeczkakakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, miksować dolewając mleka ,piec w temp 180 stopni Rozpuścić galaretki każdą(...)wlać do pojemnika i włożyć cząstki 2 mandarynek, zostawić do zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki 2. Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao kilka łyżek wody podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze wszystko wymieszać można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka 3. Wystudzone ciasto pokruszyć
W królestwie smaków Beatyteż prażone orzechy ) jest niezwykle sycący! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * jajko – 2 szt * mus z dyni /puree – 3 łyżki * mąka kokosowa + mąka orkiszowa – 3 łyżki * mleko kokosowe – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy(...)dyni i żółtka, a następnie ubite na sztywno białka, kokos i mleko kokosowe – wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Smażymy z 2 stron po kilka minut na lekko natłuszczonej olejem kokosowym patelni. Zajadamy z ulubionymi dodatkami! Smacznego! Ps. Ja podałam z łyżką naturalnego jogurtu wymieszaną z łyżką musu dyniowego, łyżką miodu i kokosem – pycha
Ostra na Słodkostół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko że jest bardzo orzeźwiający :) Robiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz go upiekę :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 80 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki(...)soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera 120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy
Na Ciasteczkowych Papierachsmakują nam dania serwowane w estetyczny sposób? Takie placuszki robię dla siebie, ale zawsze staram się, aby już od patrzenia na nie było przyjemnie - nie mówiąc o jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit! Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych truskawek kilka truskawek do dekoracji kilka sztuk migdałów Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy
Chocolate Muffin BlogPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczorem