Ostatnio znów zrobiłam kilka rodzajów lodów, które już znacie. Przełożyłam do pojemników i włożyłam do zamrażarki. To dobry sposób na to, żeby mieć zawsze pod ręką pyszne lody. Jest gorąco, więc czym częstować przybyłych gości? U mnie mogą liczyć na lody. A koniecznie muszę mieć różne rodzaje, bo każdy lubi inny smak. Tak więc w poszukiwaniu dobrego przepisu na nowy(...)kawowe . To był strzał w 10! Lody robi się błyskawicznie. Nie potrzeba do ich zrobienia maszyny. Po włożeniu do zamrażarki nie wymagają mieszania co jakiś czas. Nie dodaje się jajek. Ale.... trzeba dodać likier kawowy, czyli alkohol, dzięki czemu lody nie zamarzają. Są puszystą masą. Ja użyłam mojego likieru Mocca , który znajdziecie tutaj . Ale myślę że można użyć
Kuchnia u KrysiPizza z kalafiora D o zrobienia tej pizzy zabierałam się kilka ładnych miesięcy. Jako miłośniczka tradycyjnej, pysznej włoskiej pizzy na chrupiącym spodzie, jakoś nie byłam przekonana do tej warzywnej “podróby”. Ale w końcu moja kulinarna ciekawość zwyciężyła i nie żałuję. Nie mogę powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona(...)przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto dac jej szansę. Dodatki- oczywiście wg uznania. Ja zrobiłam małe czyszczenie lodówki więc na moim placku wylądowały podsmażone
olalacookingjajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony budyń waniliowy 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy(...)się mikstury, Zmniejszamy ogień i stale mieszając podgrzewamy do momentu, gdy mieszanina zmieni kolor z jasnego na złotobrązowy. Ten proces trwa kilka minut, więc musimy być wytrwali. Zdejmujemy z ognia i schładzamy ok. 7 minut, W szklance roztrzepujemy jajka i wlewamy do garnka stale mieszając, aby się nie ścięły. Na końcu przesiewamy mąkę. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Ważne
DominikaDolcipieczonej fasolki w sosie pomidorowym 2 plastry surowego boczku 1 pomidor 1-2 tosty Sposób przygotowania: 1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek i pieczarki odwrócić po jakimś czasie. Jajko lekko popieprzyć i posolić. 2. Na drugiej małej patelni podgrzać fasolkę z sosem pomidorowym(...)Wszystko przełożyć na talerz. Można dodać jeszcze pomidorka pokrojonego w plastry. Najlepiej smakuje z tostem lub kromką razowego pieczywa. Smacznego!!! Kilka migawek z Oxfordu
Kuchnia domowa Aniwilgotne babeczki z cudownie chrupiącą kruszonką, które cudownie pachną cynamonem.... Muffinki zrobicie w kilka chwil, nie wymagają miksera. Są dziecinnie proste i dzięki dyni długo zachowują świeżość. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Gwarantuję, że sięgniecie jeszcze po cieplutkie muffinki, nie sposób się im oprzeć ;) Muffinki: 1i 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki soli 1/2 szkl cukru 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl oleju 1 szkl puree z dyni 2 jajka 1/3 szkl mleka Kruszonka: 3/4 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1/4 szkl cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 85g miękkiego masła Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodać suche i wymieszać wszystko łyżką. Kruszonka: składniki
Smakołyki Asikapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀 SKŁADNIKI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli łyżka cukru łyżka oliwy mąka pszenna mineralna woda gazowana farsz(...)litry kiszonej kapusty (wyjdzie ok. 1kg po osączeniu i obgotowaniu) 250g pieczarek (ok. 12 sztuk średnich), obranych i drobno pokrojonych 2 cebule, drobno posiekane kilka posiekanych, wędzonych śliwek ulubione przyprawy np.: 1 łyeczka pieprzu czarnego, mielonego kumin rzymski na czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok
Moja Książka Kucharskaprzepisu. Wczoraj postanowiłam upiec te ciasteczka dla siebie i moich bliskich. Ale tym razem przygotowałam je w inny sposób. Uwielbiam smak truskawek i jabłek, dlatego użyłam zdrowego smoothy Owocudo Happy, które nadało ciasteczkom zgoła innego, delikatnego, owocowego smaku. Do tego kilka dodatków i ... w rezultacie ciasteczka tak smakowały, że znikły od razu i nie zostało nic na następny dzień. Spróbujcie(...)moich ciasteczek słoneczek, zapraszam. Składniki: (na 14 sztuk) 150 g słonecznika łuskanego 3 łyżki Smoothy Owocudo Happy od Marwit (kompozycja jabłka i truskawki) 1 jajko 25 g miodu wielokwiatowego 3 suszone morele 14 sztuk suszonej żurawiny * * ilość zależna od ilości ciasteczek Przygotowanie: Do misy blendera wsypujemy 150 g łuskanego słonecznika (1 paczka). Następnie dodajemy 3 suszone morele i 3 łyżki
Słodkie okruszkinieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć) 50 ml mleka sok z połowy limonki masło(...)wysmarowania foremki lukier: sok z połowy limonki cukier puder zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę, następnie zblendować razem z sokiem z limonki. Masło razem z cukrem i cukrem
DefinicjaSmakusilikonowe formy, do których kilka dni później dokupiłam (też w Bierdronce, ale już na wyprzedaży tychże artykułów) pojedyncze silikonowe foremki - 2 razy po 6 szt. Nie upiekłam jeszcze na raz porcji 24 muffinek ;) ale kto wie - wszystko przede mną :) Składniki: 1 i 3/4 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 250 ml mleka 85 g masła 2 jajka 1 op. cukru wanilinowego(...)łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z mlekiem i jajkami. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dolewamy do nich składniki płynne. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników. Dzielimy na 2 części - do jednej dodajemy kakao
Kolorowy Przepisownikłyżki roztopionego masła 1 jajko nadzienie 6 twardych kwaskowych jabłek - użyłam Gloster 1 szklanka rozdrobnionych lekko orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek sok i skórka z połowy cytryny pół szkalnki cukru 1 łyżeczka cynamonu 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta cukier puder do posypania ciasta lody lub bita śmietana do podania Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche składniki na ciasto(...)mokre składniki na ciasto. Łączymy jedne i drugie wyrabiając kilka minut rękami lub mikserem z mieszadłem hakiem, do uzyskania gładkiej kuli. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich sok i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wylewamy z jabłek sok. Ciasto
W kuchni wieczoremnajtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany. Składniki Na ciasteczka: 150g mąki pszennej tortowej 50g maki razowej typ 2000 180g miękkiego masła 40g ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru dwie szczypty soli łyżka mleka jajko 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki(...)cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut
Pyry na Gazskładniki* 500 ml miodu* 300 g cukru pudru* 200 g margaryny* 150 g smalcu* 3 opakowania przyprawy do piernika* 1 łyżeczka cynamonu* 1 łyżeczka imbiru* 1
Mix smakusól* pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie , odsączamy , przekładamy do garnka.Mleko gotujemy , zalewamy kaszę, przykrywamy.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy , a następnie dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.Zagniatamy ciasto.Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.Wrzucamy(...)osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.Odcedzamy , a następnie smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.Podajemy z sosem pieczarkowym.Uwaga!Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić! Kopytka będą delikatniejsze
Ostra na SłodkoChyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne.Przepis stąd, choć u mnie
Pasja Smakuserc drobiowych 4-5 łyżek smalcu gęsiego 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 4 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki bułki tartej Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo smalec i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania Kurczaka razem z dwiema ćwiartkami, wkładamy do garnka. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę(...)smalec, i przesmażamy na nim kacze nogi. Cebulę kroimy w cząstki, dodajemy do smażonych kawałków kaczki, a Następnie dodajemy serca drobiowe i obrane ząbki czosnku. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut, a następnie wlewamy do garnka z kaczką i podrobami, trzy łyżki wazowe wywaru, zabrane z garnka w którym gotujemy kurczaka. Tak podlane mięso, gotujemy na małym ogniu przez
Miód i pieprz