cukru 100 g masła 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli Sposób przygotowania i pieczenia Słonecznik i rozdrobnione migdały podprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier i wystudzony słonecznik z migdałami. Wymieszać lekko. Mleko lekko podgrzać, masło stopić. Jajka roztrzepać. Wszystko razem wlać do suchych składników i wyrobić na gładką, odchodzącą od ścianek(...)naczynia i rąk, masę. Ciasto w naczyniu owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem wyjąć ciasto na 1-2 godziny. Powinno ogrzać się do temperatury zbliżonej do pokojowej. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i wstawić ciasto. Piec około
Codzienna kuchnia niecodziennadelikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu(...)waniliowego Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać ksylitol, nadal ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Fitkotdelikatne, dodatkowo jest bez cukru. A mąka dyniowa jako ciekawostka, bo zazwyczaj ciasta dyniowe robi się z miąższu Po ciasteczkach to kolejny sposób na wykorzystanie tego nietypowego składnika, więc polecam spróbować Ciasto biszkoptowe z mąką dyniową 3 jajka 5 płaskich łyżek ksylitolu 0,5 szklanki mąki dyniowej (z pestek dyni) 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka domowego ekstraktu(...)waniliowego Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać ksylitol, nadal ubijając. Dodać po jednym żółtku i ubijać jeszcze przez kilka minut, aby masa była puszysta, wyłączyć mikser, wlać ekstrakt. Mąkę przesiać przez sitko i dodać do ubitej masy jajecznej, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Fitkotsię sprawdza Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko . Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli nie robiliście nigdy jajka w koszulce, spróbujcie tego przepisu. Zawsze się udaje! Czas : 10-15 minut Poziom trudności: łatwe Danie dla 2 osób Składniki : 4 kromki chleb 4 jajka Jedna i pół łyżeczki soli 1 łyżka dowolnego octu(...)może też być sok z cytryny Litr wody Pata z avocado 2 średnie, dojrzałe awokado Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy tosty. Kroimy na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmujemy miąższ i przekładamy go do głębszego naczynia. Widelcem rozdrabniamy miąższ awokado na dość gładką
Niedzielny kucharzPasztet z cukinii jest prosty i szybki do przyrządzenia. A my lubimy takie danie, szczególnie że można go zrobić więcej na kilka dni. Robiłam taki pasztet już na wiele sposobów, a tym razem postanowiłam przetestować przepis na pasztet z cukinii ze strony Agnieszki Maciąg. Pychotka! Składniki: 3 szklanki cukinii ze skórką starej na tarce o dużych oczkach 1 duża(...)marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach 2 cebule 4-5 ząbków czosnku ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki kaszy manny ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 4 jajka duży pęczek natki pietruszki posiekany posiekane świeże lub suszone zioła: lubczyk, oregano, tymianek, bazylia, koperek sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C ustawiając
Życie zaczyna się w kuchnizrobienia pierogów. Jeśli lubisz eksperymentować, do nadzienia możesz dorzucić owoce wiśni. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, to można mrozić je surowe, rozłożyć na desce i w całości zamrozić. Potem po kilka sztuk pierogów układamy w torebce i chowamy do zamrażarki. Mrozić możemy też ugotowane pierogi, które warto posmarować dokładnie olejem, poczekać aż obeschną i wystygną i wtedy zapakować do torebek. Polecam(...)tego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia
Mieszam w Garnkupieczenia sól do smaku (u mnie ziołowa) pieprz do smaku (u mnie świeżo mielony) Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na grubych oczkach tarki. Nie odciskamy soku! Chodzi o to, aby poszło więcej mąki (nam takie smakują bardziej). Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę i przyprawiamy. Całość dokładnie mieszamy (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą niż(...)placki ziemniaczane, dlatego pojawiła się uwaga o dostosowaniu ilości mąki - jeśli soku będzie dużo zwiększamy ilość) i odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Łyżką wykładamy ciasto na gorący olej i formujemy placuszki, smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym
Kolorowy Przepisownikmoim blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, ale każdy jest inny. Tym razem jest również inaczej. Smaczny i sycący super nadaje się na poczęstowanie gości jak i również zabranie go do pracy lub szkoły. :) Składniki: 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia aromat waniliowy orzechy włoskie orzechy laskowe Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, rozgniecione banany i pozostałe składniki (oprócz orzechów). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do surowej masy dodajmy posiekane orzechy. Całość ponownie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaorzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć w ten sposób aby pasowały do wielkości ciasta, posmarować grubo masą(...)krówkową i docisnąć do ciasta z obu stron. Ciasto najlepiej jest obciążyć na kilka godzin aby wafel się nie wygiął
Smakołyki Asisposób na spędzenie czasu jak również na małe współzawodnictwo w jednej kuchni Dzięki temu każde z nas mogło się wykazać inwencją twórczą a jako, że tematem potyczek są PLACKI to dzisiaj coś odmiennego do standardowych placków ziemniaczanych niemniej równie pyszne – placki dyniowe Składniki: - 500 g dyni hokkaido - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 marchewka - 1 ziemniak - 2 jajka(...)łyżek mąki ziemniaczanej - sól, pieprz, imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej do smażenia Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze
Kuchenne Wariacjemałym ogniu na ok 5 minut. Przecedzamy i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie posypujemy nią makaron, a rosół nabieramy bezpośrednio z garnka. Sposób przygotowania makaronu: Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę(...)zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę ciasto na kilka części. Urywam po kawałku i podsypuję mąką by nie kleiło się do blatu. Kiedy grubość jest odpowiednia (max 2 mm), kroję na małe kawałki, podsypuję je mąką i pozostawiam na ok 20 minut
Kuchnia w czekoladzietego dodatku czy sałaty. Mięso może być, rybka czy jajko też jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki 2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól(...)pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Warzywa korzeniowe i jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku ogórki i pokrojoną w paseczki paprykę oraz poara. Wszystko połączyć, doprawić solą, pieprzem, olejem, cukrem i sokiem z cytryny. Na końcu dodać bazylię, wszystko jeszcze
Gosia gotujejajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek zmielonych migdałów szczypta soli Składniki na masę serową: 300 ml śmietany kremówki 3 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek Dodatkowo: truskawki kilka listków mięty(...)melisy kilkanaście porzeczek 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać zmielone migdały. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać
Gosia gotujeSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozmrozić filety, zmielić razem z połówką cebuli i odrobiną natki pietruski . Do zmielonej ryby dodać 1 jajko i 4 łyżki bułki tartej, sól do smaku i dokładnie wymieszać. W zależności od rodzaju ryby można dodać jeszcze więcej bułki tartej , aby wchłonęła nadmiar wilgoci. Uformować nieduże pulpeciki, każdy obtoczyć najpierw w mące potem w jajku a nastepnie(...)bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa nieco stężała. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. SMACZNEGO
zielonacukinka"Mimo długiej zimy, nareszcie są, co prawda te pierwsze, czyli według niektórych najgorsze, ale to akurat zależy od smakowych gustów, według mnie po prostu inne, czereśnie
Słodkie PrzyjemnościPrzepis jak marzenie..Kilka składników, bez miksera, bez brudzenia, szybko i przepysznie... Wilgotny, mięciutki bananowy chlebek i chrupiące pistacje... Rewelacyjny sposób na pozbycie się dojrzałych bananów, które na pewno nie raz zalegają Wam w kuchni. Chlebek można opiekać w tosterze, smak bananów staje się wtedy jeszcze intensywniejszy. Wspaniała alternatywa dla zwykłego śniadania. Bardzo polecam!SKŁADNIKI: 4 dojrzałe banany(...)szklanki cukru0,5 szklanki roztopionego masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki żytniej 2000 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka esencji waniliowej WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Banany obierz ze skorki, umieść w misce i rozgnieć je na miazgę widelcem (nie musi być dokładnie).Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.Dosyp
Słodko-Słony Świat IlonyPain perdu, to pomysł na szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. Idealne, gdy w domu pozostało tylko czerstwe pieczywo i nie mamy czasu, by biec do piekarni
Food Squareuplasował się POMIDOR. Nasz ulubieniec i gwiazda sezonu. Pomidory są bardzo wartościowe. Kiedyś udało mi się wyhodować kilka koktajlowych na balkonie. Były pyszne. I takie hmmm własne. Polecam Wam taką hodowlę na balkonie. Macie jakieś swoje warzywka, czy owoce wyhodowane tym sposobem? Pomidory możecie jeść w każdej postaci. Zapiekane jak te w przepisie z lasagne : Przepis na Lasagne dla niemowlaka(...)smak pomidora, zamykamy go w nieco innej postaci. Oczywiście naszym placuszkom smakowo blisko do Włoch. Oj kochamy kuchnię włoską ! Placki pomidorowe 1 pomidor ( /około 140 gramów) 1 jajko 15 listków świeżej bazylii 3/4 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka amarantusa ekspandowanego ( /około 2 gramów) 20 gramów mąki żytnej 30 gramów mąki pszennej Pomidora naciąć
Krupeczkiprzyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli pieprz sałata lodowa majonez śmietana 12% lub 18% (opcjonalnie) Domowy Tender jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy(...)dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą
Słodka StronaCodziennie dostaję od Was pytania o wielkanocne menu i co ja sama przygotuję na nadchodzące Święta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie(...)Waszymi preferencjami smakowymi i tradycjami W nadchodzącym tygodniu w miarę możliwości czasowych dodam jeszcze kilka przepisów, których nie publikowałam a które znajdziecie w poniższym menu, więc bądźcie czujni bo na pewno wpadnie np. biała kiełbasa i królik, czyli idealne dania wielkanocne Przystawki, mięsa i sałatki: Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szynką Sałatka warstwowa
Ola la LCHFwyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka(...)mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Dwie płaskie blachy, będące na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia, na nich odrysować od talerzyka 2 okręgi o średnicy
W mojej kuchniOstatnio znów zrobiłam kilka rodzajów lodów, które już znacie. Przełożyłam do pojemników i włożyłam do zamrażarki. To dobry sposób na to, żeby mieć zawsze pod ręką pyszne lody. Jest gorąco, więc czym częstować przybyłych gości? U mnie mogą liczyć na lody. A koniecznie muszę mieć różne rodzaje, bo każdy lubi inny smak. Tak więc w poszukiwaniu dobrego przepisu na nowy(...)kawowe . To był strzał w 10! Lody robi się błyskawicznie. Nie potrzeba do ich zrobienia maszyny. Po włożeniu do zamrażarki nie wymagają mieszania co jakiś czas. Nie dodaje się jajek. Ale.... trzeba dodać likier kawowy, czyli alkohol, dzięki czemu lody nie zamarzają. Są puszystą masą. Ja użyłam mojego likieru Mocca , który znajdziecie tutaj . Ale myślę że można użyć
Kuchnia u KrysiPizza z kalafiora D o zrobienia tej pizzy zabierałam się kilka ładnych miesięcy. Jako miłośniczka tradycyjnej, pysznej włoskiej pizzy na chrupiącym spodzie, jakoś nie byłam przekonana do tej warzywnej “podróby”. Ale w końcu moja kulinarna ciekawość zwyciężyła i nie żałuję. Nie mogę powiedzieć, że wolę tę wersję. W moim prywatnym rankingu pozycja oryginalnego włoskiego klasyka jest nadal niezagrożona(...)przyznam, że jest to zdrowa, lżejsza i smaczna alternatywa. Ta pizza jest łatwa w przygotowaniu, spód można nawet przygotować z wyprzedzeniem. Jest to też świetny sposób na przemycenie dzieciakom dodatkowej porcji warzyw, więc sami przyznacie, że dla tych wszystkich zalet warto dac jej szansę. Dodatki- oczywiście wg uznania. Ja zrobiłam małe czyszczenie lodówki więc na moim placku wylądowały podsmażone
olalacookingjajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony budyń waniliowy 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy(...)się mikstury, Zmniejszamy ogień i stale mieszając podgrzewamy do momentu, gdy mieszanina zmieni kolor z jasnego na złotobrązowy. Ten proces trwa kilka minut, więc musimy być wytrwali. Zdejmujemy z ognia i schładzamy ok. 7 minut, W szklance roztrzepujemy jajka i wlewamy do garnka stale mieszając, aby się nie ścięły. Na końcu przesiewamy mąkę. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Ważne
DominikaDolci