Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku średnia biała cebula sól, czarny pieprz 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Szpinak: Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy(...)drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje. Klopsy: Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na GazSposobów i wariacji podanie jajek na Wielkanocny stół jest bardzo dużo, ja wybrałam kolorową i nieco pikantną wersję, bo sardynki są w oliwie z chilli, co dodatkowo paście nadaję bardzo fajny smaczek. Co do farbowania jaj to macie zupełną dowolność, zwykłe bez koloru też są piękne, ale jeśli chcecie takie wiosenne buraczane wydanie jak u mnie to wystarczy ugotowane jaja(...)zamoczyć w wywarze w buraków z łyżką octu na kilka godzin, lub też tak jak w moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek
Apetyczna babeczkakakao • 100 g chałwy waniliowej • woda krem • 500 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru • 1 galaretka pomarańczowa • 1 galaretka lazurowa • 4 mandarynki Sposób przygotowania 1. ciasto Miękką margarynę utrzeć z cukrem dodać po 1 jajku na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, miksować dolewając mleka ,piec w temp 180 stopni Rozpuścić galaretki każdą(...)wlać do pojemnika i włożyć cząstki 2 mandarynek, zostawić do zastygnięcia w lodówce ,później pokroić galaretkę w kostki 2. Przygotować polewę do garnka włożyć margarynę cukier kakao kilka łyżek wody podgrzewać aby się dobrze rozpuściło dodać pokruszoną chałwę dobrze wszystko wymieszać można dolać troszkę wody polewa ma być dość rzadka 3. Wystudzone ciasto pokruszyć
W królestwie smaków Beatyteż prażone orzechy ) jest niezwykle sycący! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * jajko – 2 szt * mus z dyni /puree – 3 łyżki * mąka kokosowa + mąka orkiszowa – 3 łyżki * mleko kokosowe – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy(...)dyni i żółtka, a następnie ubite na sztywno białka, kokos i mleko kokosowe – wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Smażymy z 2 stron po kilka minut na lekko natłuszczonej olejem kokosowym patelni. Zajadamy z ulubionymi dodatkami! Smacznego! Ps. Ja podałam z łyżką naturalnego jogurtu wymieszaną z łyżką musu dyniowego, łyżką miodu i kokosem – pycha
Ostra na Słodkostół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko że jest bardzo orzeźwiający :) Robiłam go już kilka razy i na pewno jeszcze nieraz go upiekę :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 80 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Kubusiowy budyń: 2 i 3/4 szklanki(...)soku marchwiowego typu "Kubuś" 2 czubate łyżki cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Warstwa sernikowa: 500 g mielonego sera 120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy
Na Ciasteczkowych Papierachsmakują nam dania serwowane w estetyczny sposób? Takie placuszki robię dla siebie, ale zawsze staram się, aby już od patrzenia na nie było przyjemnie - nie mówiąc o jedzeniu! Dzisiejsze są przygotowane na bazie mąki żytniej oraz z wykorzystaniem mrożonych truskawek. Bon appetit! Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych truskawek kilka truskawek do dekoracji kilka sztuk migdałów Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone truskawki zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy
Chocolate Muffin BlogPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremSkładniki:kilka liści jarmużu15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych1/4 cebuli1 gotowane jajko 2 łyżki kukurydzy DIP:2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix )sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskieJarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu.Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży. Posyp kukurydzą, piórkami cebuli i pomidorkami.Składniki sosu połącz razem - polej sałatkę.Podawaj(...)grzanką.Ta sałatka to mój sposób na uczczenie dzisiejszego Światowego Dnia Musztardy :) Smacznego
kolorowotorcikowoZnam co najmniej kilka sposobów podawania ryby w galarecie ale ostatnio preferuję ją w postaci kulek rybnych przygotowanych w filiżance. Jestem bardzo uczulona na ości (kiedyś stanęła mi w gardle) dlatego taka przemielona ryba zdecydowanie do mnie przemawia. Nie muszę stresować się, że napotkam ość tylko delektuję się smakiem delikatnego mięsa w aromatycznej galarecie. Zazwyczaj używam ryb słodkowodnych(...)skóry ( u mnie szczupak i sandacz ) 1 cebula 1 jajko ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna
Pieguskowa Kuchniadawno rozpoczęło sezon grillowy. I dobrze:) Nic nie zastąpi wspólnego biesiadowania i grillowania w gronie rodziny i znajomych. Łapcie te chwile, cieszcie się nimi i czcijcie je na swój sposób, zanim prysną, niczym bańki mydlane. Tak... czas płynie bardzo szybko. Jak to śpiewał jeden z polskich wokalistów: ".... w życiu piękne są tylko chwile...". Hmmm.... nie do końca się(...)Kuchni Smaków gotować co prawda nie będziemy, ale przez najbliższe dni pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki
Kuchnia smakówsprawdzi się także jako dip lub zamiennik majonezu np: do jajek. Poprzez dodanie do pasty odrobiny zalewy z groszku, będzie niej zbita, co ułatwi dekorowanie nią potraw. Wystarczy 5min. i będziecie mogli rozkoszować się tą zieloną pysznością nie tylko w weekendowe poranki :) Groszkowe grzanki z mozzarellą i pecorino Potrzebujesz: kilka kromek pieczywa na grzanki 200g zielonego groszku z puszki 125g(...)serka mascarpone sól i pieprz do smaku Do tego: kula mozzarelli oliwa z oliwek ser pecorino pieprz świeża bazylia (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Groszek i mascarpone zmiksuj razem na gładką pastę. 2. Groszkową pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. 3. Kromki chleba opiecz w piekarniku (10min.- 100*C) lub na suchej patelni, aż staną się chrupiące
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały Sposób wykonania: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy je przez godzinę. Pora posypujemy solą, mieszamy i również odstawiamy na godzinę aby puścił sok. Jajka gotujemy na twardo. Filety kroimy w paski, z pora odciskamy sok a jajka i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem(...)sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami
Qchnia po prostuktóre uważają, że na sałatkę nie jest potrzebny żaden przepis. Bo przecież bierzemy co mamy pod ręką, kroimy, mieszamy, ot cała filozofia. Ewentualnie łączymy ulubione składniki pokrojone w dowolny sposób i doprawiamy zgodnie, ze swoimi upodobaniami. Jednak idea prowadzenia bloga opiera się jednak na tym, że nawet jakbym wrzucił zdjęcie herbaty, to musiałbym zamieścić przepis na nią Z drugiej strony(...)przypadło domownikom do gustu, więc dzielę się tym, co znalazło się w środku i jak to przygotować. Składniki (na 2 osoby): 6 średnich pomidorków 4 jajka 3 pieczarki 3 plasterki boczku wędzonego 50g twarogu kilka oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka należy ugotować na twardo. Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy
Jacob Tastesdelikatne placuszki wręcz rozpływają się w ustach. W podobny sposób możecie przygotować kwiaty czarnego bzu. Czas przygotowania : 15 min. Dla 4 osób Składniki : ● 100 g drobnego cukru ● 200 g kwiatów akacji Na tempurę : ● 90 g mąki T55 ● 90 g Maizeny ● 15 g proszku do pieczenia ● 1 jajko ● 20 cl zimnej wody ● 75 g gęstej śmietany (lub jogurtu)* ● olej(...)smażenia o neutralnym smaku (np. olej z pestek winogron) Przygotowanie : Posyp kwiaty akacji (z łodyżkami) cukrem, delikatnie wymieszaj, odstaw na kilka godzin. (w temperaturze pokojowej). Przygotuj tempurę: wymieszaj mąkę, Maizenę, proszek do pieczenia i jajko. Dodaj stopniowo zimną wodę, po czym domieszaj śmietanę. Rozgrzej olej do temperatury 170°C. Zanurzaj kwiaty akacji w cieście, i smaż przez około 3 minuty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasera 3 łyżki majonezu 2 łyżki masła mąka, jajka i tarta bułka do panierowania mięsa sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Schab lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Ser ścieramy(...)grubych oczkach. Ser łączymy z cebulą i majonezem. Pasztet kroimy w cienkie plastry. Mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek schabu kładziemy po kilka plastrów pasztetu. Wierzch przykrywamy masą serowo-cebulową. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnic C do czasu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni. #Duda #ŚwiętazDuda #GotujzDuda źródło: przepis własny
Pobite gary Barbary