proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki Ser: 0,5 kg sera białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta. Białka ubić(...)sztywno i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić a drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych
Cukiernia Pychotkikilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które z powodzeniem mogą grać w reklamach perfekcyjnych śniadań, wysadzając z siodła Perfekcyjną Panią Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżkę miodu 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczkę soli 1 jajko
ladykitchenpieprzem z dwóch stron. Układamy na rozgrzanej patelni na którą wrzucamy również rozgnieciony ząbek czosnku - smażymy z dwóch stron po kilka minut, po czym przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem. Na drugiej patelni smażymy jajka - jednak pilnujemy żeby żółtko nie ścięło nam się zbyt mocno. Na trzeciej patelni ląduje masło w płynie (do smażenia warzyw(...)mięs) a w nim zielona fasolka. Dusimy do miękkości - nie potrzebuje ona soli ani pieprzu, masło w 100% wystarcza - mój ulubiony sposób na fasolkę. Gdy wszystko mamy gotowe - układamy ślicznie na talerzu i zajadamy się do smaku
BezglutenowaIzabelaSposób przygotowania: Cukinię umyłam, przekroiłam wzdłuż na dwie połowy, wydrążyłam miąższ (łyżka do lodów świetnie się do tego nadaje jakby ktoś pytał), następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek
Blondynka Gotujetanie i bardzo szybko się je robi. Można je przygotować w kilka minut. Wyśmienicie smakuje, polecam ! U mnie w domu zniknęło ze stołu po kilkunastu minutach. :) Składniki : na blaszkę o wymiarach 25cm x 28cm 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka zimnej wody ( może być(...)gazowana ) 1 szklanka oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki ciemnego kakao cukier puder do posypania Sposób wykonania : D o większego rondla wbij jajka, wsyp cukier, zmiksuj na puszystą masę. Następnie wlej wodę cały czas miksując. Teraz wlej olej, zmiksuj. Na koniec dodawaj stopniowo przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj
Przepisy i porady kulinarnejajka 2 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki migdałowej 100g erytrolu 2 łyżki nasion chia szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera. Blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego! Z nowym rokiem postanowiłaś/eś zrzucić wagę? Warto poczytać kilka wskazówek
Truskawkowa FiestaNajpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku. U mnie oczywiście bez grzanki ale na bekonie i obowiązkowo z sosem holenderskim Składniki: 1 świeże jajko o temperaturze pokojowej 1 litr wody 2 łyżki octu Jajka koniecznie muszą być świeże aby ich kształt cieszył oko. Jeśli jajka będą nieświeże istnieje ryzyko że jajko będzie postrzępione i nieładne. Jajko wbić(...)delikatnie do miseczki, Jeśli robimy kilka jajek to każde ląduje w osobnej miseczce. Następnie jajka delikatnie wlać pojedynczo do wody. Woda nie powinna wrzeć a jedynie lekko perkotać. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego należy wlać jajko. Jajko gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty. Delikatnie wyłowić jajko np łyżką
Ola la LCHFjajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę po kostce czekolady oraz po kilka sztuk rodzynek. Ciasto zwijam w rogaliki. W podobny sposób postępuję
Tradycyjna kuchnia Kasikilka chwil. Składniki: Biszkopt na formę 33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt
Kolorowy Przepisownikkilka przepisów z truskawkami w roli głównej w zanadrzu. Czuwajcie, a tymczasem dzisiaj tarta z truskawkami... Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki CIASTO 1 jajko 1 żółtko 1,5 szkl. mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła KREM 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Sposób
Kuchenne aromatysuche 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju 4 łyżki miodu 2 jajka Dodatkowo gruszka pokrojona w kostkę Kruszonka 50g masła 60g cukru 100g mąki pszennej Sposób przygotowania Kruszonka - na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Przesiać mąkę i dodać proszek(...)pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego koloru) Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem
pink envelopeMalinowo mi! Latem - poza pogodą oczywiście - uwielbiam owoce sezonowe, nie ważne jakie - ważne, że są i to w tak dużych ilościach! Soczyste, słodziutkie, świeże. Najlepsze z
Słodkie Przyjemnościskładniki* 1 szklanka maku mielonego na sucho lub gotowego* 1 niepełna szklanka cukru* 1/2 kostki margaryny* 3 jajka* 3 łyżki kaszy manny* 70 dag jabłek* 2
Mix smakusposób wykonania. Dla mnie… i nie tylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu- 250g serka mascarpone- 180g miękkiego masła- 8 jaj- 1 szklanka drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 2 budynie waniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko
mojewypiekiinietylkoMuffiny z rodzynkami w czekoladzie...Wilgotne, mocno śmietankowe.Z dodatkiem rodzynek w czekoladzie.O pięknym aromacie.Przepyszne!Składniki:150 g mąki pszennej;110 g mąki ziemniaczanej;1 i
Gospodyni Miejskałyżki cukru 125 ml mleka 150 ml wody letniej 1 łyżeczka soliok.1/3 szklanki oleju do posmarowania1 roztrzepane jajko do posypania mak, sezam, czarnuszka (nasze ulubione ziarna lub możemy całkowicie pominąć)SPOSÓB WYKONANIA :dzień pierwszy wieczorem - drożdże rozmieszać z letnim mlekiem z dwoma łyżkami cukru i odstawić na chwilę- wymieszać w misce przesianą mąką dodać(...)lodówki rano - ciasto jest ładnie wyrośnięte i jeżeli jest ktoś przyzwyczajony, że ciasto drożdżowe jest cieplutkie to tu jet dość zimne i może mu być dziwnie :)))- ciasto zagniatamy kilka razy, aby je odgazować- formuję wałek i tnę na kawałki (ja pocięłam na kawałki o wadze ok 100 gr. każdy )- kawałek spłaszczam i brzegi zakładam do środka czynność z zakładaniem
Basia w kuchnijedno żółtko, wybij drugie, a na koniec całe jajko. Ciasto mocno się rozrzedzi, mieszaj całość, aż ciasto znowu zacznie wchłaniać wilgoć i stanie się ponownie spójne. Krok 5 W tym momencie zacznij stopniowo, powoli dodawać masło, trzymając się powyższej metody: kiedy ciasto wypije dodane masło, dolej następcy haust. Potrwa to kilka minut, przy solidnie pracującym robocie. Kiedy ciasto zacznie odklejać(...)misy. Szczelnie przykryj, najlepiej folią spożywczą, i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 6 Ciasto wyłóż na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Kilka razy zagniataj, podsyp mąką i zacznij wałkować w taki sposób, żeby powstał duży prostokąt. Chodzi o to, że finalnie płat ciasta musi mieć wielkość blaszki do pieczenia. Żeby to osiągnąć kulę ciasta najpierw wałkuj, pociągając
Niedzielny kucharzłyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera np. gouda Odrobina masła do natłuszczenia formy Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko, uważać aby go nie przegotować, odcedzić z wody. Tak samo ugotować do miękkości różyczki(...)cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z chili, dodać kurczaka ,wrzucić czosnek z cebulę, smażyć aż kurczak będzie miękki , po chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi. Połączyć
Wanilia i Kardamon