kaszki kukurydzianej. Możemy kupić gotową, odpowiednio już spreparowaną mąkę na polentę (dostępna jest np. w Lidlu) i przygotować ją zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jest to dużo szybszy sposób na przygotowanie tego pysznego, lecz wymagającego czasu i… sporej siły dania. Polentę przygotowywałam i na szybko, i w spos ób tradycyjny. Trudno mi jest zadecydować, która bardziej mi smakowała, jednak(...)litry wody 3 łyżeczki soli Pasta pomidorowa do posmarowania Kilka plasterków podprażonego boczku lub szynki Kozi serek dojrzewający (np. roladka z koziego sera Chavroux) Pieczarki pokrojone na cienkie plasterki Tymianek lub rozmaryn do posypania Opcjonalnie: siekane świeże zioła (bazylia, tymianek ,oregano) czarnuszka, sezam, kminek, sól gruboziarnistą tarty parmezan jajko Dodatkowy rondelek z wrzącą wodą Przygotowanie: W wysokim garnku wodę
Kate's Kitchenświąteczny stół. Jakież było moje zdziwienie, gdy przed świętami okazało się, że puszka jest prawie pusta. Nauczona tym przykrym doświadczeniem, każdego roku zaglądam do puszki z pierniczkami kilka razy, aby sprawdzać poziom jej zawartości. Gdy zdecydowanie się ona zmniejsza, biorę się za pieczenie kolejnej partii. I uzupełniam, uzupełniam, uzupełniam – po to, by w czasie świąt można było z przyjemnością delektować(...)około 100 sztuk: • 550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypywania) • 300 g miodu naturalnego • 100 g cukru pudru • 120 g masła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 30 - 40 g przyprawy do piernika • 2 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: 1. Miód i masło podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić. 2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać
W mojej kuchnisposobów. Może to być klasycznie dodatek na kanapkę, pożywny składnik sałatki, czy po prostu zdrowa wytrawna przekąska. Na blogu znajdziecie także inny przepis na pasztet warzywny z kaszy jaglanej . PASZTET WARZYWNY Z CUKINII I CIECIERZYCY Czas przygotowania 50-60 minut 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika) Średnia cukinia 50 g płatków jaglanych 4 suszone pomidory Kilka(...)oliwek 2 jajka 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Ostra i słodka papryka, oregano, bazylia, lubczyk, curry, kurkuma, pieprz, sól Ciecierzycę zblendować z jajkami i suszonymi pomidorami, mogą pozostać większe kawałki cieciorki Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostawić chwilę na sicie, następnie odcisnąć z wody Cukinię dodać do masy jajeczno-ciecierzycowej, dodać płatki jaglane, siemię lniane, posiekane oliwki
HealthyCreationsCiasto to kilka lat temu zapisałam sobie do swojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami. Lubię do niego wracać. I pomimo tego, iż może wyglądem nie zachwyca, jest fantastyczne. Wilgotne od jabłek, mięciutkie i bardzo smaczne. Niby proste i zwyczajne, a jednak nie sposób mu się oprzeć:) Idealne dla wszystkich, którzy lubią ciasto „murzynek”:) 1,5 szkl. mąki pszenej(...)szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy do większego rondelka, wsypujemy cukier, kakao oraz wlewamy wodę. Rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Orzechy siekamy, śliwki kroimy
Smaki Na Talerzutego czasu pojawiły się w mojej kuchni już kilka razy. Przepis na nie znalazłam u Sylwii Ładygi. Zmodyfikowałam go nieco i teraz jest taki, jak powinien być. Bardzo lubimy je na niedzielne śniadania. To co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 4/5 szklanki mleka • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód(...)orzechy włoskie prażone • jogurt grecki • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło pod przykryciem. 4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się zrumienią z obu stron. 5. Odsączyć je na ręczniku papierowym. 6. Przełożyć
W mojej kuchniłyżeczka pieczarki 5 szt. brokuł 400 gram ser żółty ok. 10 plastrów jajko 1 szt. sezam 1 łyżka siemię lniane 1 łyżka cebula biała 2 szt. olej do smażenia sól morska 1 szczypta (do pieczarek) Sposób przygotowania: 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą(...)piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem. Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka. 4. Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PaulettesIdealny na gorące letnie weekendy . Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera - u mnie z wiaderka - 5 jajek - 200g śmietanki 30% - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 200 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód : - 170 g ciasteczek Oreo - 30 g masła mus jeżynowy : - 300 g jeżyn ,mogą być mrożone - 480 g naturalnego jogurtu - 2 galaretki o smaku(...)owoców leśnych do dekoracji : - 1 galaretka o smaku owoców leśnych - owoce wg uznania - u mnie porzeczka i borówki Sposób wykonania : Ciasteczka rozdrobnić w blenderze ,masło roztopić i połączyć z ciasteczkami, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową ponieważ sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej , ciasteczkami wyłożyć spód blaszki równomiernie ugniatając jak na poniższym zdjęciu. Wstawiamy
Wypieki Reneurodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą. Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam i używam groszku świeżego lub mrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale. Poznajcie mój sposób na klasykę. Potrzebujemy: ½ selera korzeniowego 1 pietruszkę(...)marchewki 1 jabłko 5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twardo szklankę zielonego groszku (mrożony, blanszowany w lekko słodzonej wodzie z solą) 2 ugotowane ziemniaki sałatkowe ½ szklanki kukurydzy ½ szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Do wrzącej wody wrzucamy obrane warzywa i gotujmy, pilnując, żeby nie rozgotować. Gotowanie
ladykitchenKotlety mielone robimy na wiele sposobów, ale podstawowa zasada to świeże i dobrego gatunku mięso, od tego zależy ich jakość. Pozostałe dodatki też są bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak(...)Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce
mojewypiekiinietylkojajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 1 spora łyżka odtłuszczonego kakao 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu zostało około 240g) 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego ksykitol/stewia lub inna substancja słodząca np. miód wg. smaku (ja dałam 2 łyżki stewii w płynie) Sposób przygotowania: Fasole przepłukujemy(...)kilka razy wodą (ja dla pewności zostawiłam ją jeszcze na około 30 minut w wodzie) wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki (do około 2/3 wysokości) pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłaśnie teraz miałam na niego smaczek :) jest bardzo szybki w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. A co dla mnie było ważne - miałam wszystkie składniki pod ręką. Pewnie większość ludzi w domu ja ma, więc polecam go jako awaryjne na wypadek gości :) Składniki: 5 jajek 2 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. wody 2 łyżki(...)kakao 2 płaski łyżki proszku do pieczenia olejek rumowy (lub arakowy) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części
Kolorowy PrzepisownikSkładniki / Ingredients: 250 g kakao / 250 g cocoa kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk(...)dojrzałe banany / 4 ripe bananas cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy
Projekty ze smakiemsoli Masa kakaowa: 1/3 szklanki mleka 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło, śmietanę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. 2. Patelnię do orzechów posmarować olejem i nagrzać. Z zagniecionego ciasta uformować kulki i smażyć(...)każdej strony. 3. Usmażone skorupki odstawić do wystygnięcia. 4. W garnku roztopić masło, mleko i cukier. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. 5. Do masy dodać stopniowo mleko w proszku do momentu aż masa nabierze dość gęstej konsystencji. 6.Skorupki napełnić masą (do jednej połówki więcej, do drugiej mniej). 7. Skorupki połączyć ze sobą
A Ty Smakuj Mniesposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren(...)ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę około 2 cm. Przyprawiamy, solą, vegetą, papryką, delikatą, pieprzem
Smaki Ewywrzeć, powoli dodajemy mąkę i rozprowadzamy ze sobą oba składniki używając trzepaczki do jajek lub dużej łyżki. Podgrzewamy ostrożnie oba składniki przez ok. 2 minuty, co pewien czas roztrzepując, aby powstała zasmażka (roux), jednak nie wolno jej zarumienić. Stopniowo dodajemy mleko rozprowadzając je trzepaczką do jajek. Podgrzewamy sos na małym ogniu przez ok. 3 minuty delikatnie roztrzepując, aż stanie się(...)obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy mleko, wrzucamy do niego cebulę, czosnek i listek laurowy, po czym podgrzewamy przez kilka do kilkunastu minut (nie gotując). Tak przygotowane i odcedzone ze stałych składników mleko dodajemy do sosu w sposób opisany wyżej. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-73 {margin: auto;} #gallery-73 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna Pokusa