urodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą. Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam i używam groszku świeżego lub mrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale. Poznajcie mój sposób na klasykę. Potrzebujemy: ½ selera korzeniowego 1 pietruszkę(...)marchewki 1 jabłko 5 ogórków kiszonych 3 jajka ugotowane na twardo szklankę zielonego groszku (mrożony, blanszowany w lekko słodzonej wodzie z solą) 2 ugotowane ziemniaki sałatkowe ½ szklanki kukurydzy ½ szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz. W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Do wrzącej wody wrzucamy obrane warzywa i gotujmy, pilnując, żeby nie rozgotować. Gotowanie
ladykitchenKotlety mielone robimy na wiele sposobów, ale podstawowa zasada to świeże i dobrego gatunku mięso, od tego zależy ich jakość. Pozostałe dodatki też są bardzo ważne, bo decydują o smaku. Znamy tradycyjne mielone, więc tym razem skuszona przez Bynia proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak(...)Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce
mojewypiekiinietylkojajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 1 spora łyżka odtłuszczonego kakao 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu zostało około 240g) 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego ksykitol/stewia lub inna substancja słodząca np. miód wg. smaku (ja dałam 2 łyżki stewii w płynie) Sposób przygotowania: Fasole przepłukujemy(...)kilka razy wodą (ja dla pewności zostawiłam ją jeszcze na około 30 minut w wodzie) wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki (do około 2/3 wysokości) pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłaśnie teraz miałam na niego smaczek :) jest bardzo szybki w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. A co dla mnie było ważne - miałam wszystkie składniki pod ręką. Pewnie większość ludzi w domu ja ma, więc polecam go jako awaryjne na wypadek gości :) Składniki: 5 jajek 2 i 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. wody 2 łyżki(...)kakao 2 płaski łyżki proszku do pieczenia olejek rumowy (lub arakowy) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją objętość, następnie wsypujemy 1/2 szklanki mąki, miksujemy, dodajemy olej i 1/4 szklanki wody, miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wodę, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olejek rumowy i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części
Kolorowy PrzepisownikSkładniki / Ingredients: 250 g kakao / 250 g cocoa kilka kropli aromatu rumowego / a few drops of rum aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk(...)dojrzałe banany / 4 ripe bananas cukier puder / powder sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 15 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, kakao), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy
Projekty ze smakiemsoli Masa kakaowa: 1/3 szklanki mleka 150 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło, śmietanę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. 2. Patelnię do orzechów posmarować olejem i nagrzać. Z zagniecionego ciasta uformować kulki i smażyć(...)każdej strony. 3. Usmażone skorupki odstawić do wystygnięcia. 4. W garnku roztopić masło, mleko i cukier. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. 5. Do masy dodać stopniowo mleko w proszku do momentu aż masa nabierze dość gęstej konsystencji. 6.Skorupki napełnić masą (do jednej połówki więcej, do drugiej mniej). 7. Skorupki połączyć ze sobą
A Ty Smakuj Mniepieprz Sposób gotowania jajek na twardo odziedziczyłam po mojej teściowej. Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody, dodajemy odrobinę soli i zagotowujemy. Kiedy jajka zaczną wrzeć, wyłączamy gaz i przykrywamy garnek pokrywką. Odmierzamy 8 minut. Po tym czasie odlewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą, aby zakończyć proces "gotowania". Mamy idealnie ugotowane jajka na twardo z pięknym(...)żółtkiem. Pieczarki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut. Po tym czasie kroimy w drobną kostkę i odsączamy. Jajka obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy pokrojone pieczarki, szczypiorek, sól, pieprz i majonez. Dokładnie mieszamy. Gotową masę wkładamy w miejsce żółtek. Na koniec posypujemy dla dekoracji szczypiorkiem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comsposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren(...)ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę około 2 cm. Przyprawiamy, solą, vegetą, papryką, delikatą, pieprzem
Smaki Ewywrzeć, powoli dodajemy mąkę i rozprowadzamy ze sobą oba składniki używając trzepaczki do jajek lub dużej łyżki. Podgrzewamy ostrożnie oba składniki przez ok. 2 minuty, co pewien czas roztrzepując, aby powstała zasmażka (roux), jednak nie wolno jej zarumienić. Stopniowo dodajemy mleko rozprowadzając je trzepaczką do jajek. Podgrzewamy sos na małym ogniu przez ok. 3 minuty delikatnie roztrzepując, aż stanie się(...)obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy mleko, wrzucamy do niego cebulę, czosnek i listek laurowy, po czym podgrzewamy przez kilka do kilkunastu minut (nie gotując). Tak przygotowane i odcedzone ze stałych składników mleko dodajemy do sosu w sposób opisany wyżej. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-73 {margin: auto;} #gallery-73 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna Pokusablogowania… nie wiem czy to ze względu na wiosnę czy na zwykłe zmęczenie… Mam nadzieję, że jednak jakoś wrócę do normalnego rytmu… Na razie mam jeszcze kilka zaległych przepisów do opublikowania. Jednym z nich jest przepis na nasze ulubione kluski ziemniaczane… U mnie w domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się(...)ziemniaków. Dodać do ziemniaków jajka, sól i mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszać wszystko łyżką. Jeśli potrzeba dodać więcej mąki, aby ciasto było dość ścisłe (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków, jakich używamy). W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ciasto można przecierać przez specjalny przecierak do klusek, ale też można to robić starym domowym sposobem. Na płaskiej deseczce (czasami
UgotujmyTo.plkwaśne-woli Panienka słodkie życie ;) dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w innej postaci (zamiast słodzonych jogurtów ze sklepu). Te placuszki były strzałem w 10! Pierwszy raz usmażyłam bez jabłka i korzennych przypraw - bardzo zasmakowały! Dlatego postanowiłam poeksperymentować i "udoskonalić" - też są pyszne, jeśli nie lepsze :) Zabrałam kilka w pudełko na wyjazd jako przekąskę dla dziecka(...)domu i do pracy (są świetne na ciepło i na zimno!). Składniki: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 5-6 łyżek mąki krupczatki 1 duże jabłko 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miód i serek wiejski (wraz z serwatką
Kolorowy PrzepisownikCzas na przepis. Tak jak wspominałam- robiłam z potrójnej porcji, ale myślę, że na sam domek, podstawę i kilka ozdób wystarczą spokojnie dwie. Składniki: 600g miodu 600g cukru 150g margaryny (jeśli domek chcecie zjeść, użyjcie masła) 1300g mąki tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g kakao 3 opakowania przyprawy do piernika (bez mąki i cukru) Lukier: 1 białko(...)cukru pudru- w zależności o tego jak gęstym chcemy dekorować 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki dzielimy na pół, bo choć misa wielka- nie pomieści ;) Robimy więc ciasto dwa razy. Najpierw miód, cukier i margarynę umieszczamy w misie z założonym mieszadłem. Prędkość 2, temp. 50 ⁰C, czas 10 minut. Następnie stopniowo dodajemy połowę
Kuchnia w czekoladzieOsobiście uwielbiam w niej przecierania w stylu Shabby chic. Taca doskonale wzbogaci każde wnętrze. Możecie ją wykorzystać w sposób tradycyjny – podawanie posiłków, jak i w firmie pięknej ozdoby. Taca doskonale nadaje się również na prezent. Tacę kupicie tutaj (klik) Kilka pyszności, które podałam na tacach od Madame Binier Korzenne kuleczki w mlecznej czekoladzie Sernik kajmakowy Piernikowa tarta(...)budyniowo-wiśniowym nadzieniem Ryżowa sałatka z wędzonym pstrągiem Na tacach można podać też zwykły obiad Szybki koperkowy smażony ryż z jajkiem i pieczarkami
Słodkie okruszkiKruszonka: 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła Sposób przygotowania: 1. Do garnuszka wlewamy kefir, dodajemy łyżkę mąki i cukru oraz rozkruszone drożdże, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aż zaczyn urośnie. 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dużej misce mieszamy jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy najpierw drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy kilka minut dłońmi. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do podwojenia objętości. 3. Składniki kruszonki siekamy a następnie zagniatamy. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta drożdżowego. 4. Wyrośnięte ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy dłonią, przekładamy na blaszkę o wymiarach
Na Ciasteczkowych Papierachsposób przygotowania. Po prostu ciasteczka upiekłam po swojemu. Choć w planach miałam inne - w yszły niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich intensywnie czekoladowy smak - kusi i kusi! (18-20 sztuk) 130-135g czekolady (użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej) 1 szklanka mąki pszennej (130-135g) 65g masła 2 jajka(...)szklanki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego 1 szczypta cynamonu 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): cukier puder do obtaczania Czekoladę z masłem - rozpuścić w kąpieli wodnej. (Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.) Jajka ubić z cukrem. Cały czas miksując (na wolnych
Di gotuje