czerstwa bułka mleko pieprz,sól bułka tarta 7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. 3 łyżki masła lub oliwy(...)dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa
Moje domowe kucharzenieBardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na
Kuchnia Pokoleńsię na 1 blaszce do pieczenia. Frytki są tak dobre, że śmiało możesz robić z podwójnej porcji. Panierka : 50 g sera żółtego 110 g bułki tartej (3/4 szklanki) 1 jajko 1 ząbek czosnku Dodatkowo do smaku oprószam upieczone frytki 3 szczyptami świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz 3 szczyptami soli. Sposób wykonania frytek z cukinii pieczonych w piekarniku Do przygotowania frytek(...)cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: do panierki 2 głębokie talerze, ostrego noża i deski do krojenia. Przygotuj także blaszkę oraz piekarnik. Krok 1. Przygotowuję panierkę Do jednego talerza wbijam jajko i rozbełtuję widelcem. Dodaję drobno posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą za pomocą widelca. Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą i starowany na grubych oczkach ser żółty. Wszystko mieszam
Ania gotujePlacuszki jaglane z dynią to mój śniadaniowy pomysł na niemarnowanie. Wczoraj przygotowywałam faszerowanego bakłażana na obiad. Zostało mi z niego trochę ugotowanej kaszy jaglanej. Coś trzeba było z niej zrobić i tak powstały placuszki. Dynia to w tym przypadku również składnik, który znajdował się w mojej lodówce. Teraz, gdy mamy sezon dyniowy, przygotowuje jednorazowo duży słoik dyniowego puree i dodaję(...)pogłówkować i można zaoszczędzić mnóstwo czasu Jeśli szukasz więcej przepisów w stylu nie marnuje zapraszam tutaj . Placuszki jaglane z dynią przepis na 8 placuszków 200 g ugotowanej kaszy jaglanej jajko 70 g puree z dyni 3 łyżki mąki jaglanej pół łyżeczki cynamonu łyżeczka miodu + olej kokosowy do smażenia + owoce, powidła W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z mąką, miodem, cynamonem
365 dni dookoła kuchniprosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi(...)batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku, szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże
SzczyptaSmaQMięciutka rolad a schabowa z piekarnika, faszerowana mięsem mielonym. Przepis na nasz schab rolowany jest bardzo uniwersalny. Rolada ze schabu faszerowana mielonym sprawdzi się idealnie zarówno jako pieczeń na niedzielny obiad oraz jako wędlina na kanapki. Pyszne, kruche, bardzo aromatyczne mięso ze schabu, wręcz rozpływa się w ustach. W przepisie znajdziesz odpowiedzi na pytania: Jak zwinąć roladę ze schabu? oraz(...)roladę ze schabu? Rolada schabowa pieczona to propozycja dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad świątecznym obiadem. Bez wątpienia godny uwagi pomysł na ugoszczenie bliskich. Tym bardziej, że rolada schabowa faszerowana nie jest trudna w przygotowaniu. A pięknie podana, z pewnością będzie ozdobą stołu. Rolada ze schabu z mięsem mielonym jest jednym z popularniejszych sposobów przygotowania schabu pieczonego. Jako mięso gorące
Kuchnia Na Wypasiepierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej(...)wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie. Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze chwilę. Faszerujemy nimi pierogi. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie zrobić także polewkę: na niewielkiej ilości oleju podsmażcie kilka pokrojonych w kostkę plastrów boczku
Zasmakuj Kuchnipierogów, ale myślę, że równie będą cieszyć Wasze oczy i nabierzecie na nie ochoty:) Składniki: Na ciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek lub 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk(...)wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie. Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze chwilę. Faszerujemy nimi pierogi. Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut. Możecie zrobić także polewkę (chyba, że nie macie ochoty albo macie ochotę na inną
Zasmakuj Kuchnikręciłby nosem, a on od paru tygodni w ogóle ze mną nie dyskutuje. Złoty człowiek. Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry to mazidło do pieczywa. Mój mąż faszeruje się różnymi antybiotykami. Część z nich nie może być spożywana z nabiałem. Muszę więc robić pasty, które go nie zawierają. Najczęściej kombinuję z soczewicami i ciecierzycami. Dziś robię wyjątek(...)miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone
Kardamonovykażdej kuchni! Po prostu pyszne domowe smaki i aromaty, którym nie sposób się oprzeć. Przepis jest uniwersalny i możesz bez problemu dostosować go do własnych preferencji smakowych. Zrazy faszerowane z mięsa mielonego z cebulą, to pomysł na obiad, który często gości w naszym domu. Zamiennie przyrządzamy go również w wersji z kapustą lub w sosie pomidorowym. Nie przepadamy(...)przepis powinien Ci przypaść do gustu! Gorąco zapraszamy! Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami Składniki: Zrazy: mięso mielone wieprzowe: 600 g bułka tarta: 1 – 2 łyżki + do obtoczenia jajka: 2 szt. cebula: 1 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej: 2 łyżki Farsz: pieczarki: 250 – 300 g cebula: 1 szt. sól i pieprz do smaku
Kuchnia Na WypasieCiecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit Zupa krem z topinambura i ciecierzycy ; blog: La grande(...)Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA
Weekendy w domu i ogrodziepożądany kształt. Aby uzyskać dobry makaron należy pamiętać o kilku zasadach: mąka nie może być stara, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasto, które będzie się zwyczajnie rwać; jajka muszą być świeże; w trakcie rozwałkowywania ciasta przewróć ciasto na drugą stronę i wałkuj w przeciwnym kierunku; ciasto, które przepuszczasz przez maszynkę do makaronu powinno być bardzo gęste i zwarte(...)bokach 3 cm lub wykrawaj niewielkie krążki specjalną foremką. Na środek nakładaj farsz, sklejaj i zawijaj dokładnie brzegi, by podczas gotowania nie wypłynął farsz. Rada co do gotowania ciasta faszerowanego: Wrzucaj je do wody, gdy zauważysz już lekkie pierwsze bąbelki świadczące o zbliżającym się wrzeniu. W przeciwnym razie gdy wrzucasz je na wrzątek ryzykujesz, że ciasto się rozpadnie
Zasmakuj KuchniSchabowe poduszki po flamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko
Ogrodnik w podróży