jajka faszerowane - 3017 przepisów (strona:171/202)

Kulebiak z kapustą i grzybami 206

Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a

Stare Gary
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 93

chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad! Jak nadziać calzone? Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera. Ale według nas (a testowaliśmy to nie jeden raz!) do calzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie ! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane(...)wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem. Krok 3 Uformuj z ciasta placki. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się podczas pieczenia

Niedzielny kucharz
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 156

głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki , a mianowicie Przytulony placek dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez jajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO(...)późniejszego wykorzystania. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się kilka opakowań puree dyniowego - wtedy dynia króluje w mojej kuchni niemalże do samego lata. Ciasto po wyrośnięciu, tuż przed porcjowaniem Faszerowanie placuszków drożdżowych Przygotowanie ciasta Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru

Grunt to przepis!
Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami 115

okazji zdradzę wam patent na idealnie kandyzowaną pomarańczę, która nie wymaga mozolnej pracy. Bułeczki z kandyzowanymi pomarańczami i serem mają jedną wadę – uzależniają. Samej skórki kandyzowanej, która służy do faszerowania bułeczek, trzeba pilnować – jak odwróciłam na moment głowę, to Najcierpliwszy wyrastał spod ziemi i wyżerał bezczelnie, mówiąc, że lepszej nie jadł. Sam przepis może wydać wam się dziwny(...)mąki pszennej tortowej + 1 płaska łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka na sernik skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g cukru. Przygotowanie: Na początek muszę was uspokoić, znaczy tych, którzy utwierdzili się w przekonaniu, że jednak coś

ladykitchen
Przepiórki faszerowane 127

przepiórki, 2 łyżki brandy, 1 łyżka tartej suchej bułki, 2 garście włoskich orzechów, 1 łyżka świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych polecam  AUFWIND Grauburgunder trocken z winnicy Hensel. Palatyński szary burgund z nutami świeżych liści i orzechów włoskich. Krótki kontakt z dębiną powoduje, że wino jest delikatnie waniliowe, korzenne

królestwo garów
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 33

drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tyle żeby przykryła kapustę, dodajemy

Kardamonovy
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą 54

drożdże. Dieta właściwie się już skończyła, ale są produkty, których wolałabym jeszcze nie wprowadzać do jadłospisu. No więc z automatu wyleciały mi z listy świątecznej paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kiszoną kapustą i grzybami. Ale uparłam się, że coś w ten deseń zrobić muszę, postanowiłam więc ciasto drożdżowe zamienić na francuskie, a do kapusty nie dodawać żadnych grzybów. Wyszło super(...)brak. Będę tutaj znowu pojutrze. Trzymajcie się ciepło, pa. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 1 cebula duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz 1 jajko 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki oleju rzepakowego (przepis na około 16 pasztecików) Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tylko tyle żeby przykryła kapustę, dodajemy

Kardamonovy
Arancini , sycylijskie , nadziewane , kulki ryżowe 122

Arancini , sycylijskie , nadziewane kulki ryżowe Arancini to potrawa , która trafiła do naszej kuchni zupełnie przypadkiem i została na stałe . Pyszne kulki ryżowe z nadzieniem , które może

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane łódeczki 123

Są potrawy, które lubię i z przyjemnością do nich wracam. Wśród nich są też takie, które pomimo tego, że moim zdaniem wychodzą bardzo dobre, nie są

Smaki Na Talerzu
„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki 387

„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne, miał

Ogrodnik w podróży
Gołąbki 165

nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek(...)Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 średnia cebula, 2-3 ząbki czosnku. Mięsko zmielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuchnia gruzińska 320

słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu. Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku(...)kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne! Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapusty Orzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana. Grillowany bakłażan i lekko

Poezja smaku
Selery zapiekane, nadziewane farszem z udek drobiowych z szybkowaru 178

Czas Gotowania: 25 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 4 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Farsz z udek drobiowych Składniki 3 podudzia drobiowe  1 jajko, rozmąć 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej sól morska drobno mielona, czarny pieprz 1 - 2 łyżki świeżo posiekanego koperku + szczypta lub troszkę więcej suszonego Przygotowanie oddziel mięso od kości w następujący(...)płynna konsystencja bez grudek) wstaw garnek na palnik i zacznij dolewać śmietanę nieprzerwanie mieszając dodaj skórkę z cytryny, przecier pomidorowy i przyprawy sos zagrzej, ale nie gotuj  Selery faszerowane Składniki 4 selery 230 g/szt, wyszoruj dokładnie szczoteczką do warzyw sok z cytryny, będzie potrzebny do skropienia selerów i miąższu z selerów  sól morska drobno mielona, czarny pieprz

Szybko Szybkowar
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 116

Karol XII (czarny charakter naszej polskiej historii, który niemało przyczynił się do upadku Rzeczpospolitej) z pięcioletniego wygnania w Kiszyniowie w Mołdawii, należącej wówczas do Turcji, przywiózł do Szwecji kawę, faszerowaną kapustę i pulpety właśnie. Szwedzi o tyle zmodyfikowali turecki przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute. Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem(...)stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach 2-3 szklanki bulionu Sól i pieprz Pure

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Przepisy z kaszą dla zestresowanych 130

przygotowania kasza, bogata w magnez i żelazo, tłuszcze, białko i antyoksydanty. Zawiera witaminę A E i K oraz witaminy z grupy B. Spróbuj oryginalny przepis na pieczone bakłażany faszerowane bulgiem Kasze, oprócz właściwości odżywczych mają też tę cechę, że są tanie (za wyjątkiem komosy). Całe menu na ten tydzień kosztowało nas około 130 zł. Całe menu Przepisy z kaszą wygląda(...)bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie. Zobacz przepis Opisy dań na kolejne dni tygodnia, tradycyjnie będziemy dodawać codziennie rano, gdyż brakuje nam czasu, żeby całość ogarnąć w niedzielę wieczorem. Jak zrobiliśmy przepisy

Niedzielny kucharz