szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz, przyprawy do mięsa Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone. 2 Przygotowanie mięsa: Pierś(...)się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. 4 Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron
PysiaGotuje.plskładniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko
Domowy Smak Jedzeniaczosnkowym. Sałatka królewska Przepis tutaj (KLIK) Treściwa, bogata w składniki i doprawiona pysznym sosem. Rewelacyjna sałatka makaronowa, z szynką, jajkami i kolorowymi warzywami. Sałatka z tuńczyka Przepis tutaj (KLIK) Pyszna i szybka sałatka z tuńczykiem z puszki, jajkami, ryżem i kukurydzą. Świetnie pasuje na śniadanie, kolację albo imprezę. DANIA GŁÓWNE: Chrupiące krokiety świąteczne Przepis tutaj (KLIK(...)farsz. Świąteczne roladki drobiowe Przepis tutaj (KLIK) Doskonałe danie na bożonarodzeniowy obiad. Po postnej kolacji wigilijnej, fajnie jest zjeść w święta kawałek dobrego mięsa. Delikatne i niezwykle aromatyczne, faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym sosie, sprawdzą się idealnie. Pieczeń świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje
Blog z Apetytemtemu, no dobra- kilkanaście, że ma w sobie ogrom żelaza, które pomoże wyjść z anemii, to uwierzcie- wolałabym jeść ten krem niż pić sam sok z buraka lub faszerować się tabletkami. Dlatego #OlejKonwenanse, zerknij na przepis, a później zrób. Najlepiej jedno i drugie, czyli krem i uszka :) Składniki na krem: 6 średniej wielkości buraków 8 łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem(...)łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest dla nas wystarczająco pikantny) Dodatkowo do pierożków: 2 jajka 2 łyżki mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta drobna do panierowania #OlejWielkopolski rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania Krem z buraków: Buraki dokładnie myjemy. Każdego układamy na odrobinie folii aluminiowej (błyszcząca
Kuchnia w czekoladziemuszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z kurczaka i cukinii, kurczaka drobno się kroi(...)kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku olej do smażenia Wykonanie: udka kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z
potrawyregionalneRobiłam już papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, więc przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę
Kuchnia Elliepiekarniku. Lista składników: 250 g sera mozzarella w kawałku 3 jajka 200 g bułki tartej 200 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Pokrój ser we w miarę równe słupki. Każdy słupek obtocz w mące, a następnie zamocz w roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem i obtocz w bułce tartej. Każdy kawałek panieruj dwukrotnie(...)kurczaka. Całość wymieszaj. Jeśli powstała masa nie będzie się odpowiednio kleić, możesz dodać rozmącone jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej (ten etap pomijasz, jeśli mieszanka mięsa i sera się klei). Uformuj kulki. Każdą z nich obtocz w bułce tartej, a następnie zamocz w jajku i na końcu obtocz porządnie w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru
RozdomowionaI znowu na okrągło. To, że później zwinęły się w krokiet, to inna historia. Poza tym musiałam jakoś wykorzystać mięso z rosołu. Tak sobie wykombinowałam, że
bastalenaCieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Wprawdzie kasza nie ma jakiegoś charakterystycznego smaku, ale to okazało się plusem, gdyż pozostałe dodatki znakomicie nadały smak i charakter potrawie. Jeszcze bardziej ucieszyłam się gdy wyczytałam, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza(...)dzieła. Składniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół godziny. Kaszę
Jadło i czytadłopołączeniu z lekkim sosem czosnkowym to już poezja. Duet cukinia i marchewka sprawdza się perfekcyjnie w wielu przepisach. INNE PYSZNE DANIA Z CUKINIĄ W ROLI GŁÓWNEJ: CUKINIA FASZEROWANA ZIOŁAMI Z KASZĄ BULGUR I MOZZARELLĄ NA PARZE FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI TAGLIATELE Z CUKINII Z TAPENADĄ I ORZESZKAMI PULPETY DROBIOWE(...)smakują jeszcze lepiej – Pełne zdrowia i smaku ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut CO POTRZEBUJESZ: – Cukinia zielona – większa sztuka (Lub dwie mniejsze) – Marchewka młoda, średnia – Cebula czerwona, średnia – Jajko – Bułka tarta ok. 5 łyżek + do panierowania – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej do smażenia – Sos czosnkowy do podania (skład sosu w przepisie) PRZEPIS: 1. Cukinię dokładnie umyj, osusz
globuskulinarnyNajlepsze i najprostsze ciastka, które można dowolnie faszerować - na słodko, nawet wytrawnie (jako szybkie paszteciki z kapustą i grzybami w kruszonce;) Na słodko pasują takie nadzienia jak: owoce, marmolady, dżemy, konfitury, słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków(...)waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao, na drugie śniadanie czy popołudniowy deser. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego dżem jagodowy 1 małe jajko cukier trzcinowy - niewielka ilość cukier waniliowy - niewielka ilość Przygotowanie: Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów: Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością
Zasmakuj Kuchniróżne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą bita śmietaną lub z dodatkiem ajerkoniaku lub innego gęstego likieru. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 Niepełna szklanka mąki Plaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany kremówki 50ml ajerkoniaku 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 50g czekolady Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Raj