jajka faszerowane - 3017 przepisów (strona:160/202)

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 293

Cukinia pieczona, faszerowana, duszona, zupa z cukinii, placki, sos, leczo, ciasto, dżem. Można w nieskończoność. Ale ja lubię odkrywać nowe smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą(...)dużych oczkach cukinii 1 duża cebula 2 marchewki średniej wielkości 0,5 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki kaszy manny 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy 3 duże jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka słodkiej papryki (można na pół z wędzoną) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)  0,5 łyżeczki curry kilka gałązek tymianku pieprz sól Startą

Obiad gotowy
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 149

faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Nikt nie jest głodny Dziś(...)ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 g startego sera 50 g masła + do trochę posypania gotowych bakłażanów 50 g mąki 500 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka, oregano, lubczyk Przygotowanie: Z bakłażanów odetnij szypułki. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na niej z każdej strony, na średnim ogniu bakłażany, aż będą brązowe. Odłóż

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z serkiem mascarpone i owocami. 114

pyszne naleśniki z serkiem mascarpone, które możemy podać na deser lub jako danie obiadowe. Ciasto na naleśniki. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka ok szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju do ciasta Olej do smażenia szczypta soli Składniki na ciasto mieszamy przy użyciu miksera. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nalewamy odrobinę około 2-4 łyżki ciasta i poruszając(...)ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania łyżeczkę cukru waniliowego. Połowę śmietany mieszamy delikatnie z serkiem, pozostałą cześć zostawiamy do dekoracji. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem. Składamy w trójkąt i faszerujemy ulubionymi owocami. Podajemy polane czekoladą i przyozdobione łyżką bitej śmietany. Do naleśników z owocami polecam kulkę czekoladowych lodów – Pychota . Smacznego!!! Cieszy mnie fakt, że w wielu miastach, zamiast barów

Kasia i jej kobiecy świat
Sakiewki ze szpinakiem i feta 111

oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 1 duży ząbek czosnku naleśniki : - 1,5 szklanki mąki - 1,5  szklanki mleka - 2 jajka -  szczypta soli - 2  łyżki oleju - pół szklanki wody gazowanej Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie zielony świeży szpinak - mieszamy(...)małym ogniu na oliwie z oliwek - jak zwykle u mnie:) Odwracamy na  drugą i ponownie podpiekamy - ciepłe odkładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął oliwę :) Ostudzonego naleśnika faszerujemy naszym miksem ze szpinaku i fety . Coś pysznego, farsz polecam także wykorzystać do innego typu przystawek - jak dla mnie jest boski :) Smacznego

dlaSmaQ
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 317

mowa, to przepyszna potrawa, która  choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu.  Mięso faszerujemy podsmażanymi pieczarkami z cebulką i zrumienionym chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy  na złoty kolor. Ciasto francuskie  z zewnątrz  staje się chrupiące, a mięso pozostaje(...)Waszym  codziennym menu. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 filety z piersi kurczaka 8 pieczarek 0,5 cebuli 4 plastry chudego boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól świeżo zmielony  pieprz papryka słodka oliwa z oliwek WYKONANIE: Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego  dwa prostokąty

Słodko-Słony Świat Ilony
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 175

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone pierogi z warzywami 67

Tym razem przepis dość czasochłonny, ale pierogi są tego warte 😄 Pierogi to danie znane chyba na całym świecie - znajdziemy je w kuchni europejskiej, azjatyckiej, amerykańskiej oraz

Z notatnika dietetyka
Paluchy a’la pizza 453

kolejny wypiek jaki chcę Wam polecić ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Upiekłam już bułki pszenne , pyszne rogale z makiem i faszerowane bułki. Ten przepis na ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy(...)łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Papryki faszerowane mięsem 91

Papryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś ć laurowy 2 sztuki kostka warzywna WINIARY Przygotowanie: Ryż wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok 10 minut. następnie odcedzić z wody

Smaczne Potrawy
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie(...)pamiętacie, co pisał Dr. Henry Blackburn – „trochę jagnięciny” ). Grecy są mistrzami w tworzeniu dań łączących warzywa z niewielką ilością mięsa , pamiętam np. gemistę – papryki i pomidory faszerowane ryżem i odrobinką mielonego mięsa. Nieduże ilości mięsa podaje się również w przystawkach – przykładem mogą być dolmades , liście winogron faszerowane ryżem oraz mięsem. Oczywiście w kuchni greckiej znajdziemy wiele bardzo mięsnych dań

Chilli Czosnek i Oliwa
Jaja faszerowane 108

Składniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - pół awokado (ok. 70 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy(...)Siekamy szczypiorek. 8. Rozgniatamy żółtka. 9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem. 10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem. Jaja faszerowane są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z jaj) które pełni funkcje budulcową, - lecytynę (pochodzącą z jaj), która wspomaga układ nerwowy, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Palmiery z serem i sezamem 66

Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony

Zasmakuj Kuchni
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 147

wapnia. Z przepisu wychodzi ok. 6-7 naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 130g mąki owsianej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę) - 125ml mleka - 125ml wody - 70g szpinaku baby - 2 jajka - 1 łyżka sezamu *opcjonalnie: olej do smażenia (najlepiej bez jego użycia - jeśli mamy dobrą patelnię, ewentualnie rozprowadzamy za pomocą gazika) Dodatkowo: - 200g twarogu półtłusty/chudy - 100g jogurtu naturalnego - owoc granatu(...)wylewamy na nią za pomocą chochli i smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu

Be Fit Be Strong
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 266

smakami całego świata, łącznie 56 pomysłów.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka(...)bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii

Moja smaczna kuchnia
Pyszny kotlet schabowy 156

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z cukinii i ziemniaków 218

placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie! Składniki (na ok. 10 sztuk) : 1 cukinia (u mnie 300 g) 4 ziemniaki 1 mała cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 1 łyżka otrąb 1 łyżka łuskanego słonecznika Sposób przygotowania: 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyciskamy cukinię(...)stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym   Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania