była chrupiąca. Cukinia obrodziła w tym roku w moim ogródku. Czas zatem na kolejny przepis z tym uniwersalnym warzywem, z którego można wyczarować mnóstwo dań. Robiłam już np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym i warzywami , pasztet z cukinii , frytki z cukinii pieczone w piekarniku lub zupę krem z cukinii z ziemniakami . Tym razem zapraszam na krążki cukinii smażonej w panierce, która(...)sosem na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu Cukinia smażona w panierce – składniki Kaloryczność: 145 kcal w 100 g. 500 g cukinii * (1 średnia sztuka, waga przed obraniem) 1 jajko (średnie rozmiar L) 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ziemniaczanej lub kukurydzianej) 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki kaszy manny łyżeczka soli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej pół łyżeczki świeżo zmielonego
Ania gotujeroladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na święta. Nie jest ciężka w zrobieniu. Składniki: 1 duza cukinia (zamiast cukinii możemy użyć kabaczka) 1 mała cebulka 2 jajka 3/4 szklanki maki sol/pieprz 1 łyżka oleju farsz: ok 400 g białego sera (twarogu) 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki(...)łupiny cebule, kroimy ja w bardzo drobna kostkę. 4. Gdy kabaczek puści sok, za pomocą rak odciskamy ten sok. 5. Do odciśniętego kabaczka dodajemy: a) pokrojona drobno cebulkę b) jajka c) make d)pieprz Wszystko dokładnie mieszamy 6. Plaska formę do pieczenia (ja używam tej dostarczonej z piekarnikiem) wyścielamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy olej i za pomocą pędzelka
Kulinarnie z Polką na Kresachmieszamy ciasto. Gdy ciasto będzie gęstą kulką wstawiamy na ogień i mieszamy przez ok 2-3 minuty aby mąka zaparzyła się. Zdejmujemy z ognia. Ciasto przekładamy do miski, dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy ser. Mieszamy. Na blachę do pieczenia wykładamy ciasto tworząc kulki (między kulkami powinna być zachowana odpowiednią odległość gdyż ciasto podczas pieczenia rośnie). Pieczemy(...)cytryny i jogurtem blendujemy na mus. Dodajemy posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ptysie kroimy na pół i faszerujemy musem z awokado
Kuchnia w oparachDzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700
Gosia gotujePomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Naleśniki: 100 g mąki pszennej 230 ml mleka (ewentualnie wody) 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Po 20 minutach rozgrzej patelnię – jeśli używasz(...)pół). Złożone naleśniki ułóż w formie do zapiekania. Dodatkowo: 1 brzoskwinia 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru Brzoskwinię pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła dodaj cukier, pokrojoną w kostkę brzoskwinię i jajko – całość dokładnie rozmieszaj, najlepiej trzepaczką. Gotowym sosem polej ułożone w formie naleśniki. Całość zapiekaj w 180 stopniach Celsjusza przez
Via Gustosmażone czy pieczone placki to moje specjalności. Szybkie przygotowanie, dodatkowy atut, kilka minut w kuchni a cały stos smacznych placków gotowy. Wspaniałe z dipami! Takie ciasta można faszerować dowoli warzywami, mięsem, grzybami, przyprawami, serami. Wersje na słodko także wspaniałe - z owocami, słodkim twarogiem. Placki z kiełbasą i pomidorami to nieduże placuszki z przyprawami i cebulą smażone(...)jaja cebula kawałek kiełbasy, wędliny pomidor majeranek, lubczyk, ostra papryka, sól, pieprz łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam rózgą mąkę z mlekiem i jajkami. Kiełbasę, pomidora i cebulę kroję w kosteczkę. Dodaję do ciasta, przyprawiam, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszam. Na patelni rozgrzewam olej, smażę na złoto z obu stron, odsączam na papierowym
Zasmakuj Kuchnisłońca, hałasują cykady. Malownicze krajobrazy współgrają z dobrym winem i wspaniałą kuchnią. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wspaniałej kuchni włoskiej. Jednym z takich dań jest kurczak faszerowany szpinakiem w klasycznym sosie marinera, który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi dodatkami - oliwkami, ostrą papryczką, anchois czy czerwonym winem. Danie wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella. Napisz(...)Czas gotowania 35 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Ingredients 2 filety z kurczaka 80 g mozzarelli pieprz biały sól Panierka 50 g parmezanu 60 g panko * 1 jajko Szpinak 130 g sera ricotta 120 g liści szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz biały sól Sos Marinara 200 g pomidorów krojonych z puszki
Wędrówki po kuchniZainspirowana chlebkami gruzińskimi postanowiłam troszkę złamać przepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich
harrisatuńczykiem i cukinią – pomysł na ekspresowy i sycący obiad Cukinia faszerowana kuskusem, cebulką i czosnkiem – lekka kolacja Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią – pyszny, rodzinny obiad Makaron z kurczakiem i cukinią w sosie curry – proste i pyszne danie dla małych i dużych Cukinia faszerowana quinoa i warzywami – sycąca i pyszna Kurczak curry z cukinią(...)pomidorami – czyli kolejny sezonowy obiad Pieczone placuszki z marchewką, cukinią i tuńczykiem – aromatyczne i pyszne Warzywna jajecznica – bardzo kolorowa i sycąca, Pieczone placuszki z cukinii bez jajek – placuszki dla małych alergików Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną – rozpływa się w ustach Placuszki ryżowo-cukiniowe – chrupiące i pyszne, Pieczone talarki z ziemniaków i cukinii
Natka Pietruszkiryż 2 woreczki, kasza gryczana jasna 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka wędzona 2 łyżeczki, papryka słodka 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, jajka 2 sztuki, bułka tarta 4 łyżki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Można razem ugotować ryż i kaszę gryczaną w woreczkach w wodzie bez soli, po ugotowaniu(...)ryż i kaszę. Dodać do każdej miski porcję mięsa mielonego z łopatki, pokrojoną cebulę podsmażoną na złocisto na oleju, dodać paprykę wędzoną, słodką, kucharka, sól czosnkową, pieprz mielony, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, natkę pietruszki posiekaną wszystko dobrze wymieszać ręką. Papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, do każdej połówki papryki nakładać porcję nadzienia, paprykę z ryżem i kaszą
W Mojej Kuchni LubięLiczba porcji : 2 Napełnianie cannelloni farszem jest zadaniem kłopotliwym i trudnym. Kiedy podgotujesz makaron, żeby po zapieczeniu był mięciutki, zawsze ryzykujesz, że delikatne ciasto będzie się rwało w trakcie faszerowania. Nie dogotujesz to wtedy bierzesz ryzyko, że makaron będzie twardawy. Sprawę ułatwia zastosowanie szprycy, ale to już zadanie z pogranicza cukiernictwa. Problem można rozwiązać w inny sposób – zamiast rurek warto(...)ułatwia sprawę. Sami spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku
Niedzielny kucharztwarogu 3 spore cebule jajko sól, pieprz Do obtoczenia: 2 jajka, bułka tarta Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg i podsmażoną cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Następnie do zmielonych składników dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość wyrabiamy ręką(...)jednolitą masę. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotlety układamy na rozgrzanym oleju rzepakowym lub innym tłuszczu (powinna być około 1,5 cm warstwa tłuszczu na dnie patelni) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_9030" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarneMoże dlatego rzadziej pojawia się na blogu. Co nie znaczy, że na co dzień go nie ma w moim jadłospisie. Wręcz przeciwnie. Często zdarza mi się przyrządzać rolady i faszerować mięso, ale rzadko kiedy na zdjęciach wyglądają na tyle estetycznie, by podzielić się z Wami zdjęciami. Cóż - jeszcze długa droga przede mną w tej kwestii... Pomysł na farsz pojawił się(...)same w sobie mają słony smak. Składniki na 6 rolad: 6 filetów z kurczaka 100 g sera feta 50 g suszonych pomidorów 2 garście szpinaku pieprz mąka 2 jajka bułka tarta Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy
My simple kitchen