Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak okazało(...)baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub mielimy maszynką. Czosnek przeciskamy i dodajemy do mięsa
Smakowy Rajsztuk większa, ryż 2 woreczki, mielona łopatka 35 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka 1 sztuka, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzony, dokładnie wymieszać z mielonym mięsem, jajkami, pokrojoną cebulą i koperkiem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, papryką ostrą, bułką odciśniętą z wody. Z papryk odciąć(...)nakryć odciętym czubkiem, wlać wodę i zamknąć, po zagotowaniu gotować 25 minut. Szybkowar otworzyć i dobrze wystudzić-łatwej się wyciąga i się nie rozlecą papryki - bardzo smaczna, sycąca papryka faszerowana i przygotowana w szybkowarze jest doskonałym posiłkiem na obiad i na kolację, smakuje również na zimno..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki. Składniki 2-3 małe cukinie około 600 g 1-2 marchewki około 200 g 1 mała cebula cukrowa 2 łyżki jogurtu naturalnego 3-4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka posiekanego koperku sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia Instrukcje Cukinię myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy(...)umytą i obraną marchewkę startą na drobnych oczkach tarki. Do cukinii ścieramy na drobnych oczkach tarki cebulę. Koperek dokładnie myjemy i kroimy drobno same piórka, dodajemy do masy. Dokładamy jajka, jogurt i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto nie może być zbyt gęste bo placki będą twarde dlatego ilość mąki regulujemy sami w zależności od konsystencji ciasta. Placki smażymy
To co lubię - gotuję i polecamleniwe oczekiwanie na wyjecie pysznych gorących papryczek z piekarnika ;) Jakie tu pasują zioła? Takie jak lubicie! My robimy przegląd ogródka i bierzemy to co jeszcze jest na krzaczkach. Papryki faszerowane najlepiej oczywiście smakują na ciepło, bez dodatków, lub z porcją ryżu albo grzankami czosnkowymi. Jednak jeśli będziecie chcieli zabrać je do pracy lub szkoły - nie wahajcie się, bo nawet(...)st.C Porcje: 5 Składniki: - 5 papryk - 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony - 100 g puree z dyni - 200 g mozzarelli z zalewy - 50 g tartego parmezanu - 3 jajka - 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.) - sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku Przygotowanie: 1. Papryki umyj, odkrój czubki z ogonkami, usuń nasiona i białe
SzczyptaSmaQSezonowa papryka nadziewana bryndzą i tuńczykiem. Podana na ostro stanowi prosty sposób na pyszny obiad lub kolację. Ja podałam ją z hummusem z bobu, ale można
Mienta blogdoprawienie kurczaka. Wybór przypraw zależy od Twojego smaku. Ja lubię diwne połączenia, dlatego doprawiam kurczaka solą, cytrynowym pieprzem i odrobiną czosnku. Dodatkowo ważna jest jakość mięsa. Niestety kurczaki są faszerowane przeróżnościami. Wstrzykuje się im także antybiotyki i leki, aby nie chorowały oraz sterydy, które powodują, że szybciej rosną. Niestety coraz ciężej znaleźć dobrej jakości mięso. Jeśli chodzi o dobre mięso(...)wymaga większego zaangażowania w poszukiwania. ;-) Poniżej znajdziesz przepis na pierś z kurczaka w płatkach migdałowych lub w sezamie. Smacznego! Składniki: Pierś z kurczaka - ok. 160g Masło klarowane - 20g Jajko - 1szt. Płatki migdałowe/sezam - ok. 30g Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, czosnek Przygotowanie: Pierś umyj i przygotuj filety. Osusz i przypraw. Mocz w jajku i płatkach migdałowych/sezamie.Smaż na małym ogniu
Keto PrzepisyTypowo polski obiad... rosół i kotlet schabowy lub mielony :) Nie mam oczywiście nic przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały
Taste TherapyByczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął
Kto ugości moich gości?Faszerowane kalmary duszone w sosie pomidorowym i podawane z makaronem lub dobrym pieczywem. Nadzienie, którym napełniane są tuby kalmarów, składa się z bułki tartej, kaparów, sera pecorino, czosnku i natki pietruszki. Przepis pochodzi z książki Jamiego Oliviera pt.: "Jamie gotuje po włosku". Składniki na 2 porcje: 4 duże tuby lub kilka kalmarów baby, rozmrożonych i oczyszczonych (około(...)pecorino do posypania na farsz: 25 g małych kaparów w zalewie 100 g bułki tartej duże jajko 15 g pecorino lub parmezanu ząbek czosnku garść posiekanej natki oliwa na sos: czerwona cebula butelka passaty kilka pomidorków koktajlowych oliwa W misce połączyć wszystkie składniki farszu: bułkę tartą, połowę kaparów, jajko, łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Następnie dodać drobno starty
wyzwania kuchennedzisiaj proponuję mało świąteczny przepis. Dla odmiany. Pozostajemy dalej w lekko korzennych i aromatycznych klimatach, jednak forma podania zupełnie odmienna. Przywodzi na myśl dzieciństwo, kiedy to było się wręcz faszerowanym wszelkimi mlecznymi potrawami. Czy to była kasza manna na mleku czy też zupa mleczna z kluskami. Fuj! Jak sobie przypomnę to mnie wzdryga, chociaż w tamtych czasach jadłam ze smakiem(...)dzieciństwa. Dania Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword płatki śniadaniowe Porcje 2 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 10 minut Składniki 2 jajka 1/4 szklanki łupin babki jajowatej 60 gram śmietanki kokosowej 1 czubata łyżka erytrytolu ewentualnie ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka kokosowego Sposób przygotowania Wszystkie składniki zblendować i odstawić
Modern Cave Girlłyżką oleju. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy. Białka surowych jajek ubijamy na pianę. Do ziemniaków dodajemy cebulę, jajka, żółtka, pietruszkę i sól. Mieszamy dokładnie za pomocą łyżki lub ręką. Następnie dodajemy pianę z białek i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy placuszki w kształcie kotletów mielonych. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej(...)kotlety ziemniaczane Zobacz inne przepis na proste dania z ziemniaków: Kotlety ruskie – przepis na tani obiad Frytki belgijskie z piekarnika Babka ziemniaczana z boczkiem Prosta zapiekanka z ziemniaków Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem Pieczone ziemniaki z twarogiem Artykuł Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnetymiankiem i oregano Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone(...)kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczona ricotta z gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami
Moja smaczna kuchniapraskę 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól Do dużej miski wkładamy przetarte ziemniaki, wbijamy jajka, dodajemy mleko, wodę oraz olej. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki oraz sporo soli do smaku. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt(...)ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz, jest gotowy do faszerowania. Na naleśniku rozsmarowujemy ok. 2-3 łyżki farszu formując z niego prostokąt. Następnie zawijamy kolejno do środka każdy róg, by powstała koperta. Naleśnika odwracamy i układamy na talerzu. Swoje
Cooking Monster