Faszerowane mielone Rewelacyjny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych, których nie musisz smażyć i zaoszczędzisz mnóstwo czasu. Ich oryginalny smak i wygląd, skusi dosłownie każdego Kieszonki z mielonego mięsa z pysznym farszem są pożywne i sycące, w sam raz na drugie danie na niedzielny obiad. 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki na mielone(...)mięsa mielonego wieprzowego · 1 cebula · 1 jajko · 1 łyżka przyprawy gyros · 2 łyżki bułki tartej · 2 łyżki śmietany 12 % · Sól Składniki na farsz
Kulinarna ChwilaZrobiło się zimno. Lato minęło, pozostały tylko wspomnienia. Nasze pełne greckich smaków. Na greckiej wyspie Skopelos jedliśmy wyjątkowo dobrą, faszerowaną mięsem, cukinię. Nie do końca może udało mi się odtworzyć konsystencję farszu, ale i tak jestem z siebie zadowolona. Danie jest bardzo smaczne, sos cytrynowy pyszny. Zostało mi nieco farszu, wypełniłam nim dwie podłużne papryki i upiekłam razem(...)cukinią. Letnie wspomnienie na jesienne dni. Bardzo polecam! składniki ok 1100 g cukinii (2 szt) 400 g baraniej łopatki 1 jajko 1 biała cebula ( ok 240 g) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz oregano sos: szklanka bulionu 2 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki przygotowanie Mięso zmielić w maszynce
Stare Garyfaszerowana jest bardzo aromatyczna i powinna zachwycić zarówno smakiem jak i apetycznym wyglądem. Papryki możemy faszerować dowolnie, mięsem, warzywami, ryżem lub dowolnym ich połączeniem. Zapewniam, że na jednym upieczeniu faszerowanej papryki się nie skończy. Należy korzystać z sezonu na paprykę, gdyż jest ona teraz najsmaczniejsza i przystępna cenowo. Składniki: 400 g wołowego mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati(...)dużych czerwonych papryk 1 pęczek natki pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu (świeżego więcej) 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczka pieprzu 1 jajko 1/2 bułeczki kajzerki 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki soli oliwa z oliwek do posmarowania papryki Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić i namoczyć w mleku. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić
Kuchcik gotujeprzez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić na pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni(...)sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty. Tak, aby był miękki
Moja Galeria SmakuTradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki
Tradycyjna Kuchniacieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara ! Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy porcja świeżych warzyw lub lekka sałatka i cały obiad gotowy ! Składniki: * około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki(...)jeśli są większe ) * 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku * 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe ) * mały koncentrat pomidorowy - 90 g * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * 1 jajko * 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano, ale może być każdy inny ) * sól, pieprz * świeże liście bazylii 5-6 szt. * oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz
kolorowotorcikowoJakiś czas temu pisałam Wam o tym, że każdego dnia pracuję do późna i wracam do domu w środku nocy. Póki co nic się nie zmieniło
Zawsze głodna!Pierś z kurczaka z piekarnika nie musi być nudna i wysuszona - dzięki pieczeniu w skorupce serowej i nadziewaniu, mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne, smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Faszerowana rolada drobiowa z piekarnika sprawdzi się na niedzielny obiad, to też świetna propozycja na Święta lub wizytę gości. Bardzo polecam, smacznego:) Przepis na roladę z kurczaka z serem i warzywami(...)piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka) na ciasto serowe: 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: pół dużej czerwonej papryki, garść świeżego szpinaku, cebula lub mały por, 1-2 ząbki czosnku, gałązka selera naciowego, 1-2 czubate
Lekcje w kuchniChciałabym Wam polecić danie z mięsa wieprzowego ,który jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek(...)sól morska pfeffer gold - albo pieprz prawdziwy jak nie ma 7 ząbków czosnku 2 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl.mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety rozbijamy cienko.Oprószamy solą morską i pieprzem.Listki szpinaku zgniatamy w dłoniach i drobno siekamy.Czosnek kroimy w cienkie plasterki.Rozbite tłuczkiem kotlety z jednej strony smarujemy cienką warstwą musztardy,na niej układamy plasterki czosnku.Posypujemy posiekanym szpinakiem,bazylią i majerankiem.Kotlety
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChrupiące mięso z kurczaka z dodatkiem kremowych warzyw były smacznym obiadem dla całej rodziny. Sos sojowy wzmocnił smak warzyw. Brukselki to kolejny smak jesiennych dań. 500
VioletoweKucharzenieSzybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe
Mienta blogCukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano
Moja smaczna kuchniaprzekąska na imprezę rodzinną, podaje się ją na zimni, pokrojoną w cienkie plastry. Roladę szpinakową nadziewam serkiem śmietankowym wymieszanym z serkiem chrzanowym oraz wędzonym łososiem. Jeśli chcesz możesz również faszerować ją szynką długodojrzewającą, suszonymi pomidorami bądź ulubionym rodzajem sera. Zazwyczaj korzystam ze szpinaku mrożonego, ponieważ jego obróbka jest szybsza, ale w sezonie wykorzystuje świeży szpinak, który nadaje daniu intensywnie zielony(...)push({}); Rolada szpinakowa – Składniki 450 g (opakowanie) mrożonego szpinaku czubata łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 ml mleka 1 łyżka gęstej śmietany bądź gęstego jogurtu greckiego 4 średnie jajka 100 g mąki pszennej sól pieprz 200g wędzonego łososia 2 opakowania serka kanapkowego (np. Almette) – wykorzystałam 1 śmietankowy i 1 chrzanowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić
To Musisz Wiedziećszynką serrano otulony. Z kluskami śląskimi podany i np. z buraczkami czerwonymi zjadany. Soli do mięsa nie dodajemy, bo w serze i szynce ją znajdujemy. Składniki: faszerowany schab: ok. 1700 g schabu, 1 opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g), ok. 6 duże garście świeżego szpinaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku A ppetita(...)ppetita , 4 garście świeżego szpinaku, ok. 200 g – 250 g szynki serrano w plasterkach, 2 łyżki majeranku, kluski śląskie: 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych, 1 małe jajko, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, sól do smaku, ponadto: masło, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Appetita , np. buraczki czerwone. Przygotowanie: schab: Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym
Moniki SmakołykiMakaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ryby faszerowanej już dawno się przymierzałam, ale ciągle jakoś nie po drodze, no bo to tyyyyleee roboty. W tym roku zostałam wytypowana do zrobienia na Wigilię ryby w galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki(...)bułki tartej, 4 jajka, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki cukru, 1łyżeczka soli, pieprz. Galareta: 3 litry wody, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, liść laurowy, sól, cukier, żelatyna. Przygotowanie: rybę odmrażamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy całe jajka, sok z cytryny, solimy, pieprzymy, cukrzymy i dodajemy bułkę tartą tak, aby była konsystencja
Państwo Wojtczuk gotująbardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z pieczarkami(...)szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich właśnie należy i tak się zaczęło. Składniki na 8 dużych krokietów: Naleśniki: - szklanka mleka; - szklanka wody gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko
dom-agi.plroku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie. Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki(...)oleju mały słoiczek musztardy francuskiej 1 szklanka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać majeranek, 3 łyżeczki musztardy i olej. Wymieszać i taką marynatą obłożyć schab. Odstawić na min. 4 godz. w chłodne miejsce (u mnie ok. 12 godz. - zostawiłam go na noc). Następnie mięso
Pasja SmakuZaczynam moją makaronową podróż po Europie od Italii, w ramach konkursu "Makaron rządzi zdrowo- podróż przez Europę!" Wybrałam klasyczne danie makaronowe kuchni włoskiej, którym jest ravioli faszerowane serem ricotta i szpinakiem, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych potraw włoskich. Gotowe ravioli można oczywiście kupić w sklepie, ale przygotowanie ich samodzielnie, to dla mnie niezwykła frajda. Ich smak jest wyborny(...)Uwierzcie. Albo lepiej, spróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny
Smakowity Blog Kulinarny