Coś w rodzaju gulaszu mięsno -warzywnego. Robię je z różnego rodzajami mięs- z jagnięciną pierwszy raz. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniJagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć(...)zapasie nieco więcej wina. Podobno lampka wina wypita podczas gotowania również wpływa na ostateczny smak potrawy. ;) Składniki na 4-6 porcji: 800 g jagnięciny 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kwaskowate jabłka np. szara reneta, ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina
Pełny talerzJak dwóch blogerów kulinarnych wybierze się na wakacje do Chorwacji, mają do dyspozycji kuchnię na tarasie z widokiem na morze i góry (jak to w Chorwacji
Gotuj z MisiemUwielbiam baraninę i jagnięcinę, jednak musi być ona dobrej jakości i bardzo dobrze przygotowana, gdyż czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne
karmelowyDziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe(...)English Tikka Masala z jagnięciną (6 porcji) Składniki na marynatę: 680 g jagnięciny, z odkrojonym tłuszczem i pokrojonej w 2 cm kostkę 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos: 2 łyżki masła klarowanego (ghee) lub oleju rzepakowego 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
karmelowyotworzą (około 4 -5 minut). Gdy będą już otwarte, wlać wino, przykryć i zagotować. Małże wyjąć. Połowę sosu zagęścić przez gotowanie. Resztę można zamrozić i użyć, na przykład do duszenia jagnięciny. Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry). Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki
królestwo garówespuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił nas również szef
Mała Cukierenkaprzepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach, bardzo polecam. Wszystko razem fantastycznie smakuje. Jako danie główne mój numer 1. Dla osób, które nie lubią ryb jest jagnięcina duszona z cynamonem, makaron orzo i feta. Obsługa restauracji My Corner Restaurant & Bar była przemiła. Zawsze służyła pomocą i pomagała przy robieniu zdjęć :). Swoją osobą zaszczycił
Mała Cukierenkanaszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa
Chilli Czosnek i OliwaSteki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami
Gotuj z MisiemSmażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z Misiemryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso(...)dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa
Pomysłowa kuchniadzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe. Dlatego też podczas sobotnich zakupów i wyborze mięsa na niedzielny obiad decyzja padła na jagnięcinę, a dokjładniej na gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym. Moja mama zawsze dusiła wołowinę tylko z […] The post Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekJAGNIĘCINA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI Czasem wystarczy kilka minut, by powstało danie, które podbije serce każdego amatora pyszności. Przyrządzenie tej potrawy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jagnięcina w tym wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych. Polecam, wypróbujcie to danie(...)łyżki oliwy z oliwek 8 kotlecików jagnięcych ok. 1 szklanka mrożonego groszku 2 duże ziemniaki ok. 2 łyżki masła gałązka rozmarynu 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki. Krok 2. Rozgrzewamy
Moja Książka KucharskaSauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny... Petite Sirah Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych. Merlot Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych
królestwo garówSprawdź inne wyszukiwania: