jagnięcina duszona - 99 przepisów (strona:5/7)

Karkówka jagnięca z kurkami 205

karkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do

królestwo garów
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 557

zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.Fantastyczny pomysł na obiad!Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!Polecam!    SKŁADNIKI:( 2 duże porcje(...)pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut.Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem.Smacznego

Ostra na Słodko
Makaron z gulaszem jagnięcym z czosnkiem niedźwiedzim / Pasta with lamb stew with wild garlic 178

oskrzelach Cuda! Postanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu Przygotowanie: Włóż jagnięcinę do średniej miski, dodaj rozmaryn, miętę, ocet i miód, po czym dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na około 4 godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzej na średnim

karmelowy
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 169

schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso(...)ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu

Powiedz dietom nie
Gicz jagnięca duszona 239

Gicz/goleń składa się z wielu mięśni, jest bardzo soczysta i kleista. Świetnie nadaje się do gotowania i duszenia. 2 jagnięce gicze, oliwa do smażenia, 2 cebule, 3 – 4 ząbki czosnku, 8 filecików anchois, 100 ml białego wytrawnego wina, 2-3 gałązki rozmarynu, 100 ml bulionu (u mnie bulion z muli), 200 ml wody, kasza: 500 ml kaszy pęczak(...)kaszę, przesmażyć, wlać wodę. Dodać pokrojone kapary, przykryć. Gotować na dużym ogniu, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Jagnięcinę podałam z kaszą. zastawa

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 125

Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym(...)pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie na chłodne zimowe

królestwo garów
Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 302

Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana  kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.   Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym

MarciochaKucharzy
Empanadillas: Post Scriptum 219

suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO  2 łyżki oliwy  1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny (u mnie jest niedostępna, zastępuję mielonym mięsem wieprzowym lub wołowym)  1/2 kiełbaski chorizo (ok. 90 g)  2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka posiekanych(...)dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę. Dodać mielone mięso i smażyć do momentu aż lekko zbrązowieje. Teraz pora na pomidory i oliwki. Wszystko dokładnie zamieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wyparuje większość płynu. Doprawić do smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych

KUCHARNIA
Zraziki mielone schabowo migdałowe 174

Prawie każdy ma swoje ulubione gatunki mięs i dania z nich. Jedni preferują dania z wołowiny, inni z drobiu, a jeszcze inni  z  jagnięciny, wieprzowiny… i nie tylko. Tym razem na warsztat poszedł u mnie schab. Aby urozmaicić jadłospis warto czasem wprowadzić coś nowego, np. zraziki mielone schabowo migdałowe.  Składniki: - 800g schabu- 200g mielonych migdałów- 3 jajka(...)podlewamy wodą (wody tyle, aby zraziki były przykryte), dodajemy 2-3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę papryki łagodnej (kto lubi sosy bardziej zawiesiste może dodać mąki). Dusimy ok. 15 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki, np. surówkę z marchewki i kaszę gryczaną. Z powyższych proporcji wyszło mi 9 sporych zrazów.Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam

mojewypiekiinietylko
Musaka 155

się właśnie Tydzień Grecki My już zakupiliśmy oraz spróbowaliśmy kilku produktów i mamy dla Was inspirację – grecką musakę Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna(...)cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo

Kuchenne Wariacje
"Grecka" zapiekanka z grillowanym bakłażanem 192

może dlatego smakuje wyśmienicie. Bardzo dobry wybór na weekendowy obiad. Na pewno posmakuje mięsożercom i fanom makaronu w przeróżnej postaci. 4-6 porcji   300 g mielonej cielęciny lub jagnięciny 1 bakłażan 1 puszka pomidorów (400g) słoiczek czarnych drylowanych oliwek (ok. 150-200 g) ser feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt dużo, bo pamiętajmy, że feta i oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod  koniec duszenia dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji wierzchu zapiekanki).  Próbujemy czy mięso nie wymaga jeszcze doprawienia. Makaron gotujemy

Simple Dish
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 214

sąsiedzi posiadają własną wytwórnię wina i rewelacyjnie zaopatrzoną piwniczkę, a w ich ogrodzie można się zaopatrzyć w przeróżne owoce, warzywa i świeżuteńkie zioła prosto z krzaczka. Sąsiadka przyrządzała niebiańską jagnięcinę, długo marynowaną w ziołach. U nich też odkryłam ser dojrzewający w skórze jagnięcej oraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego.Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu(...)minuta z każdej strony).Wyjąć przegrzebki na talerz, masło wylać, na patelni roztopić pozostałą część masła, dodać chili i cebulkę dymkę, smażyć ok. 1 minutę. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę na małym ogniu. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować alkohol (1-2 minuty), dodać śmietanę, estragon i przegrzebki, przyprawić solą i pieprzem, duś chwilę żeby smaki się połączyły

SzczyptaSmaQ
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 219

pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek(...)kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pappardelle z ragu z baraniny 207

bardzo smaczne  i ciekawe mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części baraniny czy jagnięciny dostępne  są  w każdym sklepie. Moim zdaniem dobrze przygotowane mięso z owieczki jest fantastyczne i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może(...)cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut.  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem ragu i dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem

Codzienne Gotowanie
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 170

marchewka i kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki(...)dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były lepsze niż moje, mój sos był specyficzny, przez

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!